Ο Καιρός:

Βελβεντό>>Μερικές απόψεις για το νέο κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό

manolis_stergiouΤου Μανώλη Στεργίου
Στις 24/7/2012 υπογράφτηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού (ΚΠΕ) η σύμβαση κατασκευής νέου κτιριακού συγκροτήματος ΚΠΕ στο Βελβεντό. Βεβαίως με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής ένα ακόμη έργο που εμπνεύστηκε ο Δήμος Βελβεντού και για το οποίο η Δημοτική Αρχή Βελβεντού (2003-2010) αγωνίστηκε με...
σθένος να το δρομολογήσει με τη συνδρομή όλων όσων αναφέρονται παρακάτω, φτάνει στο αίσιο σημείο της έναρξης της κατασκευής του. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι'αυτό. Έχει τεράστια αξία μια τέτοια σχολική υποδομή για την παιδεία των παιδιών κατ΄αρχήν σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της σχετικής απαξίωσης που υπέστη και η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας από την οικονομική κρίση. Το νέο κτήριο του ΚΠΕ όμως έχει και ιδιαίτερη αξία για το Βελβεντό. Ευχόμαστε σύντομα να δούμε το νέο Σχολείο ολοκληρωμένο.

Με κατάπληξη, όμως, παρακολουθήσαμε στα τοπικά ΜΜΕ, εκ των υστέρων, τις δηλώσεις επισήμων και μη στην «τελετή» υπογραφής της σύμβασης, κατά τις οποίες δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στη καθοριστική συμβολή του Δήμου Βελβεντού τόσο για την ίδρυση και λειτουργία του ΚΠΕ (από το 2004) στο
Βελβεντό όσο και για το Νέο Κτιριακό Συγκρότημα που πρόκειται να κατασκευαστεί σήμερα.
Ας τα αναφέρουμε εμείς. Συγκεκριμένα για την αρχική ίδρυση και λειτουργία του ΚΠΕ:
1. Η Δημοτική Αρχή Βελβεντού (2003-2010), σε συνεργασία με φορείς και πολίτες το 2003 διεκδίκησε με ολοκληρωμένη πρόταση και τελικά προκρίθηκε να ιδρύσει την Σχολική αυτή Υποδομή στο Βελβεντό με υπογραφή της τότε Υπουργού Παδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου στις 26-11-2004. Το ΚΠΕ ήταν η πρώτη υπηρεσία που ερχόταν στο Βελβεντό μετά από χρόνια «αποψίλωσης» και ακολούθησε το 2009 η Δημοτική Αστυνομία.
2. Ο Δήμος εγκατέστησε την νέα σχολική δομή του ΚΠΕ στο κτίριο του Παλιού Γυμνασίου-Λυκείου αφού ολοκλήρωσε τις υποδομές (διαμόρφωση χώρων-ισόγειο-θέρμανση κ.λπ.) με το ποσό των 115.000 € το 2005 από τον Τοπικό Πόρο και 25.000 € από ίδιους πόρους του Δήμου. Παράλληλα εξόπλισε το νέο Σχολείο με τα απαραίτητα έπιπλα και εποπτικά μέσα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
3. Το 2006 με την απόφαση του ΥΠΕΠΘ (7675/11-4-2006) εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση των πρώτων χρόνων λειτουργίας του ΚΠΕ Βελβεντού με το ποσό των 200.000 €., χρήματα που επενδύθηκαν τα επόμενα χρόνια κατά κόρον κυρίως στην τοπική αγορά του Βελβεντού (εποπτικό υλικό, εκδόσεις, μεταφορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π.) αλλά και σε Σέρβια και Κοζάνη.
4. Ο Δήμος στήριξε τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την πρώτη μέρα μέχρι τις 31/12/2010. Συνεργάστηκε με τις εκπαιδευτικές ομάδες που πέρασαν από τη Διοίκηση του ΚΠΕ για την ανάδειξη και για την πανελλαδική του καταξίωση και υποστήριξε την επισκεψιμότητα μαθητών και εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα στο Βελβεντό με πολλούς τρόπους. (Λαογραφικό Μουσείο, Παλιός Νερόμυλος Μπαλού, Σκεπασμένο, συντηρημένες Εκκλησίες ήταν μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις του Δήμου που αποτέλεσαν και θεματικά πεδία των εκπαιδευομένων στο ΚΠΕ).
5. Ο Δήμος Βελβεντού προχώρησε μαζί με το ΚΠΕ σε συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων με επιστήμονες από το Πανελλήνιο αλλά και μαθητικών διαγωνισμών σε συνεργασία με τους βελβεντινούς ομογενείς των ΗΠΑ (Σύλλογος Φιλαδέλφειας και Γουάιλντγουντ ΗΠΑ).
Αλλά και για το νέο κτίριο του ΚΠΕ, η Δημοτική Αρχή του Βελβεντού (2003-2010) έκανε μια σειρά από ενέργειες και συνέβαλε συστηματικά στην ολοκλήρωση της μελέτης των νέων κτιρίων ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Και συγκεκριμένα:
1. Ο Δήμος Βελβεντού το 2005 αγόρασε το αρχοντικό Παπαμίχου, όπου θα κατασκευαστεί το νέο ΚΠΕ, με το οικόπεδο του ενός (1) στρέμματος στην είσοδο του Βελβεντού. Διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος και ανακατασκευάστηκε ο πετρόκτιστος αυλόγυρος.
2. Με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Βελβεντού διέθεσε από το 2006 το ακίνητο για την κατασκευή του Νέου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
3. Ο Δήμος Βελβεντού ζήτησε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την χρηματοδότηση (μέσω του Τοπικού Πόρου) για την εκπόνηση της μελέτης για το Νέο Κτίριο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανέθεσε στην ΑΝΚΟ να εκπονήσει τη μελέτη με το ποσό των 260.000 € πλέον ΦΠΑ ήτοι 300.000 € περίπου. (Σχετική η απόφαση 10/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού για σύναψη τριμερούς σύμβασης με συμβαλλόμενους την Ν.Α., το Δήμο Βελβεντού και την ΑΝΚΟ). Το ποσό τελικά πληρώθηκε από ίδιους πόρους της Ν.Α.
4. Η Δημοτική Αρχή του Βελβεντού σε στενή συνεργασία με την ΑΝΚΟ και την εκπαιδευτική ομάδα του ΚΠΕ βοήθησε στη σύνταξη των μελετών βήμα-βήμα για το νέο Κέντρο με αναρίθμητες συσκέψεις με τους αρμόδιους μελετητές, τις ενδιάμεσες υπηρεσίες, την Πολεοδομία, τις Αρχαιολογίες, τους Γεωτεχνικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Αρχιτέκτονες κ.λ.π. Είναι όλοι παρόντες και μπορούν να επιβεβαιώσουν και το μέγεθος και το βαθμό της τότε συνεργασίας μας.
5. Και τέλος στις 15 Ιανουαρίου του 2010, πριν δυόμισι χρόνια από σήμερα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού έγινε από τους μελετητές και τα στελέχη της ΑΝΚΟ η παρουσίαση της ολοκληρωμένης πλέον μελέτης του Νέου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού, παρουσία του τότε Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη κ. Γ. Δακή, του τότε Αντινομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Σόκουτη, της εκπαιδευτικής ομάδας και του τότε και νυν υπευθύνου κ. Κ. Σαμαρά, εκπροσώπων πολλών φορέων του Βελβεντού και πολλών δημοτών.
6. Τα πάντα ήταν έτοιμα και τον Ιούλιο του 2010 η Ν.Α. Κοζάνης ( λόγω αρμοδιότητας από τον νόμο για τη σχολική στέγη) στα πλαίσια του προγράμματος «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης με αρ. πρωτ. 1511 / 26-07-2010 του έργου με τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ», με κωδικό ΟΠΣ «296806» και προϋπολογισμό 2.280.000,00 ευρώ.
Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο για τις δηλώσεις των αυτοδιοικητικών και του υπευθύνου της εκπαιδευτικής ομάδας στην προχτεσινή «τελετή», που αγνόησαν τη συμμετοχή και την πολύχρονη συμβολή του Δήμου και της κοινωνίας του Βελβεντού στο συγκεκριμένο έργο.
Δεν θέλουμε να πούμε επίσης τίποτα για την τακτική του Δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου κ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος αγνόησε επιδεικτικά, για μια ακόμα φορά, τα έργα που παρέλαβε πανέτοιμα με ώριμες μελέτες ή και υπό δημοπράτηση από το Δήμο Βελβεντού (Νέο ΚΠΕ, Βιολογικός Καθαρισμός Βελβεντού, Αναπλάσεις οικισμών Καταφυγίου, Παλαιογρατσάνου και Αγίας Κυριακής, Κάρτες Ηλεκτρονικής Υδροληψίας κ.ά.) και σήμερα τα παρουσιάζει ως δικά του έργα, προσβάλλοντας έτσι τις ατελείωτες προσπάθειες και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Βελβεντού, τις προσπάθειες των υπαλλήλων, των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας και όλων των άλλων υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για όλα αυτά αλλά και για το συγκεκριμένο έργο του νέου κτηρίου του ΚΠΕ.

