Ο Καιρός:

Νέες περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση του αριθμού των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος και νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα δημοσίων επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει το πακέτο πρόσθετων εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ για φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο, που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» προβλέπει πρόσθετες περικοπές ύψους 45 εκατ. ευρώ στις κύριες συντάξεις και 20-30 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές.

Πρόκειται για νέες μειώσεις πέρα από αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και προβλέπουν περικοπή των επικουρικών συντάξεων για την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ και μείωση κατά 20% των συντάξεων των «ευγενών» ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ και της σύνταξης του ΝΑΤ κατά 7%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που προωθείται προβλέπει:

Νέα μείωση 10%-12% στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα (εκτός «ευγενών» ταμείων και ΝΑΤ).
Μείωση του εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης. Οι πολύτεκνοι για να πάρουν το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ από 55.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ αν έχουν περισσότερα από πέντε παιδιά θα λαμβάνουν το επίδομα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Για τις επικουρικές συντάξεις το τελευταίο σενάριο προβλέπει μείωση 10% για ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 250 - 300 ευρώ και 20% για ποσά από τα 300 ευρώ και πάνω. Το πακέτο των 325 εκατ. ευρώ προβλέπει ακόμη την εξοικονόμηση:

90 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα προβλέπουν περικοπές αποδοχών κατά 10%-50% για 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, διπλωματικούς υπαλλήλους ) όχι από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 όπως προβλέπει το Μνημόνιο αλλά νωρίτερα, πιθανότατα από την 1η Ιουλίου.

100 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη περικοπή λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Αμυνας

5 - 6 εκατ. ευρώ από την περικοπή λειτουργικών δαπανών ΔΕΚΟ.

Τα επιπλέον μέτρα για το 2012 καθώς και οι «προαπαιτούμενες δράσεις» οι οποίες περιγράφονται στο νέο μνημόνιο θα περιλαμβάνονται σε δύο εφαρμοστικούς νόμους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Εφαρμοστικοί

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος να είναι έτοιμος σήμερα κι αν καταστεί δυνατόν να κατατεθεί μέχρι το βράδυ στη Βουλή. Επιπλέον την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ του 2012. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος, ενώ «βλέπει» οικονομική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......