Ο Καιρός:

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών: Υπόμνημα προς υποψήφιους δημάρχους

Κύριοι υποψήφιοι,
Οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές των ΟΤΑ, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των προγραμμάτων (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Παιδικοί – Βρεφικοί, Βοήθεια στο Σπίτι) για την τοπική κοινωνία.
Αυτό φαίνεται άλλωστε από τους ίδιους τους πολίτες, αφού τα προγράμματα αυτά αποτελούν στην ουσία τη μόνη παροχή κοινωνικής πολιτικής προς τις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Μέσα από την λειτουργία των Δομών μας, αλλά και ημών των εργαζομένων, αναδεικνύεται ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αφού οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους. Η ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι Δομές των ΟΤΑ και συνεπώς οι ωφελούμενοι να μην στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται, αλλά και οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν την εργασία τους, κρίνεται επιτακτική! Το ίδιο άλλωστε ζητά και το συντονιστικό σας όργανο, η ΚΕΔΕ, με απόφασή της.
Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και τάσεις που προωθούν την λειτουργία των προνοιακών δομών μέσω του νέου μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ( ΚΟΙΝΣΕΠ). Για παράδειγμα, μερικοί Δήμαρχοι μεμονωμένα προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις σε ΚΟΙΝΣΕΠ, μετατρέποντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά σε υπηρεσίες εμπορεύματα, που θα μπορούν να απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν. Παράλληλα, πέρα από τους ωφελούμενους, άμεσα απειλούμενοι είναι και οι εργαζόμενοι στις Δομές, στους οποίους οι ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσιάζονται εσκεμμένα ως μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι, υπό την απειλή της απόλυσης, παροτρύνονται από αρκετούς Δημάρχους για τη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι θα λειτουργούν σε συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία, αφού είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθούν με ιδιώτες.
Ένας επίσης μεγάλος κίνδυνος για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών είναι και η λήξη της φετινής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) η οποία συμπίπτει με την λήξη του «ΕΣΠΑ 2007-2013», με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης, μέχρι τουλάχιστον να ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο «ΣΕΣ 2014-2020» (Άνοιξη του 2015;;;).
Κύριοι υποψήφιοι, όλες ανεξαιρέτως οι δομές είναι απαραίτητες για την κοινωνία μας και αγώνας όλων μας, αυτοδιοικητικών και εργαζομένων, θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτησή τους για δωρεάν κοινωνικές παροχές προς όλους τους πολίτες.
Για αυτόν τον λόγο, ζητάμε από εσάς να μας γνωστοποιήσετε την επίσημη θέση του συνδυασμού σας, ενόψει τον επερχόμενων εκλογών του Μαΐου, στα κάτωθι ζητήματα που θέτουν οι γονείς-ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι στις Δομές:
1.      Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ή προτίθεστε να κάνετε προς την ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών για την ομαλή και έγκαιρη ένταξη του προγράμματος της «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) στο «ΣΕΣ 2014-2020» με επαρκή χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των προσφερόμενων θέσεων τέκνων στις Δομές αλλά και για την εξασφάλιση όλων των θέσεων - και της σχέσης - εργασίας των εργαζομένων στις Δομές;
2.      Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ή προτίθεστε να κάνετε προς τα αρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη του κενού που θα προκύψει στην χρηματοδότηση των Δομών για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (Αύγουστος 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξής μας στη νέα προγραμματική περίοδο (αρχές 2015);
3.      Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας ως προς την ιδιωτικοποίηση των Κοινωνικών Δομών, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης μεθόδου;
4.      Τι σκοπεύετε να κάνετε σε περίπτωση που καθυστερήσει η ένταξη στο
«ΣΕΣ 2014-2020» και υπάρξει χρηματοδοτικό κενό; Και τι προβλέπει το προεκλογικό σας πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία χρηματοδότηση; Θα διατηρήσετε τις δομές με δημοτικούς πόρους ή θα τις κλείσετε;
Τέλος, σας καλούμε να σταθείτε συμπαραστάτες στους εργαζόμενους αλλά και στους ωφελούμενους (γονείς) στον κοινό αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει για την συνέχιση λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών ώστε έγκαιρα να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δομών για τα επόμενα χρόνια.
Με  εκτίμηση
 
 
                                                                                                πηγη :  ai-vres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......