Ο Καιρός:

Α.Ξανθοπούλου>Πρόταση για ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

της Αργυρώς Ξανθοπούλου 
Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η διέξοδος από την οικονομική κρίση βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία), έναν τομέα που οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν απαξιώσει με στόχο την υποβάθμισή του. Ο ελλιπής έλεγχος των αθρόων εισαγωγών υποβαθμισμένων (και όχι μόνο)ποιοτικά προϊόντων, η αύξηση στην τιμή των εφοδίων, η απρόσιτη τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, η αδιαφορία για την ορθή λειτουργία των τοπικών οργανισμών ,η έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων,
η απουσία κινήτρων σε ιδιώτες για μεταποίηση προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά είναι σοβαρότατα προβλήματα που χρίζουν άμεσης λύσης.
Η πεποίθηση μου είναι ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχει πεδίο εξαιρετικά πρόσφορο για δράση για
την νέα περιφερειακή αρχή που θα προκύψει στις προσεχής περιφερειακές εκλογές στην Δ. Μακεδονία, φυσικά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ένα σωστό προγραμματισμό. Η περιφέρεια μας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα έχουν ένα εξαιρετικό κλίμα ,άφθονα νερά και πολύ καλά εδάφη στα οποία μπορούν να αναπτυχτούν πολλές και προσοδοφόρες καλλιέργειες.
 Θεωρώ λοιπόν πως ο πρωτογενής τομέας, είναι ο τομέας που μπορεί να βγάλει την  πατρίδα από την  άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται.
  Λόγω των σπουδών μου  γεωπονικές επιστήμες κα τεχνολογία αλλά και από την μικρή εμπειρία που απέκτησα με την ενασχόληση παράλληλα με τις σπουδές μου στις αγροτικές εργασίες έκανα διάφορες σκέψεις πως πρέπει να προχωρήσει η ενασχόληση των νέων στην γεωργία και την κτηνοτροφία για να πετύχουμε το ποθούμενο. ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
Φυσικά για όλα χρειάζονται χρήματα.
Πόροι μπορούν να βρεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση –τον τοπικό πόρο της ΔΕΗ-κρατικές χρηματοδοτήσεις αλλά και από εθελοντική εργασία επιστημόνων και όχι μόνο μεμονωμένων αλλά και μέσω επιμελητηρίων.
 Ιδόυ αυτές οι σκέψεις
1.       ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΕΝΤΡΩΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΕΩΡΓΩΝ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Τα τελευταία  τέσσερα  χρόνια πολλοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την γη τους και δεν βρίσκουν συμπαράσταση από επίσημους φορείς της πολιτείας. Η περιφέρεια μπορεί σε κάθε έδρα περιφερειακού διαμερίσματος να δημιουργήσει κέντρα που θα στηρίζουν τους αγρότες σε κάθε τους προσπάθεια .Φορέας υλοποίησης το Γεωτεχνικό επιμελητήριο και σύσσωμοι οι γεωτεχνικοί των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
2.       ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πολυμήλου για πατάτα και Πτολεμαίδας για τα σιτηρά
3.      ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΛΕΒΑΝΤΑ-ΘΥΜΑΡΙ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ(ροδέλαιο)-ΜΕΝΤΑ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ-ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ –ΚΡΑΝΑ-ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΥ-ΙΠΠΟΦΑΕΣ –ΜΥΡΤΙΛΛΟ  κ.α . Πολλοί ήταν οι καλλιεργητές που θέλησαν να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες χωρίς όμως να υπάρχει  επιστημονική συμπαράσταση .Το αποτέλεσμα ; Έγιναν έρμαια αεριτζήδων που προσπάθησαν να τους εκμεταλλευτούν.
4.      ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ  Στο παρελθόν από την περιφέρεια είχε δημιουργηθεί στον νομό μας ένα  πειραματικό θερμοκήπιο που θα λειτουργούσε με την χρήση της τηλεθέρμανσης .ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ .Κάποια στιγμή είχαμε δει σε ένα σάιτ εικόνες μισό- κατεστραμμένου θερμοκηπίου από την εγκατάλειψη . Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί  σαν  ΦΥΤΩΡΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ .
5.      ΕΛΙΑ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ Να μελετηθεί το θέμα της καλλιέργειας της ελιάς στην λίμνη πολυφήτου και ιλαρίωνα και να στηριχτούν οι παραγωγοί.
6.      ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Να στηριχθούν παλιές καλλιέργειες που έδειξαν στο παρελθόν ότι δίνουν χρήματα στην περιοχή (κρόκος, φασόλια, τσάι του βουνού κλπ) και να προσπαθήσουμε για την επέκτασή τους
7.      ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Να υπάρξουν πειραματικές καλλιέργειες για διάφορα φυτά και να επισημανθούν οι τοποθεσίες σε κάθε περιοχή που έχουν τις προϋποθέσεις να καλλιεργηθούν.
8.      ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΩΝ Παλιά υπήρχαν στις δυο προαναφερόμενες περιοχές δυο κέντρα που προσέφεραν πολλά στον τόπο μας. Η αναβίωσή τους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!
9.      ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ Να αναβιώσουν  οι συνεταιρισμοί σε σωστές βάσεις για την προώθηση των προϊόντων μας. Δεν μπορεί ο κάθε ασυνεπής έμπορος να εκμεταλλεύεται το μόχθο του αγρότη .Μόνη λύση οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ για  την ΔΙΑΘΕΣΗ των αγροτικών προϊόντων  μέσω αυτών με ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ.
10.  ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ  Ένα προϊόν, παίρνει αξία, όταν προβάλλεται σωστά . Πολλά προϊόντα με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε ένα νέο πιο ακριβότερο προϊόν. Χρειάζεται εκπαίδευση για κάτι τέτοιο και η περιφέρεια μπορεί να την προσφέρει.
11.  ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ Να προστατευθούν τα προϊόντα της και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο .Το γάλα , το τυρί, το κρέας, τα γουνοφόρα ζώα κλπ πρέπει να είναι τα καλύτερα και να απολαμβάνουν τις καλύτερες τιμές .Ένας τομέας που παράλληλα με την γεωργία να τύχει  προσοχής και να υπάρχουν ανάλογες προτάσεις.
 Τέλος για όλα αυτά θα πρέπει να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε γιατί έχουμε αυτό το δικαίωμα
Να απαιτούμε συνεχώς 
·        αντάξια τιμή της ποιότητας των προϊόντων μας
·        οικονομική ενίσχυση καθώς και οικονομικά κίνητρα κυρίως για τους νέους
·        σωστό προγραμματισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Με ομαδικό πνεύμα θα πετύχουμε τη σωστή διαχείριση(παραγωγή-προώθηση) των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και κατ επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Πρέπει να πούμε στην Ευρώπη δεν θέλουμε τις επιδοτήσεις σας για εκτατικές καλλιέργειες (πχ σιτάρι) αλλά  να μας επιτρέψετε να έχουμε τις καλλιέργειες που εμείς νομίζουμε ότι είναι οι κατάλληλες για τον τόπο μας και να είναι εντατικές και να μη βάζετε προσκόμματα μέσω πλαφόν και απαγορεύσεων. Και εμείς θα βρούμε το δρόμο μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......