Ο Καιρός:

ΕΣΠΑ: Αγώνας δρόμου για την απορρόφηση των 357 εκ € στην Δυτική Μακεδονία.

του Σπύρου Κουταβά
Ικανοποίηση του Γ. Δακή για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ
Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα ο περιφερειάρχης Γ. Δακής.
Σε μία συνέντευξη που ξεπέρασε τις 2,5 ώρες, ο περιφερειάρχης μίλησε για την πορεία του προγράμματος υλοποίησης έργων, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί πήρε από την αιρετή Περιφέρεια πόρους τομεακών προγραμμάτων και δύο φορές επανέλαβε οτι ''υπάρχει πλημμελή ενημέρωση και συνεργασία (όχι με ευθύνη της Περιφέρειας) ..

με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» που διαχειρίζονται το 30% περίπου των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας 2007 – 2013''. Ανέφερε ότι ακόμη και τα προγράμματα δημοσιότητας των δράσεων του ΕΣΠΑ έτρεξαν σε κεντρικό επίπεδο και όχι στην Περιφέρεια.
Απολογισμός
Σύμφωνα με το κ. Δακή παρουσιάστηκαν αδυναμίες σε μία σειρά από τομείς ενώ σε άλλους ίσως χρειασθεί επαναπροσδιορισμός προτιμήσεων.
Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ''παρατηρείται υστέρηση σε σχέση με τις λοιπές περιφέρειες της χώρας. Τόσο ο πρωτογενής όσο και ο δευτερογενής τομέας δεν έχουν καταφέρει να προσανατολιστούν σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, παρά τις δυνατότητές τους''.
Στον τομέα των υπηρεσιών διακρίνει ''δραματικές αλλαγές με την συρρίκνωση της δραστηριότητας''.
Στον τομέα του τουρισμού, εκτιμά ο κ. Δακής, ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει να μην αξιοποιεί (στο επίπεδο που θα μπορούσε) το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική της κληρονομιά. Παρ'ότι το πολιτιστικό απόθεμα είναι πλούσιο».

Κατά ένα παράδοξο λόγο η σημερινή ηγεσία της περιφέρειας συνεχίζει να μιλά για «ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους παραδοσιακούς οικισμούς που συνθέτουν μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά» (το έκαναν ως copy paste οι προηγούμενες διορισμένες ηγεσίες πράσινες και μπλέ). Φαίνεται ότι κάποιοι στην περιφέρεια εθελοτυφλούν η δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει τα τελευταια χρόνια στον τουρισμό η δεν ταξιδεύουν καθόλου στην υπόλοιπη Ελλάδα η αρέσκονται σε τοπικού χαρακτήρα φιλοφρονησεις για τους ίδίους, τους φίλους τους και τους κομματικούς τους ψηφοφόρους.
Ελπιδοφόρες προοπτικές για την Περιφέρεια σύμφωνα με τον κ. Δακή ''παρουσιάζουν κλάδοι με συγκέντρωση μικρών επιχειρήσεων όπως ο κλάδος του μετάλλου και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, και φυσικά η διαχρονική παρουσία του κλάδου της γούνας .

Στις θετικές ενέργειες μπορεί κανείς να χρακτηρίσει τα συμπεράσματα των αρμοδίων, που μιλούν ''για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της χρηστικότητας των υποδομών ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ κλπ), όπως αυτές πρέπει να προσαρμόζονται με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική περιφερειακή οικονομία και επιχειρηματικότητα (επιχειρηματικά πάρκα, Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες κλπ)''.
                                                                                                         πηγη :  vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......