Ο Καιρός:

Ο σχεδιασμός για την πώληση λιγνιτικών - υδροηλεκτρικών μονάδων από το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με το μνημόνιο

ΔΕΗΑπό την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για τις Υποχρεώσεις του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αναφορά για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες:

“Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- Η Κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [1ο τρίμηνο 2012]”


Πηγή:energeiakozani.gr

Αναμένονται εντός του Μαρτίου τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς (market test) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων μέτρων, που θα οριστικοποιηθούν με αντίστοιχη απόφαση της ΕΕ.


“Η Κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [2ο τρίμηνο 2012]
Ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά. [Νοέμβριος του 2013]”

Τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές. Η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας/λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση. Η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής.”

Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για την ΔΕΗ από την πώληση παγίων.
Έως τα μέσα Μαρτίου 2012 αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......