Ο Καιρός:

Το ειδικό τέλος ακινήτων "στέγνωσε" τα ταμεία της ΔΕΗ

Σε δεινή οικονομική κατάσταση, κυρίως σε ότι αφορά τις ταμειακές ροές, έχει περιέλθει η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, ενώ οι καταναλωτές καθυστερούν όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η στενότητα της ΔΕΗ δημιουργεί το γνωστό ντόμινο, καθώς από τη ΔΕΗ περιμένουν «ρευστό» τόσο ο ΔΕΣΜΗΕ όσο και η ΔΕΠΑ και δημιουργείται ήδη «ανασφάλεια» για το τέλος του μήνα. 

Πηγή:energypress.gr

Όσον αφορά ιδιώτες εργολάβους, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνονται ήδη καθυστερήσεις.

Η κατάσταση θα γίνει προφανώς δυσμενέστερη εάν η ΔΕΗ υποχρεωθεί να επιστρέψει τα 80 εκατ. ευρώ που αφορούν τις ΥΚΩ (τα ζητούν πίσω οι εταιρείες Energa και Hellas Power μετά τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) χωρίς να μπορεί να εισπράξει αντίστοιχα τα 70 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ότι της χρωστούν οι δύο εταιρείες. Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ για εξόφληση τοκοχρεολυσίων μέχρι το τέλος Mαρτίου, γεγονός που είχε αναγκάσει στο περλθόν τον κ. Ζερβό να μιλήσει για τον κίνδυνο «στάσης πληρωμών».

Το πρόβλημα ταμειακών ροών της ΔΕΗ έχει επιδεινωθεί τελευταία, από τη στιγμή που ανέλαβε (με το ζόρι, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της) την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων. H προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του έχει οδηγήσει ακόμη και τους πιο συνεπείς πελάτες της επιχείρησης σε καθυστερήσεις αποπληρωμής των λογαριασμών τους, ενώ το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει πάγωμα διακοπών ρεύματος ακόμη και για λογαριασμούς που δεν συνδέονται με το ειδικό τέλος.

Το πρόβλημα «ρευστότητα» θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την εφαρμογή της απαίτησης του Mνημονίου για καταβολή του ειδικού τέλους εντός δύο ημερών από την είσπραξή του, έναντι 20ημέρου που ισχύει σήμερα. Οι επισφάλειες αυξάνονται περαιτέρω από τις επαγγελματικές συνδέσεις, καθώς κλείνουν μαζικά εμπορικές επιχειρήσεις αφήνοντας κατά κανόνα απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Στελέχη της επιχείρησης προβλέπουν διόγκωση των επισφαλειών το δίμηνο Mαρτίου - Aπριλίου, που οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς, όχι μόνο εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε πολλοί από τους καταναλωτές προτιμούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό για θέρμανση καθώς δεν χρειάζεται να προκαταβάλλουν τα χρήματα για το πετρέλαιο, αλλά καλούνται να τα πληρώσουν εκ των υστέρων με το λογαριασμό. Μεγάλο μέρος των αυξημένων αυτών υποχρεώσεων θα συσσωρευτούν στο επόμενο δίμηνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......