Ο Καιρός:

Παπαδήμος: «Γυρίζω στην Αθήνα αισιόδοξος»

« Η Ελλάδα αλλάζει, είναι η ώρα να κοιτάξουμε μποστά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, εκφράστηκε η στήριξη της Ευρώπης στην εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν ανάπτυξη και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. «Η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην τη διαψεύσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να διαψευστούν όσοι λένε ότι η Ελλάδα θα αποτύχει. «Η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει» είπε χαρακτηριστικά.
O πρωθυπουργός τόνισε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδοξος μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, σημειώνοντας ότι από τις συζητήσεις με τον ορόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και άλλους επιτρόπους, έχει γίνει σαφές ότι η ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές και ελήφθησαν αποφάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης, οι οποίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα. Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές «ανοίγουν παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση» και η Ελλάδα πρέπει να τις αξιοποιήσει. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις αποφάσεις της Συνόδου γίνεται σαφές ότι παράλληλα με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είναι δυνατό να εφαρμοστούν μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα, θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα στοχεύσουν συστηματικά στην αντιμετώπιση της «απαράδεκτα υψηλής» ανεργίας, ιδιαίτερα νέων, θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Έχουμε πολλά να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο οι πόροι του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν έργα υποδομών, όπως π.χ. η κατασκευές αυτοκινητοδρόμων, που έχουν σταματήσει, και να εξασφαλιστούν κεφάλαια από το εξωτερικό.
Ανέφερε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί καλύτερα η πολιτική στον τομέα των εξαγωγών, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια και να συνεχιστεί η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να σχεδιαστεί σταθερό, απλό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.
«Με την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων μας η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα τεράστια προσπάθεια και θέλει να αφήσει πίσω της τις πρακτικές που την έφεραν στα πρόθυρα χρεοκοπίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προσπάθειες, που γίνονται, αποδίδουν και αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία 65% του ελληνικού λαού, αναμένουν και εύχονται να επιτύχουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, παρόλο που όπως σημείωσε, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η εφαρμογή του θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες και βραχυπρόθεσμες θυσίες.
Εξάλλου, ο κ. Παπαδήμος χαιρέτησε την ομόφωνη επανεκλογή του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση του ποέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι ηγέτης αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και πολύτιμος φίλος της Ελλάδας. Χαιρέτισε, επίσης, την υπογραφή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ και στην εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.
Ερωτηθείς αν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν της μείωσης των εισοδημάτων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Εξήγησε ότι οικονομία με υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα, που έχει απωλέσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10 χρόνια, είναι αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής, η οποία «βραχυπρόθεσμα, δυστυχώς, συνεπάγεται μείωση των πραγματικών εισοδημάτων». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει με αποτελεσματικότερο τρόπο που θα συντελούσε στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων. Σημείωσε, επίσης, ότι η προσαρμογή αυτή γίνεται για θετικό σκοπό, για να δημιουργήσει καινούριες συνθήκες αποτελεσματικότερης λειτουργίας της οικονομίας, ώστε να επανελθει ανάκαμψη και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που δε θα βασίζονται στα δανεικά, ούτε σε μια «εικονική πραγματικότητα», αλλά θα στηρίζονται σε υγιείς βάσεις.
Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο κομμάτι της περιόδου αναπροσαρμογής και σημείωσε ότι με τις θυσίες, που βραχυπρόθεσμα θα γίνουν, πιθανόν από τα μέσα του 2013 να γίνουν ορατά τα σημεία της ανάκαμψης της οικονομίας και οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να δίνεται στους πολίτες μια θετική προοπτική ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται βαθμιαία αποδίδουν και η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σε ένα ορατό χρονικό ορίζοντα με θετικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε τη σημασία να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη, καθώς όπως είπε, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, θα επηρεάσει την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στη βελτίωση της ρευστότητας, που έχει συρικνωθεί λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε ότι το επόμενο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι η διαδικασία του PSI, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαρτίου. «Αναμένουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σημαντική και επαρκής» ανέφερε, προσθέτοντας ότι περί τις 12 με 14 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
Σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσφορά που έγινε προς τους ιδιώτες πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι ικανοποιητική, αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη για συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν αποδειχθεί το αντίθετο θα γίνουν ενέργειες, ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, λόγω έλειψης ρευστότητας. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, λόγω κρίσης, και ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο υπήρξε σημαντική εκκροή των καταθέσεων. Γι αυτόν το λόγο, σημείωσε, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν απευθείας επενδυτικές δραστηριότητες από το εξωτερικό, με την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ και με εγγυήσεις που συνδέονται με τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων, ώστε να αυξηθεί περισσότερο η ρευστότητα. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα λυθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου προγράμματος, που θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν και ότι με την αναδιάρθρωσή τους θα αυξηθεί η χρηματοδότηση προς την οικονομία.
Ερωτηθείς αν η σημαντική οικονομική ενίσχυση, που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες, θα επηρεάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, ο Λ. Παπαδήμος απάντησε ότι δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους, σημειώνοντας ότι αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και στη νομοθεσία που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, οι αποφάσεις του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που αφορούν τις τράπεζες θα περιορίζονται μόνο σε θέματα βασικής στρατηγικής και οι τράπεζες, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη, θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι όταν η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές, καθώς επιδιώκεται ορισμένα μέτρα να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και κάποια άλλα να δρομολογηθούν, ώστε όποια είναι η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο αυτό.
Ερωτηθείς για το αν ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να παραμείνει στη θέση του ως τις εκλογές ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν ο κ. Βενιζέλος λάβει τις αποφάσεις του θα συζητήσω μαζί του».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνέρ περί τοποθέτησης Επιτρόπου με αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση της χώρας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο και ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ενισχυθεί η παρουσία της τρόικας, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος και η παροχή τεχνικής βοήθειας της Ομάδας Δράσης. Σημείωσε ότι η παρουσία της Ομάδας είναι αποτελέσματα αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούνιο, διότι υπάρχουν αδυναμίες στη διοίκηση της χώρας με συνέπεια την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
Αναφερόμενος, ειδικότερα στην ενέργεια, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν και γι αυτό επιδίωξη είναι να αξιοποιηθεί, τόσο με τις έρευνες για προοπτική εξεύρεσης πηγών ενέργειας υποθαλάσσια και στη Β. Ελλάδα, όσο και με την προώθηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, με σκοπό να αυξηθούν οι εξαγωγές της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.
Τέλος, χαρακτηριστική στιγμή της συνέντευξης ήταν όταν Ολλανδός δημοσιογράφος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμβουλεύσει την ολλανδική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, που έχει ξεφύγει. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κάθε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τα του οίκου της, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αποφυγή των ελλειμμάτων είναι καθοριστικής σημασίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......