Ο Καιρός:

ΔΕΤΗΠ: Παρουσίαση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αγροτικά υπολείμματα


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤην Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΤΗΠ (Αντλιοστάσιο) πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και επιδεικτική Λειτουργία « Μικρής Κλίμακας Κινητής Μονάδας Αεριοποίησης Αγροτικών Υπολειμμάτων για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού», που διοργανώθηκε από την Ομάδα Έργου του ΑΠΘ, από τον Δήμο Εορδαίας και από την Ομάδα έργου της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, η οποία συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση παρέστη η Dr. Βαλαόρα Γεωργία , Περιφερειακή συντονίστρια του προγράμματος LIFE για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την παρουσίαση του επιδεικτικού έργου έκανε η Dr. Ζαμπανιώτου Αναστασία , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέα Ανάλυσης Σχεδιασμού και ρύθμισης Χημικών Διεργασιών και Εγκαταστάσεων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.

Λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν παρέστη ο Υπεύθυνος του έργου Dr. Σαμαράς Ζήσης , Διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλος , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καμπούρης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Εορδαίας, μέλη του ΔΣ και στελέχη της ΔΕΤΗΠ , η Διευθύντρια και στελέχη της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, στελέχη της ΔΕΗ, του Δήμου Αμυνταίου, της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Αμυνταίου, εκπρόσωποι συλλόγων και επιστημονικά στελέχη της πόλης.

Η Δήμαρχος Εορδαίας Π. Βρυζίδου χαιρέτισε την εκδήλωση και εξέφρασε τις ευχαριστίες του Δήμου και την ικανοποίησή της προς την επιστημονική ομάδα, για τις καινοτόμες λύσεις που παρουσίασε, καθώς και για την συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας και της ΔΕΤΗΠ σε προγράμματα όπως αυτό, που συνδέουν την αγροτική παραγωγή με την τεχνική επιστήμη και με ενεργειακές εφαρμογές φιλικές προς το περιβάλλον. Επίσης τόνισε ότι η ανάγκη για φθηνή ενέργεια , φιλική προς το περιβάλλον, επιβάλλει τίποτε να μην μένει αναξιοποίητο και λύσεις σαν αυτή που προτείνεται από τους ερευνητές, θα πρέπει με την σύμπραξη ιδιωτών κατασκευαστών να γίνουν εφαρμόσιμες και να μπορούν να υποστηριχθούν από τους Δήμους ώστε να διαδοθούν στον αγροτικό κόσμο.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής – ΑΠΘ
Εργαστήριο Τεχνολογίας Χημικών Εγκαταστάσεων – ΑΠΘ
Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ κ.Κουσίδης Ν. στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής : «Το πρότυπο αυτό σύστημα συμπαραγωγής που παρουσιάζεται σήμερα είναι συγγενές με τις δραστηριότητές μας και με τις επιδιώξεις της Τηλεθέρμανσης.
Η δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης την οποία εκπροσωπώ, δια των στελεχών της, παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις και τα τεκταινόμενα γύρω από το αντικείμενό της και συμμετέχει, εκεί που μπορεί σ’αυτά και έτσι βρισκόμαστε σήμερα εδώ , ως συνεργάτες της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΠΘ.
Υποστηρίζουμε ένθερμα την ευόδωση της πρότασης που παρουσιάζεται σήμερα, με την βιομηχανοποίηση και εγκατάσταση αποκεντρωμένων μονάδων συμπαραγωγής ενέργειας στη γόνιμη ελληνική γη, ώστε ο αγροτικός κόσμος να κάνει το άλμα προς τα εμπρός, στην νέα ανταγωνιστική εποχή.»

Η καθηγήτρια κα. Ζαμπανιώτου στην παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε στην ιδέα της ενεργειακής χρήσης της απορριπτόμενης βιομάζας, που δεν χρησιμοποιείται για τρόφιμα ή ζωοτροφές , και που σήμερα καίγεται στους αγρούς και ρυπαίνει το περιβάλλον. Τα αγροτικά απορρίμματα θα πρέπει να συλλέγονται και να αξιοποιούνται σε μονάδες όπως αυτή που επιδεικνύεται, εξυπηρετώντας τον διπλό στόχο προστασίας του περιβάλλοντος και παραγωγής ενέργειας. Αναφέρθηκε στην τεχνολογία της αεριοποίησης, ως φιλικότερης προς το περιβάλλον και στην ανάγκη προώθησης της βιομηχανοποίησης της πιλοτικής μονάδας, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE. Επίσης ανέφερε ότι προϋπόθεση για την ευόδωση τέτοιων προσπαθειών είναι η σύζευξη Ενεργειακής πολιτικής, Περιβαλλοντικής πολιτικής και Αγροτικής πολιτικής , ώστε με την συμβολαιακή γεωργία να ανακτάται και να αξιοποιείται η απορριπτόμενη βιομάζα. Η παρουσίαση και επίδειξη από την επιστημονική ομάδα του έργου θα συνεχιστεί τις δύο επόμενες ημέρες, προς τους μαθητές της Πτολεμαΐδας και προς κάθε ενδιαφερόμενο, στο Αντλιοστάσιο της ΔΕΤΗΠ.

Στη συνέχεια η επίδειξη του έργου θα συνεχιστεί στον Δήμο Αμυνταίου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου και την επιστημονική ομάδα.
 
                                                                                                                                    πηγη :  giapraki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......