Ο Καιρός:

Greenpeace: «Η ρύπανση των επτά λιγνιτικών σταθμών της χώρας προκάλεσε το θάνατο 1079 συνανθρώπων μας!»


Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση για νέες υπερβάσεις ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τη λιγνιτική ρύπανση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 160 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €!


Περιστατικά θανάτων, χρόνιας βρογχίτιδας και εισαγωγών σε νοσοκομείο για το 2009 που οφείλονται στη λειτουργία των αντίστοιχων λιγνιτικών σταθμών, εξαιτίας της αέριας ρύπανσης από την καύση λιγνίτη(Πηγή: Greenpeace, ΕΟΠ)
 
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Οι 7 πληγές της Ελλάδας» της Greenpeace, στην οποία εκτιμάται το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της ρύπανσης από τους 7 λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας.
Στην απάντηση μας, καταθέσαμε τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση της επικαιροποιημένης μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και παράλληλα ζητήσαμε να μάθουμε τα κατάλληλα μέτρα που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει προκειμένου να:
  • αποκατασταθούν οι επιπτώσεις και να αποζημιωθεί η τοπική κοινωνία από την επί δεκαετίες λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
  • ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο
  • προωθηθούν εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, οικοτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα), που σήμερα βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
  •                                                            πηγη : kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......