Τεράστια είναι τα προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Εργαστηρίου Κοζάνης, το οποίο έχει παραμείνει πλέον με πέντε εργαζόμενους, μιας και από πέρυσι τον Μάρτιο έγιναν 11 απολύσεις προσωπικού με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν εκπαιδευτές και όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρώην εργαζόμενοι, να υπάρχει ελλιπής επίβλεψη και τα παιδιά να «περιφέρονται» απλά στο Εργαστήριο τις πρωτινές ώρες.
Οι ίδιοι εργαζόμενοι, μάλιστα, έχουν κινηθεί νομικά για αυτές τις απολύσεις (διακοπές συμβάσεων), ζητώντας να επαναπροσληφθούν, όπως επίσης ζητούν να βρεθεί μια λύση για παιδιά αυτά, τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν στο …δρόμο, ενώ το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης (κατ’ επέκταση και Πτολεμαΐδας), εκπέμπει «SOS» για τη λειτουργία του. Από την πλευρά της η διοίκηση αναφέρεται στο γνωστό πρόβλημα που υπάρχει με την άδεια λειτουργία του Εργαστηρίου (το οποίο πριν Καλλικράτη χρηματοδοτούσε η Νομαρχία), και πλέον δεν το χρηματοδοτεί κανείς…Έντονη είναι η ανησυχία και των γονέων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως σημειώνει μιλώντας στον ΠΛ η πρώην εργαζόμενη (με την ειδικότητα της εκπαιδεύτριας κοπτικής ραπτικής) Αναστασία Πουλατζόγλου, στο εργαστήριο της Κοζάνης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτής. Το εργαστήριο της Κοζάνης, αυτή τη στιγμή, είναι χωρίς επίβλεψη. Τα παιδιά όλη μέρα περιφέρονται. Δεν υπάρχει συνοδός, που είναι παράνομο, καθαρίστρια, γιατρός. Ειδικότερα, λείπουν ειδικότητες όπως εκπαιδευτές στην κοπτοραπτική, τα εικαστικά, την ξυλουργική, συνοδοί, καθαριστές, ιατρός, ειδικότερες βασικές για τη λειτουργία του εργαστηρίου.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ίδια, έχουν απομείνει πέντε εργαζόμενοι: Η διευθύντρια, τραπεζοκόμος, λογιστής, κοινωνική θεραπεύτρια και πληροφορικός. Μάλιστα σημειώνει πως , παλαιότερα, οι εκπαιδευόμενοι στο εργαστήριο είχαν μπει σε μια παραγωγική διαδικασία κατασκευάζοντας πολλά αντικείμενα όπως μπομπονιέρες, είδη από ξύλο κ.α., τα οποία και πωλούσαν βγάζοντας ένα μικρό ενισχυτικό εισόδημα. Τώρα αυτή η παραγωγική –και εκπαιδευτική παράλληλα διαδικασία για τα παιδικά- έχει αναγκαστικά σταματήσει (ή ελαττωθεί σημαντικά). «Εμείς κρατούσαμε τα τμήματα, φέρναμε χρήματα στο εργαστήριο, για αυτό και ρωτάμε τη διοίκηση γιατί απολυθήκαμε. Έχει γίνει μάλιστα και αγωγή εκ μέρους μας, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι (για διάστημα 14 μηνών), ενώ πέρα και πάνω από τα λεφτά, ο ίδιοι θέλουν –όπως σημειώνει η ίδια- να συνεχιστεί η λειτουργία του Εργαστηρίου ώστε να έχουν ένα μέλλον και μια διέξοδο αυτά τα παιδιά».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά και τον Καλλικράτη το Ειδικό Εργαστήριο είναι «στον αέρα» διοικητικά και νομικά, μη μπορώντας να ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα (εφόσον δεν αλλάξει η άδεια λειτουργία του), για να μπορέσει να υπάρξει και βιωσιμότητα. Λόγω έλλειψης ρευστότητας , μάλιστα, παιδικά οικογενειών από απομακρυσμένες περιοχές αδυνατούν να μετακινηθούν, και επειδή έχουν κοπεί τα έξοδα μετακίνησης –με ταξί, όπως γινόταν παλαιότερα- τα άτομα αυτά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο εργαστήριο. Υπάρχουν μεν δύο ειδικά λεωφορεία (ένα σε Κοζάνη, ένα σε Πτολεμαΐδα), αλλά αδυνατούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα στην Κοζάνη να μην απασχολούνται πάνω από 30 με 32 άτομα (σε σχέση με τα 40-45 παλαιότερα).
Αθ. Κοσματόπουλος: «Το ότι είναι ακόμα ανοιχτό το Εργαστήριο, οφείλεται σε εμένα…»
Ο κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος, πρόεδρος του Ειδικού Εργαστηρίου, καταθέτοντας την άποψη του, σημειώνει πως: «Το ότι είναι ακόμα ανοιχτή η πόρτα του Εργαστηρίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εμένα. Είμαστε σε φάση έντονων αλλαγών στη δομή του Εργαστηρίου. Με πλήρη ασφάλεια, εκ των εργαζομένων, γίνεται ό,τι είναι δυνατών για τους απασχολούμενους».
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις του προσωπικού, τόνισε πως αυτές έγιναν έπειτα από γενικές συνελεύσεις και αποφασίστηκαν έπειτα από σύμφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα παιδιά με πολύ έντονα προβλήματα είναι λίγα στο Εργαστήριο και τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «το πιο εύκολο απ’ όλα είναι να το κλείσουμε και να «ησυχάσουμε». Αλλά αυτό δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό…».
Μέλημα της διοίκησης είναι να μπορέσει να γίνει η τροποποίηση αλλαγή στην άδεια του Εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν σχετικά διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ (αλλά και άλλα χρηματοδοτικά πλαίσια).
Πρωϊνός Λόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......