Ο Καιρός:

Ράλι τιμών στα καύσιμα – Στα ύψη η βενζίνη!

Το ράλι τιμών του πετρελαίου έχει εκτινάξει τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

Μάλιστα στην Κοζάνη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε να πωλείται στο 1.80 ευρώ το λίτρο, γεγονός που απειλεί ασφυκτικά, την οικονομία και των προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αλλά και των επαγγελματιών.

Πηγή:prlogos.gr

Σοβαρότατα προβλήματα όμως προκύπτουν και από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού η δυσχερής οικονομική κατάσταση έχει ρίξει τη ζήτηση, γεγονός που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» για τα πρατήρια που συνεχίζουν να το διαθέτουν, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών τους, όπως λένε χαρακτηριστικά, παρά τις επιπτώσεις. Μάλιστα πέρα από το φαινόμενο των λουκέτων σε πρατήρια καυσίμων στην περιοχή, έχει παρατηρηθεί στην περιοχή και το φαινόμενο αρκετά να αλλάζουν «χέρια» σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να γλιτώσουν από χρέη και έξοδα…

Η διεθνής αναταραχή στο πετρέλαιο επηρεάζει τη χώρα μας, ενώ ακόμη όμως και αν η Ελλάδα καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα της επάρκειας πετρελαίου, αυτό θα γίνει με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου βενζινοπωλών Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίου: «Οι τιμές ανεβαίνουν και επηρεάζονται οι πάντες. Οι τιμές ανεβαίνουν γιατί επηρεάζονται από τις απειλές των Αμερικανών για την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία. Όταν υπάρχει μια τέτοια διαμάχη γύρω από πηγές πετρελαίου, το εκμεταλλεύονται οι διεθνής κερδοσκόποι, οι οποίοι τεχνηέντως ανεβάζουν τις τιμές. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως δεν συντρέχουν λόγοι μη επάρκειας καυσίμων, όπως άλλες φορές, μάλιστα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, αφού, η κατανάλωση μετά το ανεξέλεγκτο ράλι τιμών έχει πέσει.

Ο ίδιος αναφέρεται σε για μια δύσκολη περίοδο για τον κόσμο, και σε αυτή την περίοδο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων «φρενάρει» την ανάπτυξη: «Μέσα από χρηματιστηριακά παιχνίδια ανεβάζουν τις τιμές και βρίσκει την ευκαιρία το κράτος, ως άλλος κερδοσκόπος, να ανεβάσει τις τιμές. Εμείς αποδοκιμάζουμε έντονα αυτές τις αυξήσεις. Είναι μια δύσκολη περίοδος και το να αυξάνεις την τιμή των καυσίμων ,δεν δημιουργείς μόνο προβλήματα στον κόσμο, αλλά δημιουργείς και προβλήματα στην ανάπτυξη».

Ενδεικτικά, στην περιοχή της Κοζάνης τα καύσιμα έχει φτάσει να πωλείται κοντά στο 1.80 ευρώ το λίτρο. Λίγο πιο κάτω πωλούν τη βενζίνη τα πρατήρια εντός της πόλης (1.76) και λίγο πιο υψηλές είναι οι τιμές σε πρατήρια εκτός πόλης. Η βενζίνη τώρα φλερτάρει με το 1.80 ευρώ το λίτρο, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν ανέβαινε πάνω από το 1.65. Αλυσιδωτά, το ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα έχει μειώσει την κατανάλωση, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Μείζον ζήτημα παραμένει για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, το κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης, εν μέσω ενός μεγάλου, μακρύ και δύσκολου χειμώνα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα πρόστιμα που «πέφτουν» σαν βαριά καμπάνα πάνω στους πρατηριούχους, για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που οδηγεί αρκετούς στη απόφαση για μη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Όπως τονίζει και ο κ. Χατζηκυπραίου: Εάν συνεχίσουμε έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως θα σταματήσουμε να πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης. Η υπηρεσία ΗΦΑΙΣΤΟΣ λειτουργεί σαν γκάνγκστερ για να εισπράττουν χρήματα από τον κόσμο, με κατασκευασμένες, γελοίες δικαιολογίες. Πολλοί συνάδελφοι θα το σκεφτούν, πλέον, να πωλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένη και τη μειωμένη ζήτηση του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......