Ο Καιρός:

Συμφωνία στο Eurogroup για τα 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Στο 53,5% το «κούρεμα»

Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το «κούρεμα» των ομολόγων θα φτάσει το 53,5%, ώστε το χρέος να πέσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Στους όρους της συμφωνίας, πέραν των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η υποχρέωση να ψηφιστούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ο διορισμός Γενικού Γραμματέα υπεύθυνου για τα δημοσιονομικά, καθώς και η συνταγματική κατοχύρωση της πληρωμής των δανειστών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκανε λόγο για συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, η οποία όμως απαιτεί ακόμα να γίνουν πολλά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ, ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, τώρα δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε με σταθερότητα, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες.

«Το νέο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά που θα συντελέσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διαμόρφωσης συνθηκών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πίσω από την απόφαση και το αποτέλεσμα κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού, τόσο αυτών που πιστεύουν στο πρόγραμμα όσο και αυτών που δεν πιστεύουν σε αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη λύση.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, μειώνοντας το δημόσιο χρέος» σημείωσε.

«Ευτυχώς φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Μέχρι τις τελευταίες ώρες είχαμε μία πυκνή διαπραγμάτευση με τους εταίρους με αποτέλεσμα να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαμε σχεδιάσει».

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας. Και ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από το πρωί της Τετάρτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σε παρέμβασή του σε πρωινή εκπομπή του Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες και υπήρχαν συνεχόμενες ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε ερώτηση για την αυξημένη επιτροπεία, ο κ. Καψής είπε ότι πρόκειται για τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία θα έχουν ενισχυμένη παρουσία, και «δεν υπάρχει τίποτα πιο δραματικό».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της κατά προτεραιότητας εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα το οποίο έχει ήδη συμβεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......