Ο Καιρός:

Τέλος από Ιούλιο στον βασικό μισθό!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5U4b-vX6ajPKvSMYiQV1lYC1vH9FTfigveUKEiFWIQsou2-SGjAQ5yDxXVNXmktC-qzPtwb3vGJViMUsrDKUMlIPPvbun__4oO6n1QmTLsigA4noK1cq49_t0lFNICxBViUV_1ksu9s8/s400/barozopapadd_156799528.jpgΤο πλήρες ξήλωμα του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων...
για τον καθορισμό του βασικού μισθού είναι υποχρεωμένη από το δεύτερο μνημόνιο να υλοποιήσει τον Ιούλιο η κυβέρνηση που θα αναλάβει την τύχη της χώρας μετά τις εκλογές. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.



Τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί για το θέμα των μισθών υπενθυμίζει στην τελευταία του ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπως σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το τέλος Ιουλίου τοτυ 2012 «θα πρέπει να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των μισθών, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».


Πίσω από αυτή την αρκετά ασαφή διατύπωση κρύβεται μια πολύ σαφέστερη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προσυπογράφοντας το δεύτερο μνημόνιο, για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το «κούρεμα» του χρέους. Οπως αναφέρει το κείμενο του μνημονίου, στο κεφάλαιο με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών»:


- «Η κυβέρνηση θα εργαστεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο.


- Εως το τέλος Ιούλιου του 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


- Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».


Οι δεσμεύσεις αυτές, όπως τονίζουν νομικοί με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, οδηγούν σε πλήρη αλλαγή σκηνικού στις εργασιακές σχέσεις, καθώς:


1. Οδηγούν σε κατάργηση του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση της πυραμίδας των αμοιβών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον ο βασικός μισθός καθορίζει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, αλλά και αρκετών ακόμη επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.


2. Πρόκειται για ένα θεσμό που ήδη έχει «λαβωθεί» από κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του βασικού μισθού κατά 22%, αλλά με τις νέες παρεμβάσεις που αναμένονται από τον Ιούλιο θα δεχτεί τη χαριστική βολή.


3. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα, η οποία έχει πλέον καθοριστικό ρόλο στη λήψη όλων των σοβαρών αποφάσεων για την οικονομία, θα μπορούν να συμπιέζουν τον βασικό μισθό, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ενώ ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι μόνο συμβουλευτικός.


ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ!


Πρόθεση της τρόικας είναι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις αυτές να οδηγήσει σε δραστική μείωση των μισθών, καθώς εκτιμά ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους είναι απολύτως απαραίτητη για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε στην προχθεσινή του ανακοίνωση για την Ελλάδα να μειωθεί κατά 15% επιπλέον το κόστος εργασίας, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να οδηγήσει η αναμόρφωση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης: μια νέα, πολύ σημαντική μείωση και στον βασικό μισθό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη για τη διετία 2013-2014.


Οι δεσμεύσεις για κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και οι υποδείξεις Μπαρόζο προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αντιδρά στις παρεμβάσεις κυβέρνησης και τρόικας τονίζοντας ότι η αναμόρφωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «αφορά μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη και η οποιαδήποτε παρότρυνση από παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θεωρείται πρόκληση για την κοινωνική ειρήνη της χώρας».

                                                                                                                                 πηγη : 24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......