Χρηματικές εγγυήσεις προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρισμού, ΛΑΓΗΕ, καθημερινό check up των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που εμπορεύονται και...
οριστικές εκκαθαρίσεις λογαριασμών μια φορά την εβδομάδα, προβλέπει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπει σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η αλλαγή αυτή υπήρξε επιβεβλημένη λόγω της
νέας φάσης απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία η ΔΕΗ θα δημοπρατεί ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα προέρχονται απ το «καλάθι» καυσίμων της επιχείρησης, δηλαδή λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο. Τις ποσότητες αυτές θα μπορούν να αγοράζουν κ να μεταπωλούν ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες με στόχο να απελευθερωθεί πάλι η αγορά προμήθειας, η οποία εδώ κ ενάμιση χρόνο κυριαρχείται απόλυτα από την ίδια τη ΔΕΗ.
Το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια, φθάνει το 98% λόγω έλλειψης ανταγωνιστών, όταν στις ΑΠΕ είναι 72% λόγω ιδιωτικών αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα η Τρόικα να γκρινιάζει ότι η αγορά αυτή είναι αναγκαστικά κλειστή και δεν απελευθερώνεται. Γιαυτό πάντως δεν φταίει η ΔΕΗ αλλά η κακή συμπεριφορά των ιδιωτών που αναμείχθηκαν στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ ήταν πέρυσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτόν, περίπου 2,5 – 3 δις. ήταν ο τζίρος στις πωλήσεις προς μεσαίους και μικρούς καταναλωτές κάθε είδους ενώ η διεκδίκηση ενός μεριδίου 10-15% από αυτό, συνεπάγεται άνοιγμα αγοράς με πίτα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων μόνο για το 2014 που έρχεται.
Με το νέο κανονισμό ισχυροποιείται ιδιαίτερα ο ΛΑΓΗΕ που αναλαμβάνει όλες τις «αστυνομικές» ευθύνες στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο να μην εμφανιστούν ξανά φαινόμενα ανωμαλιών στην αγορά όπως είχε γίνει με την Hellas Power και την Energa. Οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά τους προμηθευτές και εμπόρους ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ αλλά και την ίδια την επιχείρηση στο προμηθευτικό της κομμάτι.
Το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος που βασίζεται φυσικά στο Σύστημα της ΔΕΗ (παραγωγή-μεταφορά), έχει ως πελάτες κυρίως μεσαίους καταναλωτές (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους-θέατρα) αλλά και πολλά νοικοκυριά που θέλουν να δοκιμάσουν άλλον προμηθευτή πλην της ΔΕΗ, παρά τις δυσάρεστες περιπέτειες που είχαν από την ιστορία της Hellas Power και την Energa.
Ευνόητο είναι (επειδή χιλιάδες καταναλωτές αναρωτιούνται) ότι η εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες, αφορά μόνον πώληση και όχι διαχείριση παραγωγής ή δικτύου, συνεπώς εάν υπάρχει διακοπή ρεύματος στο Σύστημα, θα αφορά και τους πελάτες των ιδιωτών εμπόρων. Απλώς οι ιδιώτες έμποροι έχουν τη δυνατότητα πώλησης του ρεύματος σε φθηνότερες τιμές λόγω χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων από τη ΔΕΗ.
Μιλώντας στο newmoney.gr κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΚΑ, είπαν ότι «με το νέο Σύστημα δεν θα υπάρχει οίκτος για τους παραβάτες και όποιος δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του, θα χάνει αυτόματα την άδεια εμπορίας». Για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ για την απόδοση του Εκτακτου Τέλους, γνωστού ως χαράτσι, ο προμηθευτής θα έχει περιθώριο τεσσάρων ημερών προκειμένου να τις αποπληρώσει προς το Δημόσιο και να καλύψει την θέση του.
Εάν δεν το πράξει, τότε ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρά στην αφαίρεση της άδειας εμπορίας και συναλλαγών και θα ερευνάται αυτόματα μήπως υπάρχει παράνομη παρακράτηση χρημάτων.
Μάλιστα το τετραήμερο περιορίζεται σε τρεις μέρες, για τους προμηθευτές που είναι συνδεδεμένοι με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, αλλά και μικρές εταιρείες, οι οποίες σήμερα ελάχιστη σχέση έχουν με τους τζίρους της αγοράς, αφού έχουν επισκιαστεί από τη ΔΕΗ.
newscity1.net
24ωρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......