Ο Καιρός:

Κατηγορείται ότι υπέκλεπτε και διαμοίραζε το σήμα της NOVA ένας 32χρονος από την Κοζάνη που κατοικεί στη Ρόδο

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 1.000 ευρώ αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή Ρόδου κ. Βασ. Καραναστάση και του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου, ένας 32χρονος, κάτοικος Μασάρων Ρόδου, που κατάγεται από την Κοζάνη, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ' επάγγελμα και για εξακολουθητική παράβαση του νόμου περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών.


Σε βάρος του 32χρονου είχε σχηματιστεί και υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Μάρτιο του 2009 δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γιατί μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπέκλεπτε και διαμοίραζε το σήμα της ΝOVA με τη χρήση ειδικού αποκωδικοποιητή και του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα την 11η Μαρτίου 2009 ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρίας MULTICHOICE ΕΛΛΑΣ υπέβαλε μήνυση επ' ονόματι και για λογαριασμό της, κατ' αγνώστων χρηστών του διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), οι οποίοι με χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου DREAMBOX/TECVIEW, υποκλέπτουν, αποκρυπτογραφούν και διανέμουν παράνομα και μέσω Διαδικτύου σε έτερους χρήστες ΙΝΤΕΡΝΕΤ-κατόχους ομοίων δικτυακών συσκευών τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών NOVA.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι ανωτέρω παράνομες υπηρεσίες προσφέρονται στους έτερους χρήστες έναντι αγνώστου χρηματικού ποσού, χαμηλότερου της νόμιμης μηνιαίας συνδρομής για το μπουκέτο NOVA, το οποίο προσφέρεται στους ιδιώτες με χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 19,90 - 58,50 ευρώ και στους εμπορικούς συνδρομητές (καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) με χρηματικό ποσό 98 - 392 ευρώ, πράξεις που οδηγούν στην απώλεια κερδών τόσο για την εγκαλούσα εταιρεία όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, ενόψει της μεταξύ των υπάρχουσας σύμβασης.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας που επισυνάπτεται στη σχετική μήνυσή της, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μέχρι σήμερα υποστεί οικονομική ζημία ανερχόμενη στο ποσό των 13.000.000 ευρώ.

Τα προαναφερόμενα περιστατικά τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία και εξέδωσε βουλεύματα περί άρσης απόρρητου επικοινωνιών και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών internet γνωστοποίησαν στους αστυνομικούς τα στοιχεία ταυτότητας συνδρομητών τους οι οποίοι ασκούν την ανωτέρω περιγραφόμενη παράνομη δραστηριότητα.

Για τον κατηγορούμενο προέκυψε ότι τουλάχιστον την 9η Φεβρουαρίου 2009 και περί ώρα 16:12 μέσω της διεύθυνσης IP της εταιρίας ΟΤΕΝΕΤ, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή μάρκας DREAMBOX, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε τουλάχιστον 41 χρήστες internet - κατόχους ομοίων δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης μιας νόμιμης κάρτας πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.

Κατόπιν των ανωτέρω κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησαν νομότυπη έρευνα στην οικία του τις πρωινές ώρες της 31ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώθηκε ότι ο αποκωδικοποιητής βρισκόταν σε λειτουργία και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης - αποκρυπτογράφησης μιας νόμιμης κάρτας πρόσβασης.

Εξεταζόμενος προφορικά ο κατηγορούμενος δήλωσε τότε ότι δεν εγνώριζε ότι αυτή του η δραστηριότητα ήταν παράνομη. Ενώπιον του κ. Ανακριτή ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος αποκωδικοποιητής κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά και ότι τον αγόρασε νομίμως από κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στον Αρχάγγελο Ρόδου, το οποίο του χορήγησε απόδειξη αγοράς.

Ο τρόπος χρήσης του περιγραφόταν λεπτομερώς σε περιοδικό έντυπο σχετικό με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα δορυφορικά συστήματα, πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Επεσήμανε ότι το λογισμικό που βρέθηκε εγκατεστημένο στον αποκωδικοποιητή του προμηθεύτηκε δωρεάν από το διαδίκτυο. Υποστήριξε ακόμη ότι το σήμα που ελάμβανε από τον αποκωδικοποιητή το παραχωρούσε και σε ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις, δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Τόνισε επιπλέον ότι είχε γνωρίσει διάφορα πρόσωπα σε forums στο διαδίκτυο και εκεί αφού ανέπτυξαν συζητήσεις σχετικά με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που υποστηρίζουν και τις απόψεις τους για τα αθλητικά δρώμενα αντάλλαξαν κλειδιά αποκωδικοποίησης, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ξένα πρωταθλήματα. Ελάμβανε, όπως προκύπτει από πραγματογνωμοσύνη, κλειδιά από 17 χρήστες.

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......