Ο Καιρός:

Τα προβλήματα της νέας γενιάς - Άρθρο της Αργυρώς Ξανθοπούλου-Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κοζάνης Με τον Θ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ (ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ)


Τα προβλήματα της νέας γενιάς - Άρθρο της Αργυρώς ΞανθοπούλουΦίλες και φίλοι
Είναι γεγονός ότι, στις μέρες μας, τα άτομα της γενιάς μας πλήττονται από πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουν ανάγκη άμεσης προσοχής και έγκαιρης αντιμετώπισης. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
Ανεργία-μετανάστευση-κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις-απάνθρωπη εργασία, με πολύ χαμηλές αμοιβές-υποαπασχόληση- ένα κράτος, εχθρικό στην νεανική επιχειρηματικότητα-ανυπαρξία χρηματοδότησης-φαινόμενα κοινωνικής αναλγησίας-ανύπαρκτο μέλλον- ελλιπής υγειονομική περίθαλψη- ναρκωτικά και τόσα άλλα που κάνουν τη ζωή μας τόσο δύσκολη, σε τέτοιο σημείο που να θεωρούμαστε μια χαμένη γενιά.
Από την άλλη επικρατεί η άποψη, ότι η σημερινή νεολαία είναι η πλέον καταρτισμένη,επιστημονικά σε πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες που όμως την οδηγούν στην
ανυποληψία και στην λύση της μετανάστευσης στο εξωτερικό για μια θέση εργασίας γιατί το κράτος αδυνατεί να δημιουργήσει το αναπτυξιακό μοντέλο εκείνο που θα μπορεί να απορροφήσει τους νέους και να τους εγγυηθεί μια αξιοπρεπή διαβίωση στην πατρίδα.
Από τα προβλήματα, λοιπόν που μας απασχολούν , ενδεικτικά, θα σταθώ σε δυο που θεωρώ τα πιο βασικά: την ανεργία και την μετανάστευση των νέων.
Η ανεργία, στον τόπο μας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ, πίσω από το άλλο και έφθασε σε δισθεόρατα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα(15/4/2014), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας(31,8%), στην Ελλάδα και το υψηλότερο στην ανεργία των νέων(15-24 ετών), με ποσοστό 70,6%.
Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος να φαντάζει η μετανάστευση. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι άνισες, καθώς πολύ λίγες θέσεις εργασίας εμφανίζονται. Η έλλειψη αξιοκρατίας είναι απροκάλυπτη, γεγονός που οδηγεί στον παραγκωνισμό των ικανών και την προώθηση ατόμων, χωρίς προσόντα. Το κράτος αντί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για δημιουργία επενδύσεων, και επομένως νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, δημιουργεί εχθρικότατο περιβάλλον γι' αυτές. Αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους νέους, με διάφορα προγράμματα δήθεν απασχόλησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο πρόγραμμα “Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους” ή “Πρόγραμμα Voucher”.
Σύμφωνα με προαναγγελίες και ανακοινώσεις  του Υπουργείου  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, “Το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης και βελτίωσης των γνώσεών τους με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος”.
Ποιον, όμως, κοροϊδεύουν; Το πρόβλημα είναι η έλλειψη γνώσεων ή η ανυπαρξία θέσεων εργασίας. Οι άνεργοι. στην Ελλάδα, έφθασαν κοντά στο 1.500.000, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αυτά τα προγράμματα, πέραν ενός προσωρινού μικρού εισοδήματος ,που προσφέρουν στους νέους και που δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, από την στιγμή της εφαρμογής τους, ρίχνουν στάχτη στα μάτια, ξεγελούν τους άνεργους,καθώς μετά την λήξη τους, τους οδηγούν και πάλι στον Καιάδα της ανεργίας.
Κάτι τέτοια προγράμματα, καθώς και κάποια άλλα ανάλογα που προηγήθηκαν, τα λεγόμενα “Σεμινάρια επιμόρφωσης”, πρόσφεραν εύκολο πλουτισμό σε εκείνους που τα οργάνωναν και εξυπηρετούσαν την πελατειακή λογική των κομμάτων, δίνοντας ελάχιστες εώς μηδαμινές γνώσεις στους επιμορφωμένους.
Ποιες άραγε είναι οι αιτίες της κατάστασης;
Χωρίς αμφιβολία, διαχρονικά, η έλλειψη εμπιστοσύνης στη νέα γενιά, από τους μεγαλύτερους και το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα τους, με ευθύνη κυρίως της πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή του μνημονίου υπήρξαν θύματα, που δεν ήταν μόνο της δικής μας γενιάς, αλλά θα είναι και της γενιάς που έπεται, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των κυβερνώντων.
Η Πολιτεία φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί εθελοτυφλεί στα τεράστια προβλήματα. Εργάζεται και νομοθετεί, κατ' επιταγή των ξένων, ξεπουλά τα πάντα στην πατρίδα μας, επιβάλλει αβάσταχτη φορολογία, θεωρεί την επιχειρηματικότητα εχθρό της, εξυπηρετώντας, ταυτόχρονα, τα συμφέροντα ενός μικρού αριθμού πλούσιων ανθρώπων στην Ελλάδα και τα συμφέροντα των ξένων, απαξιώνοντας όλους τους παραγωγικούς φορείς στην πατρίδα μας και εξαφανίζοντας θέσεις εργασίας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Δυστυχώς, η μεγάλη απογοήτευση οδηγεί τους νέους στο περιθώριο και την απόλυτη αποχή από την κοινωνία, τους φορείς, τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα. Οι νέοι, υπό αυτές τις συνθήκες, το πιο πιθανόν είναι να απαξιώσουν τις επικείμενες εκλογές, αδιαφορώντας και απέχοντας.
Είναι όμως αυτό σωστό;
Θεωρώ ότι εμείς οι νέοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να σηκωθούμε από τον καναπέ και την οθόνη του υπολογιστή μας και να αγωνισθούμε για τα δικαιώματα μας. Να αναμειχθούμε με τα κοινά και να διώξουμε τα σκουριασμένα και διαπλεκόμενα μυαλά, που μας διοικούν, ανεξάρτητα από την ηλικίας τους.
Έρχονται εκλογές και η αποχή θα είναι το μεγαλύτερο λάθος, καθώς αυτή συμφέρει μόνο στο κατεστημένο. Θα πρέπει να ψηφίσουμε ανθρώπους που η στάση ζωής τους έδειξε ότι είναι αντίθετοι με την κατάσταση που επικρατεί. Να οργανωθούμε και να δούμε τους τομείς απασχόλησης στη γεωργία, στη βιοτεχνία και το εμπόριο, τομείς που μπορούν, με την κατάλληλη βοήθεια να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Να αντισταθούμε σε όποιο μέτρο προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και μας σπρώχνει περισσότερο στον γκρεμό, όπως είναι το ξεπούλημα της ΔΕΗ- το ξεπούλημα των υδάτων- η απαξίωση των διαφόρων επαγγελμάτων, μέσω της αναίσχυντης φορολόγησης.
Στόχος θα πρέπει να είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας.
Έχουμε τη μόρφωση, έχουμε την όρεξη και τις δυνατότητες και κυρίως έχουμε την ηλικία που μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει και στο τέλος είμαι βέβαιη ότι θα πετύχουμε και θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια χαμένη γενιά. Είμαστε εδώ ΠΑΡΟΝΤΕΣ και μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να την φέρουμε στο σημείο που μας αξίζει.
Αργυρώ Ξανθοπούλου
Τελειόφοιτη Τεχνολογίας Γεωπονίας- ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κοζάνης
Με τον Θ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ(ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......