ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ
Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του «δρόμου» έχει παρεισφρήσει στις περισσότερες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου και κάθε χώρα έχει πια τη δική της παραλλαγή. Τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν….
κρέας «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια, γαρνιρισμένο με λαχανικά και πίκλες, μερικά έχουν πατάτες, κάποια έχουν ανανά, κάποια ζάχαρη, κάποια ψάρι και κάποια… ωμό κιμά. Οι επιλογές δεν τελειώνουν…
1. Chacarero (Χιλή)
Το χιλιανό σάντουιτς αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού ή χοιρινού, ντομάτα, πράσινα φασολάκια και πιπεριά τσίλι. Τα φασολάκια είναι που
κάνουν τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.
2. Chip Butty (Αγγλία)
Ένα στρογγυλό ψωμάκι ή δύο φέτες ψωμί του τοστ, μερικές τηγανιτές πατάτες και λίγη κέτσαπ είναι κατά βάση τα συστατικά αυτού του σάντουιτς.
3. Cemita (Μεξικό)
Cemita είναι το όνομα του στρογγυλού ψωμιού στο οποίο σερβίρεται το σάντουιτς, που περιέχει, αβοκάντο, κρέας, λευκό τυρί, κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα.
4. Chivito (Ουρουγουάη)
Chivito σημαίνει μεν μικρή κατσίκα, αλλά το σάντουιτς ούτε μικρό είναι από θέμα γέμισης, ούτε κατσικίσιο κρέας περιλαμβάνει. Είναι φτιαγμένο από φέτες βοδινού συνοδευμένες από μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον, τηγανητά ή βρασμένα αυγά και ζαμπόν.
5. Choripán (Νότιος Αμερική)
Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και περιέχει λουκάνικο τσορίθο, που είναι είδος χοιρινού λουκάνικου, κομμένο κατά μήκος μαζί με σάλτα chimichurri. Η σάλτα chimichurri φτιάχνεται από μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι.
6. Donkey Burger (Κίνα)
Το κινέζικο «βρόμικο» περιέχει κρέας από γάιδαρο, μαζί με λίγο λάχανο ή πιπεριές μέσα σε τραγανό ψωμάκι.
7. Dyrlagens natmad (Δανία)
Αποτελείται από μια φέτα ψωμί σίκαλης, πηχτή, παστό βοδινό και ένας είδος σκανδιναβικού πατέ.
8. Döner Kebab (Τουρκία)
Ο τούρκικος γύρος δεν έχει και πολλές διαφορές από τον ελληνικό. Το σουβλάκι των γειτόνων περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, λάχανο, αγγουράκι τουρσί και τσίλι και είναι ιδανικό για τους πότες του μεσονυχτίου.
9. Fischbrötchen (Γερμανία)
Το γερμανικό αυτό σάντουιτς είναι παραγεμισμένο με ρέγγα και ωμά κρεμμύδια.
10. Gatsby (Νότιος Αφρική)
Το τεραστίων διαστάσεων νοτιοαφρικανικό σάντουιτς έχει μεγάλη ποικιλία στα συστατικά του, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός, αλλά πάντα περιλαμβάνει τηγανητές πατάτες. Πολλοί βάζουν κοτόπουλο, λουκάνικο ή ακόμα και καλαμάρι. Είναι τόσο μεγάλο που συνηθίζεται να κόβεται στα τέσσερα!
11. Katsu-sando (Ιαπωνία)
Το σάντουιτς των Ιαπώνων είναι ανάλογης μινιμαλίστικης φιλοσοφίας με την ιαπωνική κουζίνα και περιέχει παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και τεμαχισμένο λάχανο.
12. Medianoche (Κούβα)
Το κουβανέζικο σάντουιτς, του οποίου η ονομασία σημαίνει «μεσάνυχτα» επειδή σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του 24ώρου το καταναλώνουν οι περισσότεροι, είναι γεμισμένο με ψητό χοιρινό, ζαμπόν, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και πίκλες.
13. Pan-bagnat (Γαλλία)
Περιέχει τόνο ή αντζούγιες, φέτες βρασμένου αυγού, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ψωμί συνήθως είναι με προζύμι, που το κάνει ακόμα πιο γευστικό.
14. Pljeskavica (Σερβία)
Το βαλκανικό αυτό πιάτο, είναι ουσιαστικά ένα γενναίο μπιφτέκι και περιέχει διαφόρων ειδών κιμά, ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και συνήθως σερβίρεται στο ψωμάκι του μπέργκερ.
