Ο Καιρός:

Ποια σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, αναφορικά με τα σχολεία τα οποία πρόκειται να συγχωνευθούν και να καταργηθούν, με τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να βάζουν «κόκκινη γραμμή», ζητώντας να μείνει η κατάσταση ως έχει.

Πηγή:prlogos.gr

Φέτος φαίνεται πως ήρθε η σειρά των νηπιαγωγείων να κλείσουν, ενώ στη δευτεροβάθμια, ερωτηματικό παραμένει η τύχη των τριών σχολικών μονάδων που φέτος λειτούργησαν με ετήσια παράταση, όπως επίσης και τα συστεγαζόμενα σχολεία. Εντός των ημερών πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις.
Η πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης, Σταυρούλα Σαββίδου,  δήλωσε ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, γιατί όπως τόνισε: «Όπου κλείνει ένα σχολείο αμαυρώνεται όλη η κοινωνία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει μικρός αριθμός μαθητών (15) ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και στις μικρές τάξεις του δημοτικού και 20 μαθητές ανά τμήμα στις υπόλοιπες τάξεις. Ο μύθος ότι στα πολυάριθμα τμήματα και στα πολυδύναμα τμήματα γίνεται καλύτερο μάθημα, έχει καταρριφθεί». Επίσης, ο σύλλογος ζητά να σταματήσουν άμεσα όλες οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων για το Νομό Κοζάνης, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το δυσμενές κλίμα και το οδικό δίκτυο. «Τα παιδιά δεν είναι λογιστικοί αριθμοί αλλά οντότητες», δεν θα δεχτούμε καμία κατάργηση» τόνισε.

Ποια νηπιαγωγεία προτείνεται να κλείσουν
Η πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις των εξής σχολείων (αποκλειστικά νηπιαγωγείων):

1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Κοζάνης τα οποία συστεγάζονται και με τη συγχώνευση χάνεται μια οργανική θέση, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το σύλλογο.

Επίσης, το νηπιαγωγείο της Κοιλάδας, το οποίο είναι σε αναστολή.

Το νηπιαγωγείο του Πρωτοχωρίου, οι μαθητές των οποίων προτείνεται να μεταφερθούν στην Κοζάνη (όπως σημειώνει η ίδια, δεν λαμβάνουν υπόψη το μικρό της ηλικίας των μαθητών στις μετακινήσεις).

Όμοια, να καταργηθεί το νηπιαγωγείο Ελάτης και οι μαθητές του να μεταφερθούν στο Τρανόβαλτο (όπως λέει η ίδια αν κάποιος δεν έχει πάει στην περιοχή και δεν έχει δει το οδικό δίκτυο εκεί, δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις για την τύχη των παιδιών).

Όπως σημειώνει η ίδια, αναμένονται  τώρα οι αποφάσεις των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να παρθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας –αν δεν δοθεί κάποια παράταση- οι οριστικές αποφάσεις. Η εφαρμογή των καταργήσεων αφορά την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Η κατάσταση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η πρόταση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κοζάνη δεν περιλαμβάνει την κατάργηση κάποιας σχολικής μονάδας, ωστόσο όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Χαρίσιος Καλημέρης, αναμένονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (αναμένεται να εισηγηθούν να μείνει η κατάσταση ως έχει και να μην υπάρξουν καταργήσεις-συγχωνεύσεις), ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με την περιφερειακή Διευθύντρια, ώστε να συζητηθούν οι συγχωνεύσεις.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει εισηγηθεί να μείνει η κατάσταση ως έχει και να μην κλείσει κανένα σχολείο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για τα τρία σχολεία στην περιοχή όπου λειτούργησαν εφέτος με ετήσια παράταση (έως τις 30/6/2012) και ζητούμενο είναι να λειτουργήσουν και στο μέλλον.

Πρόκειται για το Γυμνάσιο Άνω Κώμης, το Γυμνάσιο Τρανοβάλτου και της Εράτυρας. Υπάρχει έγγραφη αίτηση να δοθεί ετήσια παράταση από την ΕΛΜΕ.

Έπειτα, ζήτημα υπάρχει με τα συστεγαζόμενα σχολεία. Στην Κοζάνη αυτό αφορά το 4ο και το Πειραματικό σχολείο. Να σημειωθεί πως το Πειραματικό δεν υφίσταται πλέον, σαν δομή, για αυτό και υπάρχει το ερωτηματικό τι θα γίνει, αν θα συστεγαστεί με το έτερο σχολείο ή αν οι μαθητές του  θα πάνε σε άλλο σχολείο το οποίο θα ιδρυθεί στη θέση του.

Οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας ζητούν να γίνει μια ανακατανομή θέσεων στα δημοτικά, ώστε όλα να είναι λειτουργικά και φυσικά να μην κλείσει καμία σχολική μονάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......