Ο Καιρός:

Σάββατο 13 Μαΐου 1995: (ΜΝΗΜΕΣ)-Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ ταρακούνησε την Κοζάνη!


Σάββατο 13 Μαΐου 1995: Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ ταρακούνησε την Κοζάνη!Με αφορμή τον σεισμό της 13ης Μαίου του 1995, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεστεί η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας πέριξ του Ιερού Ναού.
Συγκεκριμένα:

- 7.00 π.μ.  Όρθρος - Ευχαριστήρια Θ. Λειτουργία
- 10.00 π.μ. Λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας πέριξ του ναού

Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε...
13 Μαϊου 6,6 ρίχτερ, συγκλόνισαν την Κοζάνη το 1995!

Αποτυπωμένη στην μνήνη όλων των Κοζανιτών θα
μείνει η σεισμική δόνηση των 6,6 της κλίμακας ρίχτερ, στις 13 Μαϊου του 1995, ημέρα Σάββατο στις 11:47 π.μ, με επίκεντρο το Ρύμνιο Κοζάνης .
Ανάστατοι οι κάτοικοι, πρωτόγνωρη εμπειρία γαι την περιοχή, επικρατούσε μία αλοφροσύνη...
Ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε 4 λεπτά πριν τον κύριο σεισμό (Μ=4,5) ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) στις 17 Ιουλίου 1995.
Μέσα σε όλη την άτυχη κατάσταση, ξίνοντας από τη μία τις πληγές αλλά από την άλλη ευγνομωνόντας το Θεό,δεν υπήρχε κανένα απολύτως θύμα.
Ο απολογισμός ήταν 12 ελαφριά τραυματίες.
Οι υλικές ζημιές στον Νομό Κοζάνης εκτιμώνται στα 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Ρύμνιο, Χρώμιο, Δαφνερό, κ.α.), ενώ στο Νομό Γρεβενών 2523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.).
Οι άστεγοι και των δύο Νομών είχαν ξεπεράσει τις 10.000.
Παρόλα τ'αύτα η περιοχή είχε "γρήγορα" αντανακλαστικά και λίγο ή πολύ η κοινωνία λειτούργησε σχεδόν άμεσα στα νέα πλέον δεδομένα.
Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους αφενός αποδιοργανώνει τη λειτουργία μίας κοινωνίας αφετέρου πρέπει να λειτουργήσει πλέον σε διαφορετικές βάσεις και με άλλες ανάγκες.
Τα δεδομένα της πόλης ήταν η προτεραιότητα της αποκατάστασης των πληγέντων και η σαφής ενημέρωση για τους επερχόμενους κινδύνους.
Το μελανό σημείο του σεισμού της 13ης Μαϊου ήταν το μέγεθός του...η τελική εκτίμηση ήταν 6,6 ρίχτερ όμως κάποιοι άλλοι μίλησαν για 7,2...
Το συμπέρασμα πέρα από αριθμούς, ρίχτερ και διαφωνίες είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και το πέρασμα ενός τόσο μεγάλου σεισμού άφησε μόνο υλικές ζημιές.
Με ανατριχίλα θα τον θυμόμαστε όλοι μας και όταν μας θυμόυνται που και που τα ρίχτερ ας προσευχόμαστε, γιατί αναμφισβήτα είχαμε Άγιο!

 πηγη : kozanilife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......