15. Bánh mì (Βιετνάμ)
Το Βιετνάμ έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά φτηνό αλλά εγγυημένα εύγευστο σάντουιτς. Περιλαμβάνει χοιρινό ή πατέ χοιρινού, αγγούρι, κόλιαντρο και ξιδάτο καρότο μέσα σε γαλλική μπαγκέτα.
16. Roti John (Μαλαισία)
Το πρωινό σάντουιτς των Μαλαισιανών που φτιάχνεται στο τηγάνι είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιχτή, σκεπασμένη με ομελέτα με κρεμμύδι.
17. Arepa (Βενεζουέλα)
Arepa λέγεται το λευκό και αφράτο ψωμί από καλαμπόκι αλλά το ίδιο όνομα έχει και το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί, χοιρινό, αβοκάντο αλλά σε αυτό το σάντουιτς σημασία έχει περισσότερο το ψωμί παρά η γέμιση.
18. Kaya Toast (Σιγκαπούρη)
Kaya είναι ένα επάλειμμα από καρύδα και ζάχαρη και μαζί με ένα αυγό, αποτελεί τη γέμιση για αυτό το τοστ της Σιγκαπούρης. Σερβίρεται ανάμεσα σε δυο φέτες λευκού ψωμιού του τόστ.
19. Zapiekanka (Πολωνία)
Η πολωνέζικη συμμετοχή στη λίστα είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιγμένη, γαρνιρισμένη με μανιτάρια, λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Μερικοί προσθέτουν και πάπρικα, κρεμμύδι ή κέτσαπ.
20. Vada Pav (Ινδία)
Το vada pav είναι ίσως το μόνο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Είναι πικάντικο, όπως όλα τα ινδικά και αποτελείται από έναν πατατοκεφτέ μέσα σε ψωμάκι του μπέργκερ μαζί με πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα.
21. Greek σουβλάκι
Για το τέλος, κρατήσαμε το λατρεμένο μας σουβλάκι, τυλιχτό σε λαδωμένη πίτα, με έξτρα δόση τζατζίκι, γύρο ή καλαμάκι και ντομάτα. Έχετε κάτι καλύτερο;
πηγή: clickatlife.gr
Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του «δρόμου» έχει παρεισφρήσει στις περισσότερες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου και κάθε χώρα έχει πια τη δική της παραλλαγή. Τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν….
κρέας «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια, γαρνιρισμένο με λαχανικά και πίκλες, μερικά έχουν πατάτες, κάποια έχουν ανανά, κάποια ζάχαρη, κάποια ψάρι και κάποια… ωμό κιμά. Οι επιλογές δεν τελειώνουν…
1. Chacarero (Χιλή)
Το χιλιανό σάντουιτς αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού ή χοιρινού, ντομάτα, πράσινα φασολάκια και πιπεριά τσίλι. Τα φασολάκια είναι που
κάνουν τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.
2. Chip Butty (Αγγλία)
Ένα στρογγυλό ψωμάκι ή δύο φέτες ψωμί του τοστ, μερικές τηγανιτές πατάτες και λίγη κέτσαπ είναι κατά βάση τα συστατικά αυτού του σάντουιτς.
3. Cemita (Μεξικό)
Cemita είναι το όνομα του στρογγυλού ψωμιού στο οποίο σερβίρεται το σάντουιτς, που περιέχει, αβοκάντο, κρέας, λευκό τυρί, κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα.
4. Chivito (Ουρουγουάη)
Chivito σημαίνει μεν μικρή κατσίκα, αλλά το σάντουιτς ούτε μικρό είναι από θέμα γέμισης, ούτε κατσικίσιο κρέας περιλαμβάνει. Είναι φτιαγμένο από φέτες βοδινού συνοδευμένες από μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον, τηγανητά ή βρασμένα αυγά και ζαμπόν.
5. Choripán (Νότιος Αμερική)
Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και περιέχει λουκάνικο τσορίθο, που είναι είδος χοιρινού λουκάνικου, κομμένο κατά μήκος μαζί με σάλτα chimichurri. Η σάλτα chimichurri φτιάχνεται από μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι.
6. Donkey Burger (Κίνα)
Το κινέζικο «βρόμικο» περιέχει κρέας από γάιδαρο, μαζί με λίγο λάχανο ή πιπεριές μέσα σε τραγανό ψωμάκι.
7. Dyrlagens natmad (Δανία)
Αποτελείται από μια φέτα ψωμί σίκαλης, πηχτή, παστό βοδινό και ένας είδος σκανδιναβικού πατέ.
8. Döner Kebab (Τουρκία)
Ο τούρκικος γύρος δεν έχει και πολλές διαφορές από τον ελληνικό. Το σουβλάκι των γειτόνων περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, λάχανο, αγγουράκι τουρσί και τσίλι και είναι ιδανικό για τους πότες του μεσονυχτίου.
9. Fischbrötchen (Γερμανία)
Το γερμανικό αυτό σάντουιτς είναι παραγεμισμένο με ρέγγα και ωμά κρεμμύδια.
10. Gatsby (Νότιος Αφρική)
Το τεραστίων διαστάσεων νοτιοαφρικανικό σάντουιτς έχει μεγάλη ποικιλία στα συστατικά του, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός, αλλά πάντα περιλαμβάνει τηγανητές πατάτες. Πολλοί βάζουν κοτόπουλο, λουκάνικο ή ακόμα και καλαμάρι. Είναι τόσο μεγάλο που συνηθίζεται να κόβεται στα τέσσερα!
11. Katsu-sando (Ιαπωνία)
Το σάντουιτς των Ιαπώνων είναι ανάλογης μινιμαλίστικης φιλοσοφίας με την ιαπωνική κουζίνα και περιέχει παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και τεμαχισμένο λάχανο.
12. Medianoche (Κούβα)
Το κουβανέζικο σάντουιτς, του οποίου η ονομασία σημαίνει «μεσάνυχτα» επειδή σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του 24ώρου το καταναλώνουν οι περισσότεροι, είναι γεμισμένο με ψητό χοιρινό, ζαμπόν, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και πίκλες.
13. Pan-bagnat (Γαλλία)
Περιέχει τόνο ή αντζούγιες, φέτες βρασμένου αυγού, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ψωμί συνήθως είναι με προζύμι, που το κάνει ακόμα πιο γευστικό.
14. Pljeskavica (Σερβία)
Το βαλκανικό αυτό πιάτο, είναι ουσιαστικά ένα γενναίο μπιφτέκι και περιέχει διαφόρων ειδών κιμά, ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και συνήθως σερβίρεται στο ψωμάκι του μπέργκερ.
15. Bánh mì (Βιετνάμ)
Το Βιετνάμ έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά φτηνό αλλά εγγυημένα εύγευστο σάντουιτς. Περιλαμβάνει χοιρινό ή πατέ χοιρινού, αγγούρι, κόλιαντρο και ξιδάτο καρότο μέσα σε γαλλική μπαγκέτα.
16. Roti John (Μαλαισία)
Το πρωινό σάντουιτς των Μαλαισιανών που φτιάχνεται στο τηγάνι είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιχτή, σκεπασμένη με ομελέτα με κρεμμύδι.
17. Arepa (Βενεζουέλα)
Arepa λέγεται το λευκό και αφράτο ψωμί από καλαμπόκι αλλά το ίδιο όνομα έχει και το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί, χοιρινό, αβοκάντο αλλά σε αυτό το σάντουιτς σημασία έχει περισσότερο το ψωμί παρά η γέμιση.
18. Kaya Toast (Σιγκαπούρη)
Kaya είναι ένα επάλειμμα από καρύδα και ζάχαρη και μαζί με ένα αυγό, αποτελεί τη γέμιση για αυτό το τοστ της Σιγκαπούρης. Σερβίρεται ανάμεσα σε δυο φέτες λευκού ψωμιού του τόστ.
19. Zapiekanka (Πολωνία)
Η πολωνέζικη συμμετοχή στη λίστα είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιγμένη, γαρνιρισμένη με μανιτάρια, λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Μερικοί προσθέτουν και πάπρικα, κρεμμύδι ή κέτσαπ.
20. Vada Pav (Ινδία)
Το vada pav είναι ίσως το μόνο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Είναι πικάντικο, όπως όλα τα ινδικά και αποτελείται από έναν πατατοκεφτέ μέσα σε ψωμάκι του μπέργκερ μαζί με πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα.
21. Greek σουβλάκι
Για το τέλος, κρατήσαμε το λατρεμένο μας σουβλάκι, τυλιχτό σε λαδωμένη πίτα, με έξτρα δόση τζατζίκι, γύρο ή καλαμάκι και ντομάτα. Έχετε κάτι καλύτερο;
πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......