Ο Καιρός:

Οι 5 παράγοντες που συμβάλλουν στο αίσθημα της πείνας


Οι 5 παράγοντες που συμβάλλουν στο αίσθημα της πείνας
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που, με το που τελειώνουν ένα γεύμα, αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο, σας έχουμε νέα: μπορείτε να απαλλαγείτε από το μόνιμο αίσθημα της πείνας, "χτυπώντας" τις αιτίες πίσω από αυτό. Ας δούμε ποιες μπορεί να είναι αυτές.

1) Ο καιρός
Σύμφωνα με έρευνες, όταν πέφτει η θερμοκρασία, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφή, οι ρυθμοί του μεταβολισμού επιβραδύνονται και, αμέσως μετά την κατανάλωση του φαγητού, η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που τον χειμώνα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο φαγητό.

2) Το μέγεθος του πιάτου και του ποτηριού μας
Οι έρευνες δείχνουν ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο μας, τόσο περισσότερο τρώμε, αφού καταναλώνουμε από 25% έως 28% μεγαλύτερες μερίδες. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά- όσο μεγαλύτερο το ποτήρι, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνουμε.

3) Η όσφρηση
Σκεφτείτε την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Δεν πεινάσατε ήδη; Οι μυρωδιές των τροφίμων δημιουργούν στον οργανισμό την ψευδαίσθηση ότι χρειάζεται να τα καταναλώσει. Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν αποδείξει ότι, όσο πιο αρωματικό ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερες μπουκιές τρώμε από αυτό- σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις μπουκιές σας όταν τρώτε τυρί.

4) Ο φωτισμός
Τρώγοντας υπό το φως των κεριών, ή σε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερη ώρα να καταναλώσουμε το φαγητό μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο. Το δυνατό φως προκαλεί ακριβώς το αντίθετο.

5) Ο ύπνος
Πρόσφατες έρευνες σουηδικού Πανεπιστημίου αποδεικνύουν ότι, η αντίληψή μας σχετικά με το πότε χρειαζόμαστε φαγητό, μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη ύπνου. Επιπλέον, η όρεξή μας επηρεάζζεται ευκολότερα από την εικόνα φαγητού, όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας, όταν δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά, παράγει σε μεγαλύτερη ποσότητα μία ορμόνη που ερεθίζει το αίσθημα της πείνας ενώ, ταυτόχρονα, μειώνονται οι ρυθμοί της ενέργειας που καίμε.


queen.gr

πηγη : 24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......