Σύντομες συμβουλές – οδηγίες
- α. Πραγματοποιείτε την πλήρη συντήρηση ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης υποχρεωτικά μία φορά τον χρόνο πριν την εποχιακή έναρξη λειτουργίας
- β. Κατά την περίοδο λειτουργίας της συσκευής κάθε 2 μήνες να ελέγχεται ο καπναγωγός σύνδεσης με την καπνοδόχο για να εξακριβώσετε αν έχει επικαθίσει πίσσα πάνω στα τοιχώματα (Η πίσσα είναι αναφλέξιμο υλικό)
- γ. Απαγορεύεται η τοποθέτηση καπναγωγού κοντά σε οροφή ή/και τοιχώματα από ξύλο ή εύφλεκτο υλικό εκτός και εάν επενδυθούν με κατάλληλο άκαυστο μονωτικό υλικό
- δ. Φροντίζετε για τον καθαρισμό του κρυστάλλου της πόρτας. Ο καθαρισμός να γίνεται μόνο σε κρύα συσκευή για να μη ραγίσει το κρύσταλλο
- ε. Οι στάχτες να αφαιρούνται καθημερινά και να τοποθετούνται σε δοχείο από πυρίμαχο υλικό και να τοποθετηθεί μακριά από εύφλεκτα υλικά
- στ. Το άναμμα του τζακιού πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά
- ζ. Το αντιεανεμικό καπέλο για την καμινάδα βοηθά στην
καλή καύση και στην αποφυγή καπνίσματος
- η. Απαγορεύεται η δημιουργία ανοιγμάτων στην καπνοδόχο για τη σύνδεση κι άλλων συσκευών
- θ. Εάν το τζάκι σας δεν διαθέτει πόρτα, η λειτουργία του επιτρέπεται μόνο υπό συνεχή επιτήρηση της φλόγας.
Σε περίπτωση υπερθέρμανσης και κοκκινίσματος κάποιου μέρους της συσκευής ή του αγωγού καπναερίων:
- Σταματήστε αμέσως την τροφοδοσία ξύλων
- Μην ανοίγετε την πόρτα της εστίας
- Κλείστε τα ντάμπερ παροχής αέρα καύσης. Η φωτιά θα σβήσει λόγω απουσίας του αέρα
- Σε περίπτωση πυρκαγιάς
- Σε περίπτωση πυρκαγιάς, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα για το σβήσιμο της φωτιάς.
- Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό για να σβήσουμε τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας, εκτός εάν συνθήκες έκτακτης ανάγκης το επιβάλουν.
- Αν το τζάκι έχει καπνίσει, αερίστε το χώρο πριν παραμείνετε μέσα.
Ποιότητα ξύλων
- Χρησιμοποιείτε μόνο ξέρα ξύλα διότι σχηματίζεται μεγάλη ποσότητα υπολειμμάτων (πίσσας) στα τοιχώματα.
- Δεν επιτρέπεται η καύση απορριμμάτων, παλιόχαρτα, κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδες, αμπαλάζ, ξύλα λακαριστά ή επενδυμένα με πλαστικό υλικό.
- Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε τύπου υγρού καυσίμου για την έναυση των ξύλων.
Σε περίπτωση συμβάντος καλέστε άμεσα την Π.Υ στον αριθμό 199 και δώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας ζητηθούν για την άμεση και έγκαιρη επέμβαση της Υπηρεσίας.
Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα - οπότε και σημειώθηκε ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – η Πυροσβεστική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη για φωτιές που προκλήθηκαν από ξυλόσομπες ή τζάκια.
Από τη μία οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Ωστόσο, όπως τονίζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής, αυτοί οι φθηνοί τρόποι θέρμανσης μπορεί να κοστίσουν... «ακριβά» σε όσους τους χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής από 1-10-2012 έως και 10-12-2012 εκδηλώθηκαν 58 περιστατικά σε καμινάδες τέσσερα εκ των οποίων επεκτάθηκαν και στις στέγες των κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή του νομού.
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής, φέτος, δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό και δεν θρηνήσαμε θύματα», αναφέρει στο seleo.gr ο προϊστάμενος της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, πυραγός Καλούδης Καλουδόπουλος, και προσθέτει ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η χρήση σομπών έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία της Πυροσβεστικής στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης σχετικά με περιστατικά που προκλήθηκαν από ξυλόσομπες ή τζάκια. Συγκεκριμένα, ενώ για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος – Απρίλιος 2010 - 2011 σημειώθηκαν 118 περιστατικά, την αντίστοιχη περίοδο για το 2011 - 2012 υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 297.
Ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα τόσο στον πρόχειρο τρόπο εγκατάστασης των εστιών όσο και στον καθαρισμό των καμινάδων. «Ο κόσμος θα πρέπει να καθαρίζει καλά τις καμινάδες και να προσέχει να έχει φύγει όλη η αιθάλη, η οποία προέρχεται από την καύση των ξύλων, κολλάει στα τοιχώματα των καμινάδων και ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ανάφλεξή τους» σημειώνει ο κ. Καλουδόπουλος.
Παράλληλα, αυξημένα είναι και τα κρούσματα πυρκαγιών σε κάδους απορριμμάτων οι οποίες αποδίδονται σε στάχτες με κάρβουνα που ρίχνουν κάτοικοι που κάνουν χρήση σόμπας. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να σβήνει καλά τα υπολείμματα από την καύση του τζακιού πριν τα πετάξει στους κάδους» τονίζει ο κ. Καλουδόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......