Ο Καιρός:

Με καλύτερους όρους το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» εξαιτίας της μεγάλης απήχησης

Δεδομένης της απήχησης που απολαμβάνει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», όντας ο σχεδόν αποκλειστικός «αιμοδότης» της οικοδομικής δραστηριότητας, το ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος) προχώρησε, όπως είχε προαναγγελθεί προ ολίγων εβδομάδων, στην περαιτέρω χαλάρωση των όρων συμμετοχής σε αυτό.
Ειδικότερα, προέκυψε η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους, των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, ή το οικογενειακό τις 20.000 ευρώ. Σε αυτούς, η επιχορήγηση ανέρχεται πλέον σε 70% και το άτοκο δάνειο αφορά το 30% του προϋπολογισμού.


Παράλληλα, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλες τις κατοικίες, ανεξάρτητα από την ηλικία, καθώς ήρθη και ο τελευταίος περιορισμός που περιόριζε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μόνο σε κατοικίες κατασκευασμένες πριν από το 1990.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ. και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Στις περαιτέρω αλλαγές περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες στο πρόγραμμα, αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τους δανειακούς όρους, πλέον παρέχεται και η δυνατότητα για 5ετές, ή και 6ετές, αντί για 4ετές, προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα των δανείων, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η παρεχόμενη προκαταβολή σε 40%, από 30% που ήταν προηγουμένως.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 47.000 αιτήσεις στις τράπεζες, εκ των οποίων περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για πάνω από 10.000 από αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Επίσης, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου ενώ 1.800 ολική εκταμίευση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» αφορά παρεμβάσεις, όπως τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. Επίσης, επιτρέπεται η αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (π.χ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κ.τ.λ.).

                                                                     πηγη : vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......