Ο Καιρός:

Πωλούνται τα φράγματα της ΔΕΗ. Την λεκάνη του Πολυφύτου ορέγονται ιδιώτες

του Σπύρου Κουταβά από τον vetonews.gr

Τις επόμενες ημέρες στην καλύτερη περίπτωση τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν απανωτές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στο νέο Μνημόνιο που κύρωσε μόλις πρόσφατα η Βουλή, περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι λεπτομέρειες που ονομάζονται ως «Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Με ρητό τρόπο ορίζεται ότι ''η κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που αφορούν την πρόσβαση ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι 31 Μαρτίου 2012.
Και η εφαρμογή τους αρχίζει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2012''.
Με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να ομαλοποιηθούν οι νέες λειτουργίες του συστήματος το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013. Άρα διακρίνει κανείς ένα σφικτό πρόγραμμα που σε 1,5 χρόνο από σήμερα θα έχουν πουληθεί οι μονάδες ώστε να έχει ομαλοποιηθεί η παρουσία των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες.

Το μεγάλο φιλέτο των φραγμάτων
Το πιο σοβαρό απ'όλα για το οποίο είχαμε γράψει ακόμα και από το Μνημόνιο 1 είναι η περίπτωση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ. Στο Μνημόνιο 1 η Ελλάδα είχε δεσμευθεί ότι ''θα δημιουργείτο ένας ξεχωριστός φορέας έξω από την ΔΕΗ που θα διαχειριζόταν το υδάτινο δυναμικό''. Κανένα από τα σχέδια που είχαμε τότε υπογράψει δεν προχώρησε. Τώρα στο Μνημόνιο 2 προβλέπονται σκληρότερα μέτρα, που απ'ότι φαίνεται θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον Ν. Κοζάνης.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει άμεσα και σύντομα να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις Φραγμάτων οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη και ταυτόχρονα με την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες. Δηλαδή ιδιώτης να αγοράζει πακέτο, λιγνιτική μονάδα και φράγμα. Εάν συμβεί το παραπάνω -όπου το μνημόνιο το προβλέπει ως δυνατότητα, - θα υπάρχει όρος ότι ''η πώληση πακέτο (δηλ φράγματα και λιγνιτικές μονάδες) δεν θα καθυστερήσουν την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού ορίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της επιτροπής. Και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής''.
Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά για να μπορεί να υπάρξει δημιουργική αντίδραση και πολλοί προεξοφλούν την ''ενεργειακή ήττα'' της περιοχής. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έγκυροι κύκλοι περί των ενεργειακών, καταλογίζουν επιπολαιότητα και κρυφές επιλογές στο Γ. Παπακωσταντίνου ο οποίος όπως σημειώνουν, δεν τους ενημέρωσε ποτέ για την πώληση των φραγμάτων.
Είναι φυσικό ότι πολλοί ιδιώτες θα θελήσουν να πάρουν ακόμη και παλιές λιγνιτικές μονάδες με την προϋπόθεση οτι θα καπαρώσουν και κάποιο από τα φράγματα της περιοχής. Τα φράγματα σύμφωνα με τον διαχειριστή συστήματος είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο δίκτυο, δίδοντας το πλεονέκτημα στην ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της. Είναι επενδύσεις αρκετά κοστοβόρες χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν και έχουν μεγάλη διάρκεια απόσβεσης. Οι μελλοντικοί επενδυτές θα αγοράσουν φράγματα και υδροηλεκτρικές μονάδες από την ΔΕΗ, όπου τώρα αρχίζουν να προσφέρουν κέρδη στην επιχείρηση. Αντιπροσωπεύουν περί το 10% της παραγώμενης ισχύως απο την ΔΕΗ και συμβάλλουν κατά πολύ στα κέρδη της εταιρίας.
Επίσης η ΔΕΗ χρησιμοποιεί δωρεάν εκ μ3 νερού ημερησίως από τις τεχνικές λίμνες και τα φράγματα που έχει κατασκευάσει για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των ΑΗΣ της δυτικής Μακεδονίας. Εάν χάσει το προνόμιο της ιδιοκτησίας θα υποχρεωθεί να πληρώνει σαν καταναλωτής τα νερά που θα χρησιμοποιεί καθημερινά για τις ανάγκες των μονάδων που θα έχουν απομείνει στην ιδιοκτησία της.
Φυσικά κανένας από τους προύχοντες της ΔΕΗ η του υπουργείου που σχεδιάζουν, ούτε από τους συνδικαλιστές της επαναστατικής γυμναστικής με τα Εκκαθαριστικά των πολλών μηδενικών μας έχει πει, πόσο θα επηρεάσει αυτό το γεγονός, την τελική τιμή ρεύματος στον καταναλωτή. Η λεκάνη του Πολυφύτου θα αποτελέσει το μήλο τη έριδος για τους επενδυτές αφου τροφοδοτεί με νερό όλους τους ΑΗΣ της περιοχής Κοζάνης Πτολεμαϊδας.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα νερά των φραγμάτων χρησιμοποιούνται τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση των περισσότερων παραγωγικών κάμπων της χώρας, πχ από το φράγμα Πολύφυτου αρδεύεται ο κάμπος της Βέροιας και της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επίσης υδρεύεται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Σήμερα οι τιμές τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης είναι χαμηλές. Θα παραμείνουν και αύριο το ίδιο εάν η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων της ΔΕΗ περάσει στους ιδιώτες επενδυτές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......