Ο Καιρός:

Ελάτη: Εξορμώντας στην... Ελβετία της Ελλάδας


elati1Σε έναν ορεινό όγκο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ντυμένο με βαθύσκια πλατάνια στα χαμηλά και έντονο ελατόδασος ψηλότερα, που σε ταξιδεύει με την
εικόνα του σε αλπικά τοπία, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Ελάτη στα 950 μ. υψόμετρο, ένα παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του Κόζιακα, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στο νομό Τρικάλων.
Το όνομά της προδίδει τη φυσική ενδυμασία της, τις απέραντες συστάδες ελάτων, που της δίνουν γοητεία όλες τις εποχές του χρόνου. Για τους ντόπιους αποκαλείται και Τύρνα, ονομασία που είχε το χωριό μέχρι το 1955.
Ταξιδεύοντας από την εθνική οδό προς τη Λάρισα, συνεχίζουμε προς Τρίκαλα, και στ
ην περιφερειακή οδό κινούμαστε αριστερά προς το χωριό Πύλη, το πέρασμα, όπως δείχνει και το όνομά της, από τα πεδινά του νομού στον ορεινό όγκο της Πίνδου (Τρίκαλα – Ελάτη 33 χλμ., Πύλη – Ελάτη 14 χλμ., συνολική απόσταση από Θεσσαλονίκη 248 χλμ. μέσω Λάρισας).
Από το επιβλητικό φαράγγι που διασχίζει ο ποταμός Πορταϊκός, ανηφορίζουμε, έχοντας στα αριστερά τον Ιταμο και στα δεξιά τον Κόζιακα.
Στην Πύλη μπορεί κανείς να δει το λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι και να επισκεφτεί τα μοναστήρια της Πόρτα Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα.
Φτάνοντας στη γραφική Ελάτη
Μόλις 14 χλμ. από την Πύλη και ακολουθώντας το ποτάμι στην αντίθετη φορά του, εισερχόμαστε στο καταπράσινο γραφικό χωρίο της Ελάτης.
Μια μικρή πλατεία με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία υποδέχεται φιλόξενα τους επισκέπτες, τα προσεγμένα γραφικά σπίτια, οι πέτρινοι ξενώνες που κρατούν πιστά το παραδοσιακό χρώμα και οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές ταβέρνες σε κάνουν να θέλεις να επιστρέφεις συνέχεια.
elati3
Η ηρεμία, το καλό φαγητό, η φύση, ένας όμορφος περίπατος ή και πιο... σκληρές δραστηριότητες (ορειβασία, ιππασία, τοξοβολία, βόλτες με άλογα στα Λιβάδια Περτουλίου ή με «γουρούνες», ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση στον Κόκκινο Βράχο) είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφτεί κανείς την Ελάτη.
elati 3
Τα γύρω χωριά
Στην περιοχή του ορεινού όγκου υπάρχουν και άλλα χωριά, φωλιασμένα στα πλούσια ελατοδάση, είτε ανάμεσα σε οξιές και βελανιδιές. Το πασίγνωστο Περτούλι (εκεί υπάρχει το χιονοδρομικό), το Νεραϊδοχώρι, στα 1.150 μ., η Πύρρα, στα 1.050 μ., η Χρυσομηλιά, η Δέση, και τελευταίος ο Ασπροπόταμος.
Μυρωδιές από ντόπια κρέατα
Οταν μιλάμε για ορεινές διαδρομές, εννοούμε και ορεινές γαστρονομικές απολαύσεις. Ντόπια κρέατα, αρνάκι στη γάστρα, αγριογούρουνο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο, γίδα βραστή προσφέρουν οι παραδοσιακές προσεγμένες ταβέρνες. Πάντοτε συνοδεία τσίπουρου και κρασιού. Οι πίτες με σπιτικό φύλλο και τα χειροποίητα ζυμαρικά ξεχωρίζουν. Φεύγοντας αγοράστε αρωματικά βότανα του βουνού, μέλι, γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα με μεράκι και με τα προϊόντα της φύσης, λίγο τσίπουρο, αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά.

                                                                                                                  seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......