Ευτυχώς οι πολίτες του Βελβεντού και μνήμη έχουν και επίγνωση της κατάστασης.
Κλείνοντας παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική αρθρογραφία της 15ης Ιανουαρίου του 2010 (από την εφημερίδα ΒΕΛΒΕΝΤΟ φύλλο Ιαν. 2010 και από τα άλλα ΜΜΕ του Νομού Κοζάνης). Αυτή νομίζουμε τα λέει όλα:
«Νέο σύγχρονο διδακτήριο θα αποκτήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, η μελέτη του οποίου ολοκληρώθηκε από την ΑΝΚΟ με χρηματοδότηση της Νομαρχίας η οποία, ως καθύλην αρμόδια για τις υποδομές εκπαίδευσης, πρόκειται να το προτείνει για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε τη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού στην οποία παρέστησαν ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο Αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Βελβεντού, άλλοι εκπαιδευτικοί των βελβεντινών σχολείων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Το νέο διδακτήριο θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση του Αρχοντικού Παπαμίχου και θα έχει και μια νέα πτέρυγα. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα είναι βιοκλιματικό με παθητικά και ενεργητικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα ηλιοπροστασίας και φυσικό αερισμό - φωτισμό, ένα κτίριο πρότυπο ανταποκρινόμενο πλήρως στη φιλοσοφία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το κτίριο αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα με υπόγειο συνολικής επιφάνειας 1.030 τ.μ. και θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων, κατασκευών, σεμιναρίων, βιβλιοθήκης, συσκέψεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφεία διοίκησης, γραμματείας, κυλικείο και χώρους υγιεινής...».
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, αφού κάποιοι συστηματικά την αποφεύγουν.

πηγη : vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......