Ο Καιρός:

Κυβερνητική λύση "μέχρι το βράδυ"

Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συμφωνήσουν, μέχρι το βράδυ, στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας – ή εθνικής σωτηρίας.

Από τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του Ν. Μιχαλολιάκου που δεν κλήθηκε καν και της Αλέκας Παπαρήγα που θεώρησε περιττή μία σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ) προέκυψε ότι:

- Πρώτον, οι Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν αντιδρούν στο αίτημα του κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωθυπουργός, καθώς «ως αρχηγός του κόμματος που πέτυχε καθαρή νίκη, το δικαιούται». Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, χαρακτήρισε δημοσίως «δευτερεύον» το εν λόγω θέμα.

- Δεύτερον, παρά τις ενστάσεις στελεχών της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα και δεν θα περιορισθεί στην στήριξή του δια της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Υποχώρησε επίσης από την επίμονη θέση του κ. Βενιζέλου (και άλλων στελεχών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου) να συμμετάσχει «οπωσδήποτε» ο ΣΥΡΙΖΑ «σε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

- Τρίτον, η ΔΗΜΑΡ, παρά τις αντιδράσεις στελεχών της, κλίνει στο να στηρίξει την κυβέρνηση (με ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ανοχής) χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν. Δεν αποκλείεται πάντως η συμμετοχή να είναι «έμμεση», δια της υπουργοποίησης εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων που θα προτείνει – ακούστηκε για παράδειγμα το όνομα του νυν υπηρεσιακού υπουργού (και πρώην προέδρου του ΔΣΑ) Α. Ρουπακιώτη για το υπουργείο Εργασίας. Δεδομένου ότι ο κ. Κουβέλης θα ρίξει βάρος στη «βελτίωση» εργασιακών θεμάτων, με αιχμή την διατήρηση της μετενέργειας.

Σαμαράς: Δεν επιστρέφω την εντολή
Ο κ. Σαμαράς φάνηκε αποφασισμένος να βρεθεί η λύση εντός του πλαισίου της πρώτης διερευνητικής εντολής που παρέλαβε χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τις πληροφορίες δε, ενοχλήθηκε από διαρροές της Ιπποκράτους, σύμφωνα με τις οποίες θα επέστρεφε χθες το βράδυ την εντολή ώστε, με δεδομένη την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραλάβει την δεύτερη και του κ. Βενιζέλου να τον μιμηθεί… ως προς την τρίτη, να φτάσουμε γρήγορα, δηλαδή σήμερα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Σε αυτό το σενάριο έδειξε ιδιαίτερη επιμονή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ώστε «να εκτεθεί πολιτικά ο κ. Τσίπρας για την άρνησή του να μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» και να γίνει η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της «έκθεσης» δια της δημοσιοποίησης των πρακτικών από την σύσκεψη.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Σαμαρά, μετά την εν λόγω διαρροή, να προβεί σε δήλωση ξεκαθαρίζοντας ότι «θα αξιοποιήσει μέχρι τέλους την εντολή» που του δόθηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κάλεσε ευθέως τους ενδιαφερόμενους να συμπράξουν κυβερνητικά, να αποφύγουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να καταλήξουν γρήγορα σε κυβερνητική λύση – αποκλείοντας τη συμμετοχή του κόμματός του διότι «είμαστε έχουμε αντίπαλες στρατηγικές».

«Δεν μπορούμε να πιέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση εφόσον το έχει αποκλείσει», ήταν η προφανής επισήμανση της Λ. Συγγρού – βάζοντας τέλος σε αυτό το σήριαλ.



capital
πηγη : himaira
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......