Ο Καιρός:

H Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καταγγέλει την ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. για παράτυπη ένταξη έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ για λογαριασμό του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού



Με έγγραφο της στις 16/02 στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, η ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) καταγγέλει την ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. για παράτυπη ένταξη έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ για λογαριασμό του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της με θέμα «Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Σερβίων – Βελβεντού» αναφέρεται:


«Κύριε Περιφερειάρχη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Μακεδονίας, προκειμένου να προασπιστεί την επαγγελματική υπόσταση των μελών της, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είναι ορκισμένο να υπηρετεί, θέτει υπόψη σας τα εξής:

Η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝ.ΚΟ. ΑΕ), εντελώς παράτυπα και καταχρηστικώς, στις 29 Δεκεμβρίου του 2011 ενέταξε στο ΕΣΠΑ ένα Έργο Ύδρευσης οικισμών με έξι υποέργα, για λογαριασμό του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 €.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, με την αιτιολογία της έλλειψης, για το Δήμο πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας, στις 23 Μαρτίου του 2011 είχε αποφασίσει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝ.ΚΟ. ΑΕ, προκειμένου να επισπευτούν τα προαναφερθέντα Έργα.

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι:


1) Με δεδομένη την καθυστέρηση των έργων, δεν στοιχειοθετείται σήμερα η αιτιολογία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

2) Δεν νομιμοποιείται η ΑΝ.ΚΟ.ΑΕ και φυσικά δεν δικαιούται να είναι ο φορέας υλοποίησης των συγκεκριμένων Έργων. Ως εκ τούτου η ένταξη των Έργων του Δήμο Σερβίων–Βελβεντού στο ΕΣΠΑ έγινε παράτυπα και καταχρηστικά και είναι κυριολεκτικά στον «αέρα».

3) Δεν επικαιροποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ούτε ελέγχτηκε η νομιμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνέδριου.



Επί πλέον σας αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των αρμόδιων στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι θέμα λίγων ημερών η έκδοση πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας για το Δήμο Σερβίων–Βελβεντού.

Εξάλλου, για να προχωρήσει ο Δήμος σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με μη φορέα του Δημοσίου, όπως είναι η ΑΝ.ΚΟ. ΑΕ, πρέπει πρώτα αποδεδειγμένα και εγγράφως να εξαντλήσει τα περιθώρια σύναψης προγραμματικής σύμβασης με άλλο φορέα του Δημοσίου (μητροπολιτικός Δήμος-όμοροι Δήμοι-Περιφερειακή Ενότητα-Περιφέρεια-Έδρα), που από την νομοθεσία των Δημοσίων Έργων δικαιούνται-υποχρεούνται, χωρίς καμία προϋπόθεση, να δημοπρατούν και να επιβλέπουν Δημόσια Έργα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τα συλλογικά όργανα των Διπλ. Μηχανικών έχουν ήδη αποφασίσει ομόφωνα, πως σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί η ένταξη των Έργων στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, θα καταγγείλουμε το γεγονός με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώπιον κάθε αρμόδιας Διοικητικής και Δικαστικής αρχής.

Κύριε Περιφερειάρχη

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας, γι’αυτό το θέμα, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σερβίων –Βελβεντού ο οποίος, δήλωσε ότι:

1) Θα τηρήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου η εκτέλεση των Έργων να γίνει με απόλυτη νομιμότητα. Και

2) Δεν ήξερε πως υπάρχει η δυνατότητα-υποχρέωση τα υπόψη έργα να τα δημοπρατήσει και να τα επιβλέψει η Δ/νση Τεχνικών Έργων (π. ΔΔΕ- ΔΕΚΕ-ΔΕΣΕ) της Έδρας.

Είναι γνωστό τις πάση, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου, έχουν τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία σε ότι αφορά την παραγωγή Δημοσίων Έργων.

Επίσης, σας κάνουμε γνωστό, πως έχουμε προφορικές διαβεβαιώσεις, από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, ότι τα Έργα μπορούν να εκτελεστούν από αυτούς, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις καλύτερες οικονομικές και τεχνικές προδιαγραφές.

Επειδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της, επέδειξε εμπράκτως υποδειγματική συμπεριφορά, όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας στον τομέα της εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και έχει ήδη αναλάβει, την εκτέλεση Έργων του Δήμου Σερβίων –Βελβεντού (Δ.Τ.Ε.- Κοζάνης) αλλά και του Δήμου Νεστορίου (Δ.Τ.Ε.-Έδρα και Δ.Τ.Ε.- Καστοριάς).

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι και για τα υπόψη Έργα, θα προβείτε στις νόμιμες ενέργειες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και τα ως άνω έργα να εκτελεσθούν από κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Εν αναμονή της συνάντησής μας. Είμαστε στη διάθεσή σας, για ό,τι χρειαστεί».


O Δήμος Σερβίων - Βελβεντού έλαβε την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τελικά χθες 20/02



Nα σημειώσουμε ότι μόλις χθες 20/02 με αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) : ΒΟΖΝ7ΛΨ-Μ2Δ που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού έλαβε την επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας

Με την παρούσα αποτρέπεται η γενίκευση-συνέχιση εκχώρησης αρμοδιοτήτων δημοπράτησης και επίβλεψης Έργων από το Δήμο Σερβίων - Βελβεντού στην ΑΝ.ΚΟ.ΑΕ και σε οποιαδήποτε άλλη Αναπτυξιακή ΑΕ , καθ’ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία-παρερμηνία για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μέσω του άρθρου 22 του Ν. 3614 /2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......