Ο Καιρός:

Αντίδραση Λοβέρδου - Κουτρουμάνη στις πιέσεις της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ

Την πεποίθηση ότι οι κλάδοι Υγείας των ταμείων που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό θα εξακολουθήσουν να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το θέμα αυτό εξετάσθηκε προ διμήνου στις επαφές με την τρόικα χωρίς να εγερθεί κάποιο ζήτημα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι όλα τα ταμεία έχουν ήδη πάει στον ΕΟΠΥΥ και πως η επιστολή Μορς υπήρξε προΐον παρεξήγησης. «Απήντησα στο κατάλληλο ύφος στον κ. Μόρς» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στην επιστολή της τρόικας με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διατάξεις του νόμου που εξαιρούν όσα Ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρεωτική ένταξή τους στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το θέμα αυτό εξετάσθηκε προ διμήνου στις επαφές με την τρόικα χωρίς να εγερθεί κάποιο ζήτημα. Ο ίδιος εκτίμησε πως όπως ίσχυσε με τα πλεονασματικά επικουρικά ταμεία, έτσι και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με υπηρεσίες Υγείας -που είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου-, θα μπορούν να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ για όσο διάστημα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ζήτησε όλα τα ταμεία υγειονομικής ασφάλισης να συγχωνευθούν στον ΕΟΠΥΥ και να βρίσκονται κάτω από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν επικρότησε την αλλαγή του νομικού προσώπου των Ταμείων σε ιδιωτικό.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε πως από την περιστολή των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα εξοικονομηθούν εφέτος περίπου 1,2 δισ .ευρώ, ενώ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι απώλειες εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τις αρχές του έτους είναι στο 12%, όταν κυβέρνηση και τρόικα τις υπολόγιζαν σε ετήσια βάση στο 20%. Όπως είπε ο ίδιος εάν αυτό συνεχισθεί στο τέλος του έτους θα προκύψει πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα.
Λοβέρδος: «Όλα τα ταμεία έχουν ήδη πάει στον ΕΟΠΥΥ»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ότι όλα τα ταμεία έχουν ήδη πάει στον ΕΟΠΥΥ και πως η επιστολή Μορς υπήρξε προΐον παρεξήγησης. «Απήντησα στο κατάλληλο ύφος στον κ. Μόρς» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ειδικότερα, σημείωσε: «Όλα τα ταμεία έχουν πάει ήδη στον ΕΟΠΥΥ, τα τέσσερα μεγάλα πέρυσι και τα τρία τώρα. Ο Οίκος Ναύτου από την 1η Απριλίου, από την 1η Μαΐου εντάσσεται και το ΤΑΥΠΕΚΩ, το ταμείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες, και το καλοκαίρι μπαίνει και το ταμείο των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών»
«Όλα τα ταμεία, 10 εκατ. ασφαλισμένοι είναι στον ΕΟΠΥΥ» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «υπήρξε μία παρεξήγηση που προκάλεσε αυτή την επιστολή (σ.σ. του Ματιάς Μορς). Έχουν προκύψει και άλλες επιστολές στο παρελθόν, προς άλλα υπουργεία, και προς εμένα όταν ήμουν υπουργός Εργασίας, προϊόντα παρεξηγήσεων, που είχαν απαντηθεί με το κατάλληλο ύφος, με το πρέπον ύφος για έναν Έλληνα υπουργό, και έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι απάντησε γραπτώς στον κ. Μορς. «Έδωσα τις εξηγήσεις που έπρεπε να δώσω, με το ύφος που επέτρεπε να έχει η δική μου επιστολή ως απάντηση εκείνης της επιστολής».
Ο κ. Λοβέρδος άφησε αιχμές για το ύφος της επιστολής του κ. Μορς, σημειώνοντας: «Απήντησα στο κατάλληλο ύφος, όπως πρέπει να απαντάει ένας υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν του απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο.
Newsroom ΔΟΛ
                                                                                          πηγη : news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......