Ο Καιρός:

Η Αμφίπολη «μιλάει»: Ενα βήμα πριν από το μυστικό - Τα σενάρια για τον τάφο

Συνεχίζουν να μαγεύουν τα σπουδαία ευρήματα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την είσοδο στο επόμενο δωμάτιο του μνημείου με την ελπίδα πως εκεί θα λυθεί το μυστήριο.

Ηδη από νωρίς την Τετάρτη τα τρία μέρη επιστυλίου, τα οποία είναι ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος, που βρέθηκαν έχουν μεταφερθεί στο μουσείο για να προστατευθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συντήρησης, ενώ πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Τα επόμενα βήματα της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είναι η απομάκρυνση του χώματος που βρίσκεται πίσω από τις δύο Καρυάτιδες. Ο λόγος είναι να αποκτήσουν οι επιστήμονες πρόσβαση σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, η οποία είναι ντυμένη με λευκό μάρμαρο Θάσου, κάτι που είναι δείγμα μεγάλου πλούτου και πολυτέλειας.

Διχάζει ο μυστηριώδης «ένοικος»

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται αμείωτη η έντονη φημολογία που εξελίσσεται σε... ονοματολογία για το ποιο πρόσωπο είναι θαμμένο στον τύμβο.

Ολα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αλλά και οι ενδείξεις πολυτέλειας, όσο προχωρούν οι έρευνες στο εσωτερικό, συνηγορούν στο ότι πρόκειται για σημαίνων πρόσωπο της περιόδου του Αλεξάνδρου, το οποίο διέθετε πλούτο, αλλά και εξουσία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ειδικούς εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεται εκεί ο ίδιος ο Αλέξανδρος, κάτι που θα μετέτρεπε την Αμφίπολη στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα των τελευταίων αιώνων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μιζούρι Ιαν Γουόρθιγκτον επισημαίνει: «Ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μέγα Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος».

Από την πλευρά του ο Εκτορ Ουίλιαμς, αρχαιολόγος στο British Columbia του Βανκούβερ υποστηρίζει: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον που ήταν πλούσιος και είχε εξουσία».

Αλλωστε, η ίδια η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος, δηλώνει ότι ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. «Ενα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς» είπε στην Καθημερινή και τη Γιώτα Συκκά και πρόσθεσε «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ' αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή- είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Αρχαιολόγοι επιμένουν: Δύσκολο να έχει συληθεί ο τάφος

Ενα από τα πολλά ερωτηματικά παραμένει το αν ο τάφος έχει συληθεί και τυμβωρύχοι έχουν καταφέρει να μπουν πρώτα στο μνημείο και να κλέψουν αντικείμενα αξίας, ίσως και το λείψανο ή λείψανα.

Από την άλλη πλευρά, αρχαιολόγοι επιμένουν ότι με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τάφος φαίνεται πως δεν έχει συληθεί, ενώ ακόμη και αν είχαν καταφέρει αρχαιοκάπηλοι να βρεθούν στο εσωτερικό θα μπορούσαν να πάρουν πολύ μικρά αντικείμενα, καθώς, θα υπήρχαν εμπόδια για την ασφάλειά τους.

Το μπλέξιμο με τις ανύπαρκτες επιγραφές

Η σημασία του τύμβου και το ενδιαφέρον που αυτός προκαλεί έχουν και ως επόμενο να κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες που δεν προέρχονται από το υπουργείο Πολιτισμού και προκαλούν μεγάλη σύγχυση.

Κάτι τέτοιο συνέβη και την Τετάρτη σχετικά με τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης. Αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν δυο επιγραφές που έφεραν ονόματα, κάτι το οποίο αργότερα διαψεύστηκε και διευκρινίστηκε ότι τα νέα ευρήματα είναι τρία επιστύλια σε έντονα χρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, όλα άρχισαν όταν βρέθηκαν τα τρία επιστύλια και κρίθηκε σκόπιμο από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές να μεταφερθούν αμέσως εκτός του τάφου αφού στο εσωτερικό του η υγρασία φθάνει το 70% και αν παρέμεναν εκεί θα καταστρέφονταν τα χρώματα.

Ετσι, οι συντηρήτριες τα τύλιξαν σε βαμβάκι και τα μετέφεραν στο μουσείο της Αμφίπολης για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή και είδαν τη μεταφορά αυτή των επιστυλίων μέσα στο βαμβάκι θεώρησαν ότι πρόκειται για επιγραφές και έτσι άρχισε να κυκλοφορεί η εν λόγω πληροφορία για ανεύρεση δύο επιγραφών με εγχάρακτα ονόματα.

Σημειώνεται ότι τα τρία επιστύλια που βρέθηκαν σήμερα έχουν διαστάσεις 1 μέτρο επί 15 εκ., 80εκ. επί 15 εκ. και 60εκ. επί 15εκ. και βρέθηκαν ακριβώς κάτω από τις Καρυάτιδες.

Τασούλας: Δεν μπορούμε να ενημερώνουμε για ό,τι δεν βρίσκουμε

Το γεγονός αυτό έφερε και την αιχμηρή απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος σημείωσε με νόημα «Δεν μπορούμε να ενημερώνουμε για ό,τι δεν βρίσκουμε».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του.
Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».


iefimerida
kozanionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......