Ο Καιρός:

Αύξηση της «δύναμης πυρός» στα 800 δισ. ευρώ αποφάσισε το Eurogroup

Κοπεγχάγη, Δανία
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συμφώνησαν την Παρασκευή να ενισχύσουν τους πόρους των ταμείων στήριξης στα 800 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup.

Τις αποφάσεις είχε αποκαλύψει πριν την επίσημη ανακοίνωση η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.


Ύστερα από επεισοδιακή, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, συζήτηση, τα 17 κράτη του ευρώ συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.


Το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω του μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM) από τον Ιούλιο και άλλα 200 δισ. ευρώ που ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF).


Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800 δισ. ευρώ περίπου, αν συμπεριληφθούν τα 53 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί ως διμερή δάνεια και τα 49 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε κατά της κρίσης (EFSM).


Δηλαδή, η μέγιστη δυνατότητα χρηματοδότησης θα είναι 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013 και 500 μετά.


Το συνδυαστικό πλαφόν χρηματοδότησης του ESM και του EFSF θα εξακολουθεί να ορίζεται στα 700 δισ. ευρώ (από 500 προηγουμένως).

Το EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 240 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παράλληλα.


Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμη στην επίσπευση των πληρωμών προς τον ESM. Δύο δόσεις κεφαλαίων θα καταβληθούν το 2012, η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Οκτώβριο, άλλες δύο δόσεις το 2013 και η τελική δόση το πρώτο εξάμηνο του 2014.


Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του κ. Γιούνκερ, που είχε προγραμματιστεί για μετά το Eurogroup, αναβλήθηκε, καθώς οι αποφάσεις διέρρευσαν από την Αυστριακή υπουργό. Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται περαιτέρω διευκρίνσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.


Στην ανακοίνωση, τέλος, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και για τη συμφωνία επί του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.


Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Τα κεφάλαια του ESM θα καταστούν διαθέσιμα ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων που είχαν διατυπωθεί στην συνθήκη για το ESM, με σεβασμό στις εθνικές διαδικασίες. Δύο δόσεις κεφαλαίων θα καταβληθούν το 2012, η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Οκτώβριο. Επιπλέον δύο δόσεις θα καταβληθούν το 2013 και η τελική δόση το πρώτο εξάμηνο του 2014.


» Το ESM θα παραμείνει το βασικό εργαλείο για την χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων στήριξης από τον Ιούλιο του 2012. Το EFSF κατά κανόνα, θα παραμείνει ενεργό για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που ξεκίνησαν πριν από αυτή την ημερομηνία. Για την μεταβατική περίοδο μέχρι τα μέσα του 2013, μπορεί να εμπλακεί σε νέα προγράμματα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης νέα δυνατότητα χρηματοδότησης των 500 δισ. ευρώ.


» Το τρέχον συνολικό πλαφόν για την χρηματοδότηση των EFSF/ESM, όπως ορίζεται στην Συνθήκη για το ESM, θα ενισχυθεί στα 700 δισ. ευρώ, ώστε το ESM και το EFSF να μπορούν να λειτουργήσουν, εάν χρειαστεί, όπως περιγράφεται ανωτέρω. Από τα μέσα του 2013, η μέγιστη δυνατότητα χρηματοδότησης του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ. Το συνδυαστικό πλαφόν χρηματοδότησης του ESM και του EFSF θα εξακολουθεί να ορίζεται στα 700 δισ. ευρώ.


» Επιπλέον, 49 δισ ευρώ από το EFSM και 53 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, έχουν ήδη καταβληθεί για την στήριξη των τρεχόντων προγραμμάτων στήριξης. Συνολικά, η ευρωζώνη κινητοποιεί ένα τείχος προστασίας 800 δισ. ευρώ, που ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.


» Επίσης, τα κράτη-μέλη έχουν δεσμεύονται να παράσχουν 150 δισ. ευρώ σε επιπλέον διμερή χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.»
Newsroom ΔΟΛ                                                       
                                                                 πηγη : news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......