Ο Καιρός:

Επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών.
Οι αστυνομικοί επιχειρούν σε ομάδες, ενώ οι προσαχθέντες οδηγούνται σε κρατητήρια, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν προετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.
Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η κεντρική εξουσία δεν προχώρησε σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «με ανακοινώσεις υπουργείων και διαρροές στον Τύπο, δημιουργεί αναταραχή στην τοπική κοινωνία μιλώντας παράλληλα για ανάπτυξη».
Για τους λόγους αυτούς, ο δήμος δηλώνει πως είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει η τοπική κοινωνία της Νεάπολης και οι πολίτες του Βοΐου.

Στο θέμα εξάλλου του σχεδιασμού για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών ανά την επικράτεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, κατά την οποία θα υποδειχθούν από πλευράς υπουργείου οι χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν τα κέντρα.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα έχει δύο ακόμη κρίσιμες συναντήσεις, μία νέα με τοπικούς άρχοντες της Αττικής και μία δεύτερη με εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας (επιμελητήρια, συλλόγους, ομοσπονδίες κ.λπ.), προκειμένου να αναπτύξει εκ νέου τα αντισταθμιστικά οφέλη που δημιουργούνται για τις τοπικές κοινωνίες με την εγκατάσταση των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.
Την ίδια ώρα πάντως, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχο Περγαντά, να δηλώνει ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να στείλει προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών. Κοινή συνισταμένη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.
«Δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το υπουργείο», τόνισε, διαμηνύοντας πως «αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».
Ωστόσο, όπως είπε, «σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις».
Για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακό πανικό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμος Βοΐου με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε λίστα στρατοπέδων τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα παραμονής μεταναστών - μεταξύ των οποίων και το στρατόπεδο της Εράτυρας.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής ’μυνας στην αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2006 και έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις.

Τέλος, σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων.
«Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, που δημιουργεί η κυβέρνηση δεν θα λύσουν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», τονίζει με τη σειρά του το ΠΑΜΕ.
«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή των κομμάτων της πλουτοκρατίας και περιφερειαρχών, εξαπολύει νέα επίθεση σε χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν περνώντας τα σύνορα χωρίς χαρτιά και προσπαθεί να τους φορτώσει την ευθύνη για όλα τα δεινά της εργατικής τάξης, ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το μόνο που την απασχολεί, είναι «πως θα ξεγλιστράει από τις ευθύνες της, θα δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις για τα μέτρα που παίρνει και θα υλοποιεί απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την καπιταλιστική κερδοφορία».
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, «η επίθεση στους μετανάστες και πρόσφυγες αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ντόπιων και ξένων. Το σάρωμα που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι για να στηριχθεί η προσπάθεια Καμίνη και κυβέρνησης να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, να παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας άσπιλο και αμόλυντο στα σαγόνια των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων και όχι για να βοηθηθούν οι μικρομαγαζάτορες που αφανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική και οι κάτοικοι της περιοχής». «Με φράχτες, FRONTEX και στρατόπεδα φυλακές, δεν σταματάνε οι λαοί που βρίσκονται σε απόγνωση να επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς και του οικονομικού μετανάστη. Τα στρατόπεδα τα δημιουργούν οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και Ελλήνων εργαζομένων», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του, ανακοίνωσε την επαναπροώθηση 39 αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για 25 πολίτες Μπανγκλαντές, επτά Ρουμάνους, τρεις Μαροκινού, δύο Πολωνούς, έναν Αλγερινό και έναν Ισπανό, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Οι εν λόγω αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες τους με εμπορικές πτήσεις από το διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμούς τη Ντακά, το Βουκουρέστι, την Καζαμπλάνκα, τη Βαρσοβία, το Αλγέρι και τη Μαδρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους, γίνονται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και το κόστος τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. 

                                                                                                                        πηγη : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......