ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗ μέλους της κίνησης γυναικών
Σεβασμιότατε . Σεβαστοί μας πατέρες , Κυρίες και Κύριοι σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση- ομιλία που οργάνωσε , η κίνηση γυναικών με θέμα : Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. Για το θέμα αυτό έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρίσκεται κοντά μας ο Αγιορείτης μοναχός Επιφανιος , Μοναχός ,Γέροντας του Ιερού Κελιού Αγίου Ευσταθίου –Μυοποτάμου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Γεννήθηκε το 1956 στο νομό Καβάλας και
αφού τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1973 πήγε στο Άγιο Όρος στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου . Εκεί υπηρέτησε σε διάφορα διακονήματα όπως: βιβλιοθηκάριος, οικονόμος , και κοντά σε παλαιότερους Αγιοπαυλιτες μοναχούς έμαθε Βυζαντινή μουσική και την μαγειρική τέχνη . Συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Μόνης μέχρι το 1989. Πήγε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Αίγυπτο και μετά από έξι μήνες επέστρεψε στο Άγιο Όρος και ανέλαβε το Μυλοπόταμο. Εκεί πραγματοποίησε την Αναστήλωση του Πύργου και των υπόλοιπων κτηρίων ενώ παράλληλα καθάρισε την περιοχή και φύτεψε αμπελώνα 45 στρεμμάτων και έκτισε οινοποιείο . Στο θαυμαστό και Άγιο τόπο του Μυλοπόταμου εγκλιματίζονται και ευδοκιμούν πολλές ποικιλίες σταφυλιών τον κόπο των ανθρώπινων χεριών , αλλά το διαρκές ευτυχισμένο αποτέλεσμα κάνει ευκάματο κάθε κάματο. Οι κλιματολογικές συνθήκες , ο Άθως – μαγνήτης για τις πολλές και απαραίτητες βροχοπτώσεις- η θάλασσα και ο πρωινός ήλιος που βγαίνει το καλοκαίρι από το πέλαγος και λούζει τους αμπελώνες σε συνδυασμό με την φροντίδα , το μεράκι και την παραδοσιακή Αγιορείτικη καλλιέργεια που είναι παράλληλα και οικολογική δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για παράγωγη εκλεκτών σταφυλιών και κατά συνέπεια εκλεκτών κρασιών , διεθνώς βραβευμένα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αγιορείτης μοναχός Επιφανιος κατέγραψε τις γνώσεις που απέκτησε απ την πολυετή ενασχόληση του με την τέχνη της Μαγειρικής σε βιβλίο με τίτλο : ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Με το βιβλίο αυτό μας διδάσκει πως να μειώσουμε το επίπεδο της χοληστερόλης , να διατηρήσουμε τη νιότη μας και να διατρεφόμαστε χωρίς κρέας για να είμαστε υγιείς και μακρόβιοι . Οι συμβουλές είναι απλές :έως ότου μαγειρεύουμε καθ όλη τη διάρκεια από την συγκέντρωση των υλικών έως το σερβίρισμα πάντα πρέπει να κατευθύνουμε τις σκέψεις μας προς εκείνους για τους οποίους κάνουμε όλα αυτά, τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να γιατί μέχρι τα βαθιά γεράματα θυμάται κάνεις το φαγητό της μητέρας του , επειδή μαγείρευε για το παιδί της με αγάπη. Το βιβλίο περιλαμβάνει 126 συνταγές από το μενού των μοναχών του Άθω . Είναι χορτοφαγικές γιατί 200 μέρες ετησίως οι μοναχοί νηστεύουν. Τις συνταγές του βιβλίου διανθίζουν καταλλήλως καλογηρικά άσματα πατερικά κείμενα παροιμίες και λοιπά ψυχωφελή. Ανοίξτε το σπίτι σας , καλέστε τους φίλους σας και μαγειρέψτε μαζί και μετά καθιστέ μαζί στο τραπέζι, ποτίστε την τροφή με ωραίο κρασί και χαίρεστε – συμβουλεύει ο Μοναχός Επιφανιος και υπενθυμίζει τα λόγια του Αποστόλου Παύλου : Χαίρεστε με εκείνους που χαίρονται Και εξηγεί ότι όλες οι ευτυχισμένες και χαρούμενες στιγμές στη ζωή μας συνοδεύονται από καλό φαγητό και ωραίο.
ΠΗΓΗ http://velventinos.blogspot.com/2012/04/blog-post_29.html -kozan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......