Ο Καιρός:

28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ


28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛΗ 28η επέτειος της καταστροφής του Τσερνόμπιλ συνέπεσε με πολυάριθμες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι απαιτήσεις να κλείσουν όλοι ανεξαίρετα οι ατομικοί ηλεκτρικοί σταθμοί (ΑΗΣ) για πρώτη φορά συνοδεύονταν από το κατηγορηματικό σύνθημα: η ατομική ενέργεια δεν μπορεί να είναι ειρηνική.
Τελειοποιημένη προστασία των πυρηνικών αντιδραστήρων υποσχέθηκε στους συμπολίτες της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δοκιμές της αξιοπιστίας όλων των λειτουργούντων ΑΗΣ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο προθυμία να αποχαιρετίσουν αποφασιστικά την «ειρηνική ατομική ενέργεια» κανένας εκτός της
Αυστρίας προς το παρόν δεν εξέφρασε. Και αυτό έχει τους λόγους του, που δεν συμπίπτουν με την κοινή γνώμη αναφέρει ο αρθρογράφος Σεργκέι Γκουκ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι για καμιά αναθεώρηση της κρατικής πολιτικής στον τομέα της ατομικής ενέργειας δεν γίνεται λόγος. Να κλείσουν οι πυρηνικοί σταθμοί και μετά να εξαρτούμαστε από τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό; Αυτή η λύση, τουλάχιστον, δεν είναι για τη Γερμανία, πιστεύει η επικεφαλής της κυβέρνησης. Όμως οι διαθέσεις της πλειονότητας του πληθυσμού, που έχει τρομοκρατηθεί από το «ιαπωνικό Τσερνόμπιλ», είναι διαμετρικά αντίθετες. Που βρίσκεται άραγε η ορθολογική λύση;
Ο εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Βίκτορ Μουρόγκοφ λέει:
- Συνολικά στον κόσμο λειτουργούν 440 αντιδραστήρες, από τους οποίους περίπου οι 200 - στην Ευρώπη. Κατασκευάζονται δύο αντιδραστήρες στη Φινλανδία και τη Γαλλία. Τα προσεχή 20 χρόνια θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι μισοί αντιδραστήρες, αν δεν αντικατασταθούν. Έχουμε εισέρθει σε πυρηνική σήραγγα. Στον κόσμο έχουν συσσωρευτεί 280 χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, συμπεριλαμβανομένου και πλουτωνίου. Ακόμα και αν κλείσουμε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αυτό δεν θα εξαφανιστεί. Και το κύριο είναι ότι το μοναδικό μέσο, που καθιστά το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο ακίνδυνο είναι η κατεργασία. Το πλουτώνιο μπορεί να καεί μόνο σε αντιδραστήρα ορισμένου τύπου – ταχέων ουδετερονίων.
Η πυρηνική ενέργεια δεν εμφανίστηκε τυχαία. Και οι οργανικές εναλλακτικές πηγές είναι όλες γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα το 85% όλης της ενέργειας στη συνολική ενεργειακή ισορροπία είναι οργανικής προέλευσης. Όλη η πυρηνική ενέργεια δημιουργούταν για την αντικατάσταση έστω και της μισής οργανικής. Όμως η πυρηνική ενέργεια συμμετέχει μόνο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αποτελεί το ένα τρίτο της όλης ενεργειακής ισορροπίας. Δηλαδή η μείωση της κατανάλωσης ενεργειακών πόρων έγινε δυνατή μόνο κατά 20%.
Οι οικολόγοι σε όλο τον κόσμο επιμένουν ότι είναι πιά καιρός να περάσουμε στις ανακυκλούμενες πηγές ενέργειας.
Ο Βίκτορ Μουρόγκοφ διευκρινίζει:
- Οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις μπορούν να παράγουν ενέργεια. Όμως πρόκειται για μεταβλητό ενεργειακο σύστημα, που αυξομειώνεται στη διάρκεια καί του 24-ώρου, καί των εποχών του χρόνου. Γι΄αυτό η βιομηχανία δεν μπορεί να προσανατολίζεται σ΄αυτό το σύστημα. Στη διάρκεια του έτους αλλάζει το μέγεθος του κατά 4 έως 5 φορές. Αντί ενός αντιδραστήρα οι Αυστριακοί πρότειναν στους Τσέχους να κατασκευάσουν 5 χιλιάδες ανεμοκινητήρες αιολικής ενέργειας.
Η ατομική ενέργεια, όπως φαίνεται, είναι η τύχη μας, είπε ολοκληρώνοντας ο εμπειρογνώμονας, γι΄αυτό πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας και όχι να καθόμαστε και να λέμε – τώρα τι μας περιμένει

πηγη: ''Η φωνή της Ρωσίας'' ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/kosmos/item/4270-25-xronia-apo-tin-katastrofi-sto-tsernompil

 vetonews.gr
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/kosmos/item/21583-28-xronia-apo-tin-katastrofi-sto-tsernompil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......