Ο Καιρός:

Προανακριτική με 265 «ναι» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Προανακριτική με 265 «ναι» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου  Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Την παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε Προκαταρκτική Επιτροπή αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία (265 ψήφους) η Βουλή, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραπομπή του Ευάγγ. Βενιζέλου, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους τέως πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο που πρότειναν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε σε βαριά ατμόσφαιρα, μετά την αρχική απόφαση της πλειοψηφίας -που ανατράπηκε στην πορεία- να στηθούν επτά συνολικά κάλπες και ολοκληρώθηκε σε κλίμα καχυποψίας για τα ψηφοδέλτια που ανακάλεσαν στη μνήμη μερικές από τις μελανές στιγμές της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας.
Παρά το γεγονός ότι μετά τη θεαματική αναδίπλωση Βενιζέλου, αποφασίστηκε να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή ήταν και τα πρόσωπα που υποδείχθηκαν για παραπομπή στην Προκαταρκτική Επιτροπή, στα ψηφοδέλτια αναγραφόταν οι προτάσεις των κομμάτων με τα
προτεινόμενα αδικήματα για κάθε πρόσωπο χωριστά.
Προανακριτική με 265 «ναι» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Το γεγονός όμως ότι, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, οι ψήφοι σε αυτήν την περίπτωση δεν αθροίζονται, αλλά υπερισχύει η πρόταση ή και οι προτάσεις που υπερβαίνουν τις 151 ψήφους, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι, έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ακόμα και να μην παραπεμφθεί κανείς. Και την ίδια στιγμή, επέμεναν ότι η πλειοψηφία επαναφέρει από το παράθυρο, ό,τι βγήκε από την πόρτα, σημειώνοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια, στα οποία θα αναφέρονται όλες οι κατηγορίες για κάθε πρόσωπο χωριστά.
Συνεδρίαση
Από την άλλη, επικαλούμενοι τον Κανονισμό συνεργάτες του προέδρου ο οποίος διέκοψε για πολλή ώρα τη συνεδρίαση, προκειμένου να συνεννοηθεί με τα κόμματα, επισήμαιναν ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στις περιπτώσεις των σκανδάλων Κοσκωτά και Βατοπεδίου.
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, απέδιδαν τον κοινοβουλευτικό τραγέλαφο στην αγωνιώδη προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης, να ελέγξει ένα πιθανό πλην όμως ανεπιθύμητο κύμα διαρροών που θα τραυμάτιζε τις κυβερνητικές ισορροπίες. Και σημείωναν ότι παρά τα αρνητικά σχόλια στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, οι ηγεσίες των κομμάτων της πλειοψηφίας, ήθελαν παντί τρόπω να «κατευθύνουν» έμμεσα την ψήφο των βουλευτών τους αδιαφορώντας για τον ευτελισμό της διαδικασίας και την περαιτέρω υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού κύρους.
Είναι ενδεικτικό ότι στη ΝΔ, οι γαλάζιοι βουλευτές πολλοί από τους οποίους, δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός, όπως έλεγαν ότι «σηκώνουμε στις πλάτες μας τον Βενιζέλο», περίμεναν διακριτό σήμα από το Μαξίμου για το πώς θα κινηθούν, ενώ, στο ΠΑΣΟΚ, δεν αποδέχονταν όλοι οι βουλευτές την πρόταση του προέδρου του κόμματος να ψηφίσουν μόνο στην κάλπη για τον τέως υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στις συσκέψεις που έγιναν στελέχη όπως οι Γ. Ντόλιος, Γ. Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη και Δ. Κρεμαστηνός δήλωσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους.
Νωρίτερα πάντως, ανέκυψε νέο ζήτημα, όταν, μεσούσης της διαδικασίας, ανακοινώθηκε από τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εστάλη στη Βουλή η δικογραφία των Οικονομικών Εισαγγελέων στην οποία περιέχονται όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Το αίτημα ωστόσο, της Αντιπολίτευσης (το υποστήριξαν ο πρόεδρος των Αν. Ελλ. Π. Καμμένος και η κ. Παπαρήγα) να δοθεί εύλογος χρόνος και βραχεία μετάθεση της ψηφοφορίας, προκειμένου να μελετηθούν τα νέα στοιχεία, απορρίφθηκε δι΄ εγέρσεως. Η ψηφοφορία ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, όταν έγινε κατανοητό ότι η αρχική πρόταση ήταν η προσφορότερη, αλλά, όπως όλοι πρόσεξαν οι βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υπάκουαν στη σκληρή γραμμή ψήφιζαν μόνο στην πρώτη κάλπη, αδιαφορώντας, όπως λέχθηκε, για την προσωπική και θεσμική έκπτωση, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. και στις τέσσερις.
Παρασκήνιο
Μέχρι να φτάσουμε πάντως στον διαδικαστικό κυκεώνα προηγήθηκε μια παρασκηνιακή μάχη, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους επικεφαλής τους, θα μιλούσε τελευταίος, με τον κ. Τσίπρα να κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να κλείσει τη συζήτηση. Από το βήμα ο κ. Βενιζέλος, επιτέθηκε δριμύτατα στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι τον καθιστά στόχο επειδή ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ στέκονται ανάχωμα στο ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της εξουσίας και συνιστούν παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας. Επέρριψε επί της ουσίας την πλήρη ευθύνη στον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη και πρόσθεσε, χωρίς να αποφύγει τις συχνές αναφορές στα προσωπικά του επιτεύγματα, ότι επιδιώκουν την παραπομπή του, «αντί να τον επαινούν».
Όμως αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα στα έδρανα, ήταν η αξιοσημείωτη αναφορά του, όταν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε «εμείς ως κυβέρνηση υποτίθεται είμαστε αναξιόπιστοι. Να δούμε τι θα κάνετε εσείς η αξιόπιστη αντιπολίτευση, όταν σας ζητήσουν να υπογράψετε για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να στρέψει τα πυρά του στον, απόντα καθ΄ όλη την διάρκεια της συζήτησης πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τον οποίον χαρακτήρισε υπεύθυνο της συγκάλυψης παρατήρησε ότι το κόμμα του στοχοποιεί τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στα Μνημόνια και όχι πρόσωπα.
«Δεν μας απασχολεί ο κ. Βενιζέλος, αλλά το σύστημα της κλεπτοκρατίας που σπρώχνει τον τόπο στα βράχια» είπε και πρόσθεσε αιχμηρά ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται «σαν να καταβάλει πολιτικό τόκο στον κ. Βενιζέλο για την πρωθυπουργοποίησή του». Επέκρινε πάντως και τη ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνοντας ότι ενεπλάκη σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του, δεν θα διστάσει να επανέλθει στο ζήτημα της αναζήτησης πολιτικών ευθυνών επί του θέματος της επίμαχης Λίστας, ακόμα και με νέο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Οι εκλογές δεν ξεπλένουν τις ευθύνες κανενός» υπογράμμισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «ούτε μέσα από το εκλογικό δικαίωμα, ούτε μέσα από τη Βουλή, ούτε μέσα από τη Δικαιοσύνη περνά η αλήθεια».
Επιχειρήματα
Σχολιάζοντας την υπερασπιστική γραμμή των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Διώτη, παρατήρησε πως δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν επιπόλαια και κουτά επιχειρήματα.
«Η Χρυσή Αυγή θα προσέλθει και θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες. Και σε 14 κάλπες θα ψήφιζε αν υπήρχαν» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. «Δεν στέλνουμε κάποιο στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά ζητάμε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος.
Παράλληλα έκανε λόγο για «περίεργες συμφωνίες» και υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης του κόμματος του και της Χρυσής Αυγής, να παραπεμφθούν και οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος.
Δικογραφία
Μεσούσης της διαδικασίας, ανέκυψε νέο ζήτημα, όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εστάλη στη Βουλή η δικογραφία των Οικονομικών Εισαγγελέων στην οποία περιέχονται όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις των μη πολιτικών προσώπων.
Το αίτημα ωστόσο, της Αντιπολίτευσης να δοθεί εύλογος χρόνος και βραχεία μετάθεση της ψηφοφορίας, προκειμένου να μελετηθούν τα νέα στοιχεία, απορρίφθηκε δι΄ εγέρσεως.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, όταν έγινε κατανοητό ότι η αρχική πρόταση ήταν η προσφορότερη.
Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπάκουαν στη σκληρή γραμμή ψήφιζαν μόνο στην πρώτη κάλπη, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και στις τέσσερις.

 πηγη : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......