Ο Καιρός:

Επιδημία ιογενούς λοίμωξης στην Κοζάνη

Πάνω από χίλια άτομα στα εξωτερικά του Μαμάτσειου σε δύο εβδομάδες

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς μαζικά σπεύδουν πολίτες κάθε ηλικίας που ταλαιπωρούνται αυτή την εποχή από μία ιογενή λοίμωξη.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

Ταυτόχρονα αυξήθηκε κατακόρυφα η προσέλευση ασθενών και στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ συναγερμός σήμανε και στα σχολεία, καθώς οι απουσίες των παιδιών που έχουν προσβληθεί από την ίωση είναι πάρα πολλές.


Σύμφωνα με τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, «το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται μία έξαρση, έχουμε δηλαδή μία μικροεπιδημία με μία ιογενή λοίμωξη που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι υπερήλικες». Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο ίσως να ξεπερνούν και τα χίλια τα περιστατικά που έφτασαν στα εξωτερικά ιατρεία της παθολογικής κλινικής, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο προσέρχονται έως 80 με 100 ασθενείς με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Τα συμπτώματα διαρκούν πέντε – έξι ημέρες και είναι υψηλός πυρετός 39-40 βαθμούς, βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, κεφαλαλγίες κ.λ.π. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή καθ’ εαυτή η ιογενής λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αγωγή, χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή στην κλινική. Ωστόσο, κάποια περιστατικά μεγαλύτερων ηλικιών, που αντιμετωπίζουν συγχρόνως άλλες χρόνιες παθήσεις, έχουν εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Κρούσματα στα σχολεία και πολλές απουσίες

Όπως προαναφέρθηκε έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ίωση πολλά παιδιά, γι’ αυτό στα σχολεία αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των απουσιών. «Το θέμα το παρακολουθούμε με τη δέουσα προσοχή από την προηγούμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, οπότε και παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα», δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Γκαμπούρας

. Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και με τους διευθυντές των σχολείων για την αντιμετώπισή του». Να σημειωθεί ότι περί τα 50 παιδιά ημερησίως αναγκάστηκαν να επισκεφτούν το νοσοκομείο Κοζάνης. Οκτώ παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά η εισαγωγή σύμφωνα με τους αρμόδιους έγινε όχι για τα συμπτώματα της ιογενούς λοίμωξης, αλλά εξ’ αιτίας γενικότερων προβλημάτων. Αν και την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφτηκε μία κάποια μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη, εν τούτοις τα ενδεικτικά στοιχεία σε ορισμένα σχολεία των απουσιών την περασμένη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς: στο 9ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης απουσίαζαν 69 μαθητές από τους 223, στο Χ. Μούκα 41 από τους 214 και στο 18ο 41 από τους 196.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημείωσε ότι «δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές για την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής στα σχολεία, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, παραμονή στο σπίτι μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα κ.λ.π. Βεβαίως υπήρχε συνεχής συνεργασία με το ίδιο το Μαμάτσειο νοσοκομείο, με τον νομίατρο κ. Κουνάδη, με την διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Κοζάνης και με το ΚΕΛΠΝΟ. Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, συνέστησαν προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής στα σχολεία, αλλά ήταν κατηγορηματικοί στην άποψη ότι «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα, ούτε συντρέχουν λόγοι να κλείσουν τα σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......