Ο Καιρός:

Η πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου

"Ιστορική" χαρακτηρίζουν οι γιατροί την αποκατάσταση σαγονιού, δοντιών και γλώσσας ενός 37χρονου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε πληγεί από πυρά όπλου, με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του.
Ο Richard Norris υπεβλήθη σε μία τελευταία επέμβαση, διάρκειας 36 ωρών, στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ενώ συνολικά έχει παραμείνει στα χειρουργεία για πέντε επεμβάσεις, διάρκειας 72 ωρών.
Ο 37χρονος ήταν αναγκασμένος να παραμένει στο σπίτι του τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ όταν έβγαινε, φορούσε μάσκα και φρόντιζε πάντα, να είναι νύχτα.

Ο Norris είχε χάσει τα χείλια και τη μύτη του σε ατύχημα με όπλο το 1997, ενώ δεν  είχε όσφρηση.
Τη χειρουργική επέμβαση χρηματοδότησε το Πολεμικό Ναυτικό, με την ελπίδα παρόμοιες μέθοδοι και επεμβάσεις να βοηθήσουν στην αποκατάσταση τραυμάτων στρατιωτών.
"Θα ανακτήσει τη χαμένη του ζωή", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που ανέλαβαν την επέμβαση.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί έξι μεταμοσχεύσεις προσώπου.
Η πρώτη έγινε το 2005, στην 38χρονη Isabelle Dinoire, της οποίας το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί μετά από δάγκωμα του σκύλου της.
Δεν μπορούσε να μιλήσει και να φάει κανονικά και το πρόσωπό της μεταμοσχεύτηκε από μία γυναίκα 46 ετών, που είχε χάσει τη ζωή της από αιμορραγία στον εγκέφαλο.
Το 2008, έγινε η πρώτη μεταμόσχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Connie Culp, που είχε χάσει το επάνω μέρος της μύτης της, τον ουρανίσκο, το ένα μάτι και τα δυο μάγουλά της, όταν ο σύζυγός της την πυροβόλυσε στο πρόσωπο.
Το 2010, ένας Ισπανός αγρότης, γνωστός ως Oscar, είχε δεχθεί πυρά από όπλο στο πρόσωπο. Ήταν το τρίτο πρόσωπο που υπεβλήθη σε αντίστοιχη επέμβαση, με 30 γιατρούς να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση του προσώπου του, "δουλεύοντας" για 24 ώρες.
Την ίδια χρονιά, η Charla Nash, από τις Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκε επίθεση από χιμπαντζή, με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της και των χεριών της.
Μετά από 72 ώρες στο χειρουργείο, αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, όμως αργότερα, οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό των χεριών της.
Το 2011, ο Dallas Wiens υπεβλήθη σε μεταμόσχευση προσώπου, έχοντας υποστεί εγκαύματα, μετά από πτώση από μπαλκόνι και επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια.
Το 2012, ο 19χρονος Ugur Acar από την Τουρκία, υπεβλήθη σε μεταμόσχευση προσώπου, για την αποκατάσταση των εγκαυμάτων που είχε υποστεί, όταν ήταν μόλις 40 ημερών, από φωτιά στο σπίτι του.

                                                                                                                                πηγη : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......