Ο Καιρός:

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των τριών πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στο Ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου

ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΣτο Μεσόβουνο, μαρτυρικό οικισμό του Δήμου Εορδαίας, βρέθηκε την Πέμπτη 23/2/2012 ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόβ, ο οποίος απέδωσε φόρο τιμής στη μνήμη των τριών ρώσων στρατιωτών (Αλεξέϊ, Αντρέι και Ρούμπεν) που έπεσαν στο Μεσόβουνο την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης που τελέστηκε στο μνημείο των πεσόντων, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας, πατέρα Νικηφόρο Μανάδη.


Πηγή:e-ptolemeos.gr

Ο κ. Ποπόβ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Σοβιετικών στρατιωτών, αλλά και των Ελλήνων που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό των γερμανικών στρατευμάτων, ενώ δήλωσε πως η εκδήλωση μνήμης εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της Ρωσίας στις 23 Φλεβάρη για όσους έπεσαν υπέρ πατρίδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ημέρα Υπερασπιστή της Πατρίδας) και σημείωσε ότι οι τρεις σοβιετικοί στρατιώτες, που αποτελούσαν μέρος ομάδας ανταρτών από σοβιετικούς στρατιώτες που δραπέτευσαν από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, έπεσαν ηρωικά στο Μεσόβουνο και κηδεύτηκαν μαζί με τους μάρτυρες του Μεσοβούνου που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές.
«Σήμερα βρισκόμαστε στο ηρωικό Μεσόβουνο, τιμώντας τους Έλληνες και Ρώσους που έπεσαν στις μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτόν τον τάφο βρίσκονται τρεις Ρώσοι στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά. Είμαστε ευγνώμονες που οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θυμούνται και τιμούν τη μνήμη αυτών των στρατιωτών και που τιμούν τη φιλία και τη χριστιανική αγάπη» δήλωσε ο κ. Ποπόβ.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας και πρώην Δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι σχέσεις των αδελφών Ρώσων χριστιανών και των βαλκανικών λαών που συνδέονται με την ορθοδοξία και τα κοινά ιδανικά της ειρήνης, της αξιοπρέπειας πρέπει να σφυρηλατούνται και να είναι δυνατές, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που δεχόμαστε ανελέητη επίθεση». Όπως τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα και χρέος όλων είναι να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες και να τις υπηρετούμε, ενώ ανακοίνωσε πως την 8η Μαΐου θα τιμηθεί η μνήμη των Ρώσων στρατιωτών στο χώρο που ενταφιάστηκαν κάνοντας συμβολικό μνημείο, ως Δημοτική Αρχή και τοπική κοινωνία σε όλες τις πλευρές».

Σε ότι αφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Ρώσος πρόξενος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως «είναι θέμα των διμερών σχέσεων και της πολιτικής της κάθε χώρας η διεκδίκηση των αποζημιώσεων», ενώ ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας τόνισε πως «είναι κατεξοχήν θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς οι κάτοικοι των μαρτυρικών χωριών των Πύργων, Μεσοβούνου, Ερμακιάς, Βλάστης και όλων των περιοχών της Εορδαίας που υπέφεραν, φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της ένωσης θυμάτων γερμανικής κατοχής Β. Καρκούλιας, εκ Καλαβρύτων και ο Μανώλης Γλέζος για να ενημερώσουν το σώμα για τις περαιτέρω κινήσεις, ενώ δήλωσε πως «δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για μας, καθώς παραμένει ανοιχτό, συγχαίρουμε τους βουλευτές που στηρίζουν την πρωτοβουλία και θα διεκδικήσουμε μέχρι τελικής δικαίωσης το ηθικό δικαίωμα να μας αποζημιώσουν».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτρης Τσαϊδης ευχαρίστησε τον κ. Ποπόβ για την παρουσία του και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Τέλος ο κ. Σιδηρόπουλος παρέδωσε στο Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας σημαντικό φωτογραφικό υλικό από την εκταφή και τον ενταφιασμό των σοβιετικών στρατιωτών, το 1989 επί προεδρίας του αείμνηστου προέδρου της κοινότητας Ιωάννη Ακριτίδη. Στο χώρο όπου έγινε η εκταφή θα στηθεί μνημείο σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μεσοβούνου, που θα εγκαινιαστεί από τον Γενικό Πρόξενο, παρουσία των αρχών και των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......