Ο Καιρός:

Ανοίγει ο τοπικός πόρος - Ζεστό χρήμα 19,3 εκ. ευρώ σε Κοζάνη - Φλώρινα !



Η συνεδρίαση της επιτροπής στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατανομή του ποσού των 19,3 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο έτος 2011, προσδιορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη. Τα μέλη της επιτροπής από Κοζάνη και Φλώρινα έχουν ειδοποιηθεί προφορικά για συνεδρίαση την προσεχή εβδομάδα, όμως δεν έχουν σταλεί μέχρι στιγμής επισήμως οι σχετικές προσκλήσεις. Μέχρι και την τελευταία στιγμή παρατηρείται αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, με αποτέλεσμα η περιοχή Κοζάνης και Φλώρινας να στερείται σημαντικούς πόρους που έπρεπε να είχαν δοθεί ένα χρόνο νωρίτερα, σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που η αγορά έχει στεγνώσει και η ανεργία καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς. Η ΔΕΗ δεν έχει στείλει ακόμη τους τελικούς πίνακες με τα στοιχεία, ώστε να βγει το τελικό ποσό του Τοπικού Πόρου. Αυτό το λόγο επικαλείται τουλάχιστον ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατανομής του Τοπικού Πόρου, Νικόλαος Σπυρόπουλος, εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, δικαιολογώντας το γεγονός ότι δεν έστειλε ακόμη τις απαραίτητες προσκλήσεις. Εκ μέρους της ΑΝΚΟ, η οποία ανέλαβε να συντονίσει την όλη κατάσταση, γίνονται προσπάθειες να λυθούν οι όποιες διαδικαστικές εκκρεμότητες σε ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, ώστε να γίνει επιτέλους την προσεχή εβδομάδα η πολυπόθητη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στην περιοχή.

Από την περιοχή συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου και έχουν κληθεί για τη συνεδρίαση: ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας Γιάννης Σόκουτης και Δημήτρης Ηλιάδης αντιστοίχως και η πρόεδρος της ΠΕΔ Παρασκευή Βρυζίδου. Έχουν κληθεί επίσης οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς της Πελοποννήσου και της Μεγαλόπολης.

Το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση ανέρχεται συνολικά σε περίπου 22,3 εκ. ευρώ για το 2011, τελευταία χρονιά του πενταετούς προγράμματος της περιόδου 2007 – 2011. Ωστόσο, το ακριβές ποσό θα προκύψει από τα στοιχεία που αναμένει ο πρόεδρος της επιτροπής από τη ΔΕΗ. Από το παραπάνω συνολικό ποσό η Π.Ε. Κοζάνης παίρνει 15 εκ. ευρώ, η Π.Ε. Φλώρινας 4,3 εκ. ευρώ και η Μεγαλόπολη 3 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο Κοζάνης το σύνολο των 15 εκ. ευρώ, το μοιράζονται από 50%, δηλαδή από 7,5 εκ. ευρώ η Π.Ε. Κοζάνης και οι δήμοι της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει επιτέλους την προσεχή εβδομάδα η συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής», προσθέτοντας ότι «εδώ και βδομάδες μας λένε θα συνεδριάσουμε, αλλά συνεδρίαση δεν γίνεται. Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε για να εισρεύσουν τα χρήματα στην περιοχή, που τόσο ανάγκη τα έχει». Σε σχέση με τη διαδικασία ο Γ. Σόκουτης είπε ότι «μόλις αποφασιστεί η κατανομή, σε δύο – τρεις ημέρες καθαρογράφεται η απόφαση και το ποσό μπαίνει στους ειδικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις πληρωμές όλων των έργων που υλοποιήθηκαν και τιμολογήθηκαν. Όπως προαναφέρθηκε από 7,5 εκ. ευρώ θα πάνε στην Π.Ε. Κοζάνης και στην ΠΕΔ για τους δήμους, ενεργειακούς και μη. Σύμφωνα με τον Γ. Σόκουτη θα γίνουν άμεσα οι πληρωμές για έργα αξίας 7,5 εκ. ευρώ που έχουν τιμολογηθεί, αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς είναι τιμολογημένα συνολικά έργα 8,5 εκ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμη έργα προϋπολογισμού περίπου 4,5 εκ. ευρώ τα οποία έχουν ενταχθεί στον Τοπικό Πόρο, αλλά αυτά δεν πρόκειται να γίνουν σ’ αυτή τη φάση, καθώς δεν επαρκούν τα χρήματα του 2011, ενώ το πρόγραμμα 2007 – 2011 ολοκληρώθηκε.

Να σημειωθεί ότι οι τοπικοί παράγοντες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Αθήνα, περιμένοντας την επίσημη πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής του Τοπικού Πόρου. Μάλιστα με βάση τον καθορισμό της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης θα καθορίσει και κάποια ταξίδια του στο εξωτερικό την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......