Ο Καιρός:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «Όχι» στην αποθήκευση ψυχών


«Όχι» στην αποθήκευση ψυχών
Ομόφωνο «όχι» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου, στην αιφνιδιαστική απόφαση του Μιχάλη Χρυχοΐδη, να δημιουργήσει κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο «Πόρτη» στη Νεάπολη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στη Νεάπολη, όπου παραβρέθηκαν πολλοί δημότες και φορείς της κωμόπολης. Όλοι τους εξέφρασαν την έντονή αντίθεσή τους στην αυθαίρετη και χωρίς καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του στο υπουργικό συμβούλιο, να δημιουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών στο εν λόγω στρατόπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επειδή επείγει η άμεση ανακούφιση του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων από τη μάστιγα των λαθρομεταναστών, πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να λειτουργήσει το στρατόπεδο της Νέαπολης πριν από το Πάσχα.
Αυτή η βιασύνη είναι που ανησυχεί ακόμη περισσότερο και ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία των δημοτών της Νεάπολης και της δημοτικής αρχής, καθώς εκτιμούν ότι «τελικώς θα γίνει ένα γκέτο χωρίς καμία υποδομή». Την εκδοχή αυτή ενισχύει και δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται για κέντρο φιλοξενίας, αλλά για έναν πρόχειρο καταυλισμό. Μάλιστα, πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος θέλουν να στήνονται τα αντίσκηνα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, χωρίς την ύπαρξη καμιάς υποδομής.
Γι’ αυτό άλλωστε η δήμαρχος Βοϊου Παναγιώτα Ορφανίδου δήλωσε ότι «δεν μιλάμε για κέντρο υποδοχής μιλάμε για κέντρο φυλάκισης, για φυλακή ουσιαστικά, για ένα Γεντί Κουλέ μέσα στα όρια του οικισμού της Νεάπολης. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί και σήμερα είναι η μέρα κατά του ρατσισμου, δε μπορεί όμως ο υπουργός να βγαίνει και να λέει ότι θα καθαρίσω την Αθήνα με επιχείρηση σκούπα για να είναι οι Αθηναίοι ασφαλείς και όλοι αυτοί να έρθουν πάνω στο Βόϊο και να αισθάνεται η περιοχή μας ανασφαλή».
Πάντως, να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να επισκεφτεί την περιοχή το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και να συναντήσει περιφερειάρχη και δήμαρχο Βοΐου, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» και να συζητήσει με τους φορείς κατόπιν εορτής, αφού πρώτα έλαβε την απόφαση χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Αιχμηρή ήταν η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη στον «Π», ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση ναι δημιουργήσουν ένα γκέτο στη Νεάπολη. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από μια αποθήκη αποθήκευσης ψυχών, αλλά έχει ανάγκη από ανάπτυξη. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί που υπέδειξαν το συγκεκριμένο στρατόπεδο για τη συγκέντρωση μεταναστών. Ας πάνε στη Νότια Ελλάδα, που έχει και καλές καιρικές συνθήκες ή ας πάνε σε κάποιο ξερονήσι να το φτιάξουν. Σε λίγο που το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει τα 2 ευρώ, δεν μπορεί να ζεσταίνουμε ένα γκέτο λαθρομεταναστών».
Στο μεταξύ αιχμηρές ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον καταυλισμό στη Νεάπολη εξέδωσαν ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης και η Ν.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ.
Το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου, μετά την προχτεσινοβραδινή του συνεδρίαση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ομόφωνο «ΌΧΙ» στην προοπτική δημιουργίας κέντρο παραμονής μεταναστών στη Νεάπολη, εφόσον δεν διασφαλιστούν βασικά ζητήματα λειτουργίας του κέντρου, είπε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε το σύνολο των φορέων της περιοχής, που τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προοπτική λειτουργίας του κέντρου παραμονής μεταναστών, ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλεια του χώρου αλλά και της συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε ενημέρωση από τη Δήμαρχο Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και τονίστηκε πως οι όποιες επαφές έγιναν ήταν σε επίπεδο διερεύνησης από πλευράς Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Δήμαρχος, σημείωσε πως για ακόμη μία φορά κάποιοι προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας του Βοΐου και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να σεβαστούν τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων θεσμικών φορέων του τόπου.
Στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου, ζητά την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην περιοχή προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά για το σκεπτικό δημιουργίας του κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Νεάπολη, ενώ καλεί τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να υποστηρίξουν και να σεβαστούν την άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Όπως επανειλημμένως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κοινωνία του Βοΐου δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με όρους ξενοφοβίας, ρατσισμού και αποκλεισμών, καθώς έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως μπορεί να συμβιώνει με πολίτες άλλων χωρών, εντάσσοντας εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών στον κοινωνικό της ιστό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
                                                                                             πηγη : e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......