Ο Καιρός:

Απελευθέρωση των ταξί xωρίς νέες άδειες


Με ειδικό μαθηματικό τύπο θα χορηγούνται, όπου αυτό θα είναι εφικτό, οι νέες άδειες ταξί, ωστόσο δεν αναμένεται να χορηγηθεί νέα άδεια στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, βάσει του νέου νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του κλάδου που συζητήθηκε σε κλίμα έντασης χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκριθεί στη συνέχεια και να κατατεθεί στη Βουλή. Η δυνατότητα μεταβίβασης των υπαρχουσών αδειών, η λειτουργία ταξί 5-9 θέσεων (μίνι βαν), η είσοδος εταιρειών στον κλάδο και η φορολόγηση της άδειας, βάσει του «Κώδικα Φορολόγησης Εισοδήματος», αποτελούν τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος. Για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Η μονή ταρίφα θα αφορά πλέον όλο το νομό Αττικής εκτός των νησιών, ενώ οι έδρες των ταξί ισχύουν όπως μέχρι σήμερα.
Ζητούνται αλλαγές
Πάντως οι ελεγκτές της τρόικας έχουν βάλει αστερίσκους σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και ζητούν αλλαγές. Οι ενστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν από την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως το θέμα της μεταβίβασης των αδειών, το ύψος του διοικητικού κόστους, αλλά και του ρόλου των περιφερειών στην εκτίμηση των αναγκών κάθε περιοχής (θεσπίζονται περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά κριτήρια).

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης παρουσίασε χθες το σχέδιο που έχει καταρτίσει με βάση τις μελέτες κυκλοφορίας και τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους αυτοκινητιστές, τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νομοσχέδιο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση για λίγες μόνο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, προβλέπεται να γίνουν και οι αλλαγές στο κείμενο.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα του σχεδίου που έχει καταρτίσει το ΥπΥΜεΔ, το οποίο είχε εξ αρχής στόχο να αποφύγει την αναταραχή στον κλάδο, με πυξίδα τη φράση στο μνημόνιο που επέτρεπε να προχωρήσει η απελευθέρωση «με βάση τη βέλτιστη διεθνή πρακτική».
Η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δε μπορεί να αλλάξει, ανέφερε μιλώντας στο «ράδιο 9» χθες ο Μάκης Βορίδης. Θα στενοχωρήσει τους υπέρμαχους της υπέρμετρα ελεύθερης αγοράς όπως και εκείνους που θέλουν να μη βγει καμία άδεια ταξί, σημείωσε ο υπουργός.
Τα βασικά σημεία
Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία του ν/σ είναι τα εξής:
1. Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ ΕΙΔΜΙΣΘ χωρίς μετρητή, 5-9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από το δρόμο.
2. Ισχύουν οι έδρες των ταξί όπως μέχρι σήμερα.
3. Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής, εκτός των νησιών του.
4. Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών ΕΔΧ (ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΕΙΔ ΜΙΣΘ) λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης, με απόφασή του κάθε δύο χρόνια, η οποία στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την Περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).
5. Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου. Όλες οι υφιστάμενες άδειες ταξί θα πωλούνται-μεταβιβάζονται ελεύθερα, ενώ για κάθε άδεια που θα πωλείται θα καταβάλλεται φόρος 20% επί της υπεραξίας της, καθώς οι άδειες θα θεωρούνται ειδικά περιουσιακά στοιχεία.
6. Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.
Κόντρα στο Υπουργικό
Το θέμα των ταξί έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα και την κυβέρνηση αρκετά χρόνια. Θα πρέπει να το λύσουμε τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος εξεπλάγη από τη διαφωνία που εκδηλώθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και από την άρνηση, έως το τέλος της συνεδρίασης, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Γιάννη Ραγκούση να συμφωνήσει με τις ρυθμίσεις που εισήγαγε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Ραγκούσης, ως υπουργός Υποδομών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε ανατρέψει το νομοσχέδιο Ρέππα, συμφωνώντας με την τρόικα στην πλήρη -και χωρίς όρους- απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, γεγονός που είχε προκαλέσει το περασμένο καλοκαίρι πολυήμερες κινητοποιήσεις του κλάδου.
Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου Βορίδη έγιναν και από τους υπουργούς Νίκο Σηφουνάκη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Παύλο Γερουλάνο και Δημήτρη Ρέππα, οι οποίοι έθεσαν θέμα για τις ειδικές μισθώσεις των τουριστικών ταξί, προτείνοντας να υπάρξει και η κατηγορία των εννεαθέσιων ταξί.
Με απόφαση του πρωθυπουργού, το θέμα θα μελετήσει επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Μάκη Βορίδη και Παύλου Γερουλάνου.
Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, σε συνομιλία του με τους πολιτικούς συντάκτες, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία» αποσαφηνίζοντας ότι θα καταψηφίσει και στην Ολομέλεια τις διατάξεις για τα ταξί. 
                                                                                                                                                                                                       πηγη : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......