Ο Καιρός:

Παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτρο που έφερε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη

ΚΑΙ ΞΕΠΑΓΙΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ 71% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το μέτρο που έφερε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, απέτυχε παταγωδώς! Μάλλον μέχρι τώρα, το μήνυμα των πολιτών δεν ήταν ξεκάθαρο προς το οικονομικό…
επιτελείο, όταν φώναζαν για τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τους έγραφαν στα παλαιά των υποδυμάτων τους.
Τώρα, είδαν ότι το μετρό όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά βάζει «μέσα» και τον προϋπολογισμό! Δηλαδή, ο κόσμος που ξεπάγιασε τον χειμώνα, θα πληρώσει από πάνω το κενό!
Τι χάσαμε
Εκτός από τη ζεστασιά στα σπίτια, χάθηκαν έσοδα 300 εκατ ευρώ την περίοδο 2012-13, αφού η
κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης γκρεμίστηκε κατά 71%!
Όμως, δεν είναι μόνο τα έσοδα από την κατανάλωση (πχ ΦΠΑ), αλλά από τον ίδιο τον Ειδικό φόρο.. Το πόσο ξεπερνά τα δυο «κοινωνικά μερίσματα», που μπορεί να φτάνει και τα τρία! Αντ” αυτού οι «τρύπες» θα πρέπει να καλυφθούν με λεφτά από άλλους φόρους, επειδή από τη μια η τρόικα ήθελε να κάνει το καπρίτσιο της και από την άλλη η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύθηκε ποτέ πραγματικά.
Γιατί αύξησαν το φόρο στα καύσιμα
Οι επίσημες δικαιολογίες για τους λόγους που ήρθε ο ΕΦΚ στα καύσιμα είναι πολλές: από όρους αγοράς μέχρι και τεχνοκρατικούς.
Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% και ο αντίστοιχος φόρος στο πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 20%, ώστε να γίνει εξίσωση στην τιμή και να μην υπάρχει φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.
Επίσης, για λόγους αυστηρά οικονομικούς – τεχνοκρατικούς θέλησαν με αυτό τον τρόπο να μειώσουν τις εισαγωγές, για να φτιαχτεί το περιβόητο πλέον, εμπορικό ισοζύγιο. Όμως, δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές που ήταν το ζητούμενο.
Τι περιμένουν
Πέρυσι το θέμα με την τιμή στο πετρέλαιο είχε ανοίξει στην καρδιά του καλοκαιριού, με την τρόικα να μην δέχεται τις προτάσεις για μείωση του φόρου. Φέτος, άνοιξε με τις ζέστες του Ιουνίου.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την επιστροφή της τρόικα στα μέσα Ιουλίου για να της θέσει το θέμα και να της μιλήσει για την αποτυχία του μέτρου…

 trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......