Ο Καιρός:

Το 2013 ξεκινά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Το 2013 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν το 2014 και μέχρι τότε δεν προβλέπεται να δοθούν προαγωγές και τα πριμ παραγωγικότητας, που προβλέπονται από το νέο μισθολόγιο.


Τον Νοέμβριο του 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν ένα συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα καθορίζει και τους στόχους της υπηρεσίας. Εάν οι στόχοι επιτευχθούν σε ποσοστό μέχρι και 90% τότε οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως μπόνους μισό ή και έναν μισθό ετησίως ανάλογα και με την ατομική απόδοση.


Θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.

Η αξιολόγηση, παρά ταύτα, δεν θα πραγματοποιείται από τον άμεσο προϊστάμενο του υπό αξιολόγηση υπαλλήλου αλλά από προϊστάμενο ανώτερης βαθμίδας. Γι' αυτό το λόγο θα συσταθούν σε κάθε υπηρεσία και Συμβούλια Αξιολόγησης τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Εκτός τούτου, θα λειτουργεί και Συμβούλιο Εποπτείας που θα είναι αρμόδιο για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.

Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κ.λπ).

Επίσης, σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνο οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας.

Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- φάνηκε και στην εφεδρεία.

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» του σχεδίου νόμου για τη μείωση κατά 30% των οργανικών δομών των υπουργείων, μετά από αντίδραση της ΝΔ, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε σε συνεργασία με 10 υπουργεία, παραμένει στη Βουλή, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να ψηφιστεί και αν χρειάζονται αλλαγές ή βελτιώσεις, αυτές μπορούν να γίνουν από την επόμενη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική βάση για την επόμενη κυβέρνηση.

Τέλος, απέρριψε τις προτάσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, σημειώνοντας ότι με το νέο μισθολόγιο έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με ωφέλεια για το δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, και σημείωσε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για ανταγωνιστικότητα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά η βούληση να παράγουμε περισσότερο και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

                                                                               πηγη : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......