Ο Καιρός:

Συναγερμός σε εργοτάξιο στο Μετρό Θεσσαλονίκης- Εντοπίστηκε υδράργυρος

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό υδραργύρου σε στερεή μορφή στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό "Βενιζέλου".
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το εργοτάξιο έχει κλείσει, και 220 εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης του υδραργύρου από εξειδικευμένη εταιρία.
Το εργοτάξιο έχει σφραγιστεί από την περασμένη Τρίτη με εντολή της Επιθεώρηση Εργασίας η πληροφορία όμως έγινε γνωστή μόλις την Πέμπτη.

"Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι καθυστερήσαμε να ενημερωθούμε για ένα τέτοιο ζήτημα", τονίζει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.
Οι πρώτες αναλύσεις για ίχνη υδραργύρου στον αέρα είναι πάντως αρνητικές, όπως δήλωσε στα "ΝΕΑ" ο γενικός διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Ωστόσο οι εργαζόμενοι είναι αγχωμένοι και διαμαρτύρονται, γιατί δεν απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Η ποσότητα των περίπου 300 γραμμαρίων σε "ακανόνιστα σφαιρίδια" εντοπίστηκε σε ανοιχτό σκάμμα αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη βυζαντινών μνημείων, σε βάθος 4,5 μέτρων κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας.
Ωστόσο για την υπόθεση δεν ενημερώθηκε η Αστυνομία, και φαίνεται να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και για την ημέρα που εντοπίστηκε το επικίνδυνο χημικό.
Τι είναι ο υδράργυρος
Το χημικό στοιχείο υδράργυρος (Hydrargyrum) είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 80 και ατομικό βάρος 200,59 Έχει θερμοκρασία τήξης -38,87 °C και θερμοκρασία βρασμού 356,58 °C και είναι το μοναδικό μέταλλο που απαντάται σε υγρή κατάσταση.Σύμβολο:Hg. Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του είναι αυτή στα θερμόμετρα, λόγω της ιδιότητάς του να διαστέλλεται εύκολα.
Ο υδράργυρος ανήκει στα στοιχεία μετάπτωσης στον περιοδικό πίνακα. Είναι ένα ισχυρό δηλητήριο.Είναι το μόνο μέταλλο που απαντάται σε υγρή μορφή. Απαντάται στον οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες. Όταν ανευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει τον εγκέφαλο. Υδράργυρος χρησιμοποιείται στα ιατρικά θερμόμετρα, σε ορισμένα όργανα, όπως το βαρόμετρο, στους λαμπτήρες φθορισμού και σε άλλα αντικείμενα.
(Με πληροφορίες από Βικιπαιδεια)
                                                  πηγη : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......