Ο Καιρός:

Με τους κυνηγούς της Κοζάνης - Αφιέρωμα από το Έθνος Κυνήγι

Ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, μόλις 15 χλμ. βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου και σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται χτισμένη η Κοζάνη, η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας

Πλούσιος κυνηγετικά νομός που δέχεται μεγάλη πίεση από κυνηγούς που τον επιλέγουν για τις εξορμήσεις τους από όλη την Ελλάδα.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της πόλης κάνει εξαιρετική δουλειά αφού αυτός
 είναι ο λόγος που οι κυνηγοί βρίσκονται κοντά στον σύλλογο




Με τους κυνηγούς της Κοζάνης

Το «Εθνος-Κυνήγι» βρέθηκε στην Κοζάνη και μίλησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Θάνο Ζέρβα. Ας δούμε τι μας είπε για το έργο του συλλόγου.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του συλλόγου.

«Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε πρώτη φορά το 1922 και επανιδρύθηκε όπως όλοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι της χώρας το 1977 με το ενιαίο καταστατικό. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και την κυνηγετική περίοδο 2013-2014 θεώρησε 1.050 άδειες θήρας ενώ πριν από την οικονομική κρίση είχε φτάσει στο σημείο να θεωρήσει και 1.500 άδειες. Στην Κοζάνη οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν το κυνήγι όχι ως χόμπι αλλά ως τρόπο ζωής και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να θεωρούν κάθε χρόνο την άδεια θήρας τους».

Πόσους θηροφύλακες έχει ο σύλλογος;

«Πέρα από τον ένα ομοσπονδιακό θηροφύλακα ο σύλλογος έχει προσλάβει έναν ιδιωτικό θηροφύλακα και έναν μόνιμο υπάλληλο για τη γραμματεία που λειτουργεί όλον τον χρόνο.



Από αριστερά, ο επιστημονικός συνεργάτης Ιωάννης Ισαάκ, ο ιδιωτικός θηροφύλακας 
του συλλόγου Δημήτριος Μπονόβας, ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος ,
 ο πρόεδρος του συλλόγου Θάνος Ζέρβας,

Αν και θα θέλαμε να προσλάβουμε ακόμη έναν ιδιωτικό θηροφύλακα τα οικονομικά μας μεγέθη δεν μας το επιτρέπουν. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι τα περισσότερα από τα έσοδά μας πηγαίνουν στη μισθοδοσία των δύο υπαλλήλων και στα καύσιμα που απαιτούνται για να κινηθεί το αυτοκίνητο του συλλόγου που χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός θηροφύλακας. Είχαμε ακόμη ένα αυτοκίνητο αλλά δυστυχώς κάποιοι ανεγκέφαλοι λαθροθήρες μας το κάψανε».

Εχετε λαθροθηρία;

«Λαθροθηρία υπάρχει αλλά όχι όπως πριν από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Παρόλα αυτά θέλουμε να εξαλείψουμε τελείως τα κρούσματα στην περιοχή μας. Γι' αυτό τον λόγο έχω κινητοποιήσει όλα τα μέλη του συλλόγου μας να καταγγέλλουν οτιδήποτε βλέπουν. Αν δουν κάποιον να κλέβει το σπίτι του γείτονα δεν θα καλέσουν την αστυνομία; Το ίδιο κάνουν και οι λαθροθήρες. Κλέβουν τον θηραματικό πλούτο μας. Ας τους απομονώσουμε».


Οι ηλεκτρονικοί χάρτες του νομού Κοζάνης και των όμορων νομών.

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;

«Ξεκινάμε με την αιμοδοσία. Εχουμε μαζέψει αρκετές φιάλες αλλά θέλουμε και άