Ο Καιρός:

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την τρόικα για τη ΔΕΗ

Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η παρουσίαση του οριστικού μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Η παρουσίαση θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει να έχει λόγο –όπως άλλωστε είναι και η κεντρική γραμμή για τις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας– προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος αλλά και η εξυπηρέτηση των μακροχρόνιων στρατηγικών στοχεύσεων της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί μεν να
προχωρήσει μία μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου, ΑΔΜΗΕ, υπό συγκεκριμένους όρους και στρατηγική: η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στο διαχειριστή των δικτύων θα γίνει προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των εκτεταμένων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού.
Ως προς τη μεταφορά των υπό πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αυτή δεν επιβάλλεται να γίνει άμεσα, για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχει μια σειρά από εκκρεμότητες όπως η πιστοποίηση του διαχειριστή, το ξεκαθάρισμα των οικονομικών και των παγίων της εταιρείας κλπ, που μεταθέτουν χρονικά το όλο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες αυτές (πιστοποίηση, τακτοποίηση των οικονομικών και του ιδιοκτησιακού) θα πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθούν ανεξάρτητα από το εάν αποτελούν υποχρέωση του μνημονίου.
Εξάλλου, στην τελική παρουσίαση του μοντέλου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα περιλαμβάνεται η οριστική λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην απελευθέρωση και το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, την πρόσβαση τρίτων και στο υπόλοιπο παραγωγικό μείγμα χαμηλού κόστους της ΔΕΗ (υδροηλεκτρικά). Τα θέματα αυτά όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα διευθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης που θα αφορά τόσο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όσο και το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Τιμολόγια

Ένα ακόμη φλέγον θέμα για τον ηλεκτρισμό αφορά στο κομμάτι της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Είναι γνωστό ότι αποτελεί ήδη μνημονιακή υποχρέωση η πλήρης απελευθέρωση όλων των κατηγοριών τιμολογίων και η κατάρτιση κοστοβαρών τιμολογίων που να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη. Η συμμόρφωση στην υποχρέωση αυτή προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο προκειμένου να μη γίνει με μία μόνο αύξηση μια βίαιη προσαρμογή των τιμών, το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασιστεί η σταδιακή προσαρμογή με περισσότερες της μίας δόσεις αυξήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα η προσαρμογή θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2013, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πιθανόν το Δεκέμβριο.

CAPITAL.GR
 
πηγη : kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......