Ο Καιρός:

Σύνδεσμος Υδραυλικών Κοζάνης: Ενημέρωση του κοινού για τη σωστή λειτουργία της καμινάδας – τζακιού


Sxedio kaminadasΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ « Ο ΗΛΙΟΣ »
Με αφορμή τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα ανάφλεξης καμινάδων που είχαν ως αποτέλεσμα την μερική καταστροφή κατοικιών και έλαβαν χώρα στην περιοχή μας ( Αιανή, Κρόκος) αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή προς το καταναλωτικό κοινό για τα προϊόντα που σχετίζονται με την εστία καύσης ξύλου ( πχ. Λέβητες Ξύλου – Τζάκια ) και ιδιαίτερα με τη σωστή σύνδεσή τους σε συνάρτηση με την καμινάδα.
Να τονίσουμε ιδιαίτερα πως η καμινάδα είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την σωστή και ασφαλή λειτουργία ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης αφού λάβουμε υπόψη μας κάποιους βασικούς κανόνες κατά την εγκατάστασή της όπως :

  1. Χρησημοποιούμε μόνο ανοξείδωτο χάλυβα (INOX) και κυρίως μονωμένες καμινάδες. Οι μονωμένες καμινάδες διπλού τοιχώματος είναι η καλύτερη επιλογή για την σωστή και οικονομική λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, διότι με την ενδιάμεση μόνωσή τους, επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της πτώσης της θερμοκρασίας μέσα στην καμινάδα καθώς και ο σωστός ελκυσμός.
    Έτσι η καμινάδα αποσβένει ουσιαστικά το κόστος απόκτησής της, σε μικρό χρονικό διάστημα από την οικονομία που κάνει σε καύσιμα με την αποφυγή σπατάλης ενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η λεία εσωτερικά επιφάνειά τους έχει χαμηλή αντίσταση τριβής και αποτρέπει την επικάθηση αιθάλης (κάπνας) στο εσωτερικό της καμινάδας, διατηρώντας την καμινάδα καθαρή χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεχής συντήρηση και ο συχνός καθαρισμός.
  2. Η σωστή διαστασιολόγηση της καμινάδας είναι εξίσου σημαντική για τον σωστό ελκυσμό της. Ειδικότερα στις περιπτώσεις σύνδεσης ξυλολέβητα σε υπάρχον καμινάδες να μην τοποθετείται ποτέ σε διατομή που μπορεί να είναι ίση ή μικρότερη από την έξοδο καυσαερίων του ξυλολέβητα.
  3. Ο καπναγωγός ( τμήμα μεταξύ λέβητα και καμινάδας ) θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν μικρό σε μήκος και να έχει ανοδική κλίση προς την καπνοδόχο.
  4. Η απόλυξη της καμινάδας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην εμποδίζεται από κανέναν παράγοντα η ασφαλής έξοδος των καυσαερίων.Βλέπε σχετικό διάγραμμα στην εικόνα.
  5. Η συντήρηση και ο καθαρισμός της καμινάδας είναι απαραίτητη να γίνεται σε ετήσια βάση. Τα σημεία που θα πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι τα καμπυλωτά τμήματα της εγκατάστασης βλέπε γωνίες, ταφ κτλ.

Αφού λάβουμε υπόψη τους παραπάνω κανόνες, θα πρέπει τέλος να φροντίζουμε η καυσιμη ύλη ( ξύλο ) να είναι οσο το δυνατόν απαλλαγμένη από υγρασία σε ποσοστό που να μην ξεπερνάει το 20%. Έτσι πετυχαίνουμε να διατηρούμε την καμινάδα μας καθαρή χωρίς την δημιουργία πίσσας και ταυτόχρονα παίρνουμε την μέγιστη θερμική απόδοση που μας παρέχει το ξύλο.
Επίσης φροντίζουμε πάντα να προμηθευόμαστε προϊόντα με την κατάλληλη πιστοποίηση και να απευθυνόμαστε σε αδειούχους και πιστοποιημένους τεχνίτες για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών.
Τέλος, βασικό κριτήριο πάντα για μία εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να είναι η σωστή και ασφαλή λειτουργία της και όχι το χαμηλό κόστος κατασκευής, προκειμένου να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά τα οποία εντέλει σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να μας κοστίσουν πολύ περισσότερα χρήματα, ίσως και ανθρώπινες ζωές.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
  • Ο – Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......