Ο Καιρός:

Εκλογές στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαίου



Την Παρασκευή 6 Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου (πιθανότερη ημερομηνία) ή στις 6 Μαϊου, ενώ την Παρασκευή 6 Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Εως τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τόσο την δανειακή σύμβαση όσο και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και ένα ή δύο πολυνομοσχέδια για τη ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη συνεδρίαση της Τετάρτης την νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη από το υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, από ελληνικής πλευράς, και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως και όλες οι άλλες εκκρεμότητες αποφασίστηκε επίσης ότι θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο επίσης θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ενώ συμφώνησε και για τη μετάθεση των κρίσεων στις ΕΔ και τα σώματα ασφαλείας για τον προσεχή Ιούλιο.

Μιλώντας στην συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσοστό του δημοσίου χρέους με βάση τις τελευταίες αναλύσεις βιωσιμότητας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και δυνατότητα να έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020 εφόσον τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα από την επόμενη κυβέρνηση.
Οπως εξάλλου παρατήρησε στο συγκεκριμένο σημείο ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, το ποσοστό μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, αν η προσδοκώμενη ανάπτυξη από το 2014 κι έπειτα είναι υψηλότερη της αναμενόμενης.

Ο Πρωθυπουρεγός χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χωρας από τον οίκο Fitch, και σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει μεγάλο έργο να προωθήσει.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εισηγήεων του προς το υπουργικό συμβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε συνθήκες πραγματικής ρευστότητας και έκανε λόγο για φυγή καταιθέσεων της τάξεως των 70 δισ. ευρώ, τα οποία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός «εθνικού κινήματος επιστροφής καταθέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......