Ο Καιρός:

Χωρίς επεισόδια η παρέλαση στην Αθήνα, εντάσεις στην περιφέρεια

Με μικρή προσέλευση κόσμου και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις ολοκληρήθηκε η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας που, υπό τον φόβο επανάληψης του σκηνικού της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, διεξήχθη κάτω από πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα. Αντίθετα, επεισόδια στο Ηράκλειο οδήγησαν στην ματαίωση της εκεί παρέλασης, ενώ μεγάλη ένταση σημειώθηκε και στην Πάτρα. «Αποστειρωμένες» οι παρελάσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας με περιστατικά αποδοκιμασιών και χαμηλή εκπροσώπηση του πολιτικού κόσμου.

Στη δήλωσή του του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας αφήνοντας εκ νέου αιχμές για την συμπεριφορά ορισμένων ευρωπαίων εταίρων έναντι της χώρας μας.
«Γιορτάζουμε σήμερα την κορυφαία στιγμή του Ελληνισμού. Οι Ελληνες με σύμπνοια, ομόνοια και θάρρος, αποφάσισαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να χαρίσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Κάρολος Παπούλιας και συμπλήρωσε:

«Σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει μια σκληρή μάχη. Τότε κανένας δεν πίστευε ότι αυτοί οι ξυπόλητοι Ελληνες θα μπορούσαν να πετύχουν το θαύμα. Και είναι και στιγμή να θυμηθούμε εκείνους τους Φιλέλληνες που διαπνεόμενοι από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης κατέβηκαν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Σήμερα η κραυγή σε πολλές πόλεις της Ευρώπης «Είμαστε Ολοι Ελληνες» σημαίνει ότι πολλοί καταλαβαίνουν τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε.

Οπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο έτσι και σήμερα θα πετύχουμε. Με ομόνοια και σύμπνοια δεν θα λυγίσουμε. Για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια αυτού του λαού που πολλές φορές δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Και στο τέλος θα είμαστε νικητές. Στις πιο κρίσιμες στιγμές ο ελληνικός λαός έδειξε το θάρρος και την αποφασιστικότητά του. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Στο συμβολικό ρόλο που επιτελεί η σημερινή επέτειος απέναντι στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, στάθηκε με τη δική του δήλωση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος:
«Ήταν μια θαυμάσια, εντυπωσιακή παρέλαση με την οποία τιμήσαμε τους ήρωες του 1821, οι οποίοι με γενναιότητα, αυτοθυσία και πίστη μας έδωσαν την ελευθερία μας. Οι αξίες, τα ιδανικά και οι πράξεις τους δίνουν το παράδειγμα, δείχνουν το δρόμο με τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε τη σημερινή εθνική μάχη για την ανόρθωση της οικονομίας μας. Και πιστεύω, ότι με αποφασιστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη θα το κατορθώσουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ως μια «από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ» βρήκε την παρέλαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Αυτή την ώρα η πολιτική τάξη της χώρας παίρνει τα δικά της μηνύματα από την ιστορία. Μας θέλει όλους ενωμένους μπροστά στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Να ξεπεράσουμε την κρίση, να την αφήσουμε πίσω και να κοιτάξουμε πάλι με αισιοδοξία το μέλλον (...) Είναι κρίμα που αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση δεν την παρακολούθησε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά που μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας το μέλλον. Να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει πληγώσει και να φτιάξουμε όλοι μαζί τη νέα Ελλάδα».
Η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα ενώπιον της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, διεξήχθη όπως και η χθεσινή μαθητική με ελάχιστη παρουσία κόσμου λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.
Στις 11.15, στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, ομάδα περίπου 50 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα κατά πολιτικών, απωθήθηκε από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ προς την οδό Ερμού, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω συμπλοκή.
Τα μέτρα ασφαλείας που χαρακτήρισαν τη χθεσινή μαθητική παρέλαση, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και... απουσία κόσμου, τέθηκαν σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη. Επί ποδός ήταν περίπου 7.000 αστυνομικοί σε ολόκληρη την στην Αθήνα. Στο τέλος της παρέλασης είχαν σημειωθεί συνολικά 25 προσαγωγές.
Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης αλλά και βουλευτών, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες. Στη διάρκεια της παρέλασης, κατά την οποία δεν έλειψαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα απο ομάδες διαδηλωτών, ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
Εξι προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με 10λεπτη καθυστέρηση. Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στο ύψος του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη παρατάχθηκε μπροστά τους και τους εμπόδισε να προχωρήσουν. Τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια και δεν επετράπη η πρόσβαση των πολιτών σε ακτίνα 100 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων. Η αστυνομία προχώρησε επίσης σε έξι προληπτικές προσαγωγές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη από κάθε άλλη φορά, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αρκετοί μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή, δεν έστρεψαν το κεφάλι στους επισήμους.
Χημικά και ένταση στην Πάτρα
Πολύ πιο επεισοδιακό ήταν το κλίμα στην Πάτρα. Λίγο προτού ξεκινήσει η παρέλαση, δεκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της πόλης, επιχείρησαν να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα που είχε βάλει η αστυνομία, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες, έκαναν ρίψη χημικών, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπουκάλια με νερό. Μετά την ρίψη των χημικών οι διαδηλωτές υποχώρησαν, ενώ όσοι κάθονταν σε καφετέριες στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, άρχισαν να τρέχουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.
Τελικά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε η παρέλαση χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές επέστρεψαν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.
Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο Κρήτης
Για πρώτη φορά ματαιώθηκε παρέλαση στο Ηράκλειο. Τα σοβαρά επεισόδια και τις διαμαρτυρίες ακολούθησαν συσκέψεις, εωσότου ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω των συνθηκών και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται.

Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.
Σε 32 προληπτικές προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης. Κάποιοι από τους προσαχθέντες βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.
Μικρή συμμετοχή στα νησιά του Ιονίου
Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρελαση στην Κέρκυρα όπου υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία. Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας είχε ανακονώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στις εκδηλώσεις, ενώ απούσα ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου. Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματος και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολιτες.

Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσωπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων.
Στην Λευκάδα, με λίγο κόσμο και έντονη αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν οι τοπικές αρχές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ.Μαργιέλης.
Μικροσυμπλοκές με Χρυσαυγίτες στην Καλαμάτα
Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου απειλήθηκαν επεισόδια, όταν υπήρξε παρεξήγηση μιας ομάδας πολιτών, προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου και σημειώθηκε μικροσυμπλοκή, η οποία έληξε με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.

Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρελάσεως, μόλις που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους οι επίσημοι, έκανε μια μεγάλη ομάδα από την "Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας'' και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε "ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ''.
Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.
Οι παρελάσεις έγιναν με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρωτοφανή για την Πελοπόννησο, που από νωρίς είχαν πάρει θέση, με την απουσία πολλών βουλευτών, χωρίς εξέδρες επισήμων, εκτός από την Τρίπολη. Κατά την παρέλαση, ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους. Οι περισσότεροι κοιτούσαν μπροστά, ενώ πολλοί έστρεφαν το βλέμμα τους και απέναντι.
Πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο κόσμος αποδοκίμασε τους πολιτικούς στη διάρκεια της παρέλασης για την 25η Μαρτίου. Η δημόσια παρουσία των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, ήταν περιορισμένη, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ήταν αυξημένα.
Ομαλά και χωρίς απρόοπτα έγινε η παρέλαση στα Τρίκαλα, χωρίς την παρουσία στην εξέδρα των επισήμων, των βουλευτών του νομού και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα γύρω από τους επισήμους είχαν τοποθετηθεί από νωρίς σιδερένια κιγκλιδώματα, ενώ απετράπηκε η είσοδος στο κεντρικό σημείο της παρέλασης μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω» μετά από παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.
πηγη : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......