Ο Καιρός:

Η ένταξη της παλιάς πόλης της Καστοριάς στα 7 πιο επαπειλούμενα μνημεία της Ευρώπης


Η ένταξη της παλιάς πόλης της Καστοριάς στα 7 πιο επαπειλούμενα μνημεία της ΕυρώπηςΣυγκεκριμένα, η Europa Nostra με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η παλιά πόλη της Καστοριάς εντάσσεται φέτος στο πρόγραμμα «7 πιο επαπειλούμενα μνημεία».
Οι προτάσεις έρχονται απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η επιλογή γίνεται σε διάφορα στάδια από ειδικούς. Η ζήτηση είναι μεγάλη γιατί τα μνημεία που επιλέγονται τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η φροντίδα περιλαμβάνει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, οικονομική υποστήριξη και
διεθνή προβολή με στόχο τα μνημεία να διασωθούν και να αποβούν βιώσιμα.
Οι ειδικοί θα επισκεφθούν τα επιλεγμένα μνημεία – μεταξύ αυτών και την παλιά πόλη της Καστοριάς - και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς, ενώ τα συμπεράσματά τους θα ανακοινωθούν, ως το τέλος του χρόνου.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και αυτοί που πρότειναν το μνημείο (στην περίπτωση της Καστοριάς η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού).
Μαζί με τις περιοχές του Ντολτσό και Απόζαρε στην Καστοριά, έχουν επιλεγεί ως τα μνημεία ή τοπία υπό απειλή στην Ευρώπη το 2014: τα ιστορικά μηχανήματα του Θεάτρου Μπούρλα στην Αμβέρσα του Βελγίου, οι οχυρώσεις της Αλεσσάνδρας στην Ιταλία, οι καμπάνες του Εθνικού Παλατιού της Μάφρας στην Πορτογαλία, οι ξύλινες εκκλησίες στη νότιο Τρανσυλβανία και βόρεια Ολτένια στην Ρουμανία, το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα «ColourRow» στο Τσερνιακόβσκ της Ρωσίας και η συναγωγή στη Σύμποτσα της Σερβίας.
«Η ένταξη των μνημείων στον κατάλογο των 7 πιο επαπειλούμενων Μνημείων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών», δήλωσαν από κοινού ο Dennisde Kergorlay, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra και ο Guy Clausse, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και αιτιολόγησαν: «Γιατί τα μνημεία αυτά λένε την κοινή μας ιστορία που δεν θα πρέπει να χαθεί για τις επόμενες γενιές. Και θέλουμε να τονίσουμε ότι φροντίζοντας την κοινή μας κληρονομιά είναι μια πολύ καλή επένδυση της Ευρώπης για την οικονομική ανάπτυξη».
Ντολτσό και Απόζαρε
Η παραλήμνια πόλη της Καστοριάς είναι μια από τις ωραιότερες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περιέχει πολυάριθμες μεσαιωνικές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 15ο αιώνα, όπως επίσης αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, αποτέλεσμα του πλούτου, που προήλθε από το εμπόριο της γούνας. Τα αρχοντικά αυτά είναι από τα σημαντικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Σήμερα, οι δύο αυτές γειτονιές αποτελούν το ιστορικό κέντρο που έχει επιβιώσει, με 370 κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια εκ των οποίων 351 ιδιωτικά και 19 δημόσια.
Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της αθρόας κατασκευής σύγχρονων πολυκατοικιών.
Η οικονομική κρίση και η επακόλουθη υψηλή ανεργία επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι τοπικές αρχές, ΜΚΟ και ιδιώτες συνένωσαν τις δυνάμεις τους για την αναστήλωση των ιστορικών κτηρίων, αλλά απαιτείται, επίσης, εθνική και πανευρωπαϊκή υποστήριξη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/culture/item/22016-i-entaksi-tis-palias-polis-tis-kastorias-sta-7-pio-epapeiloymena-mnimeia-tis-evropis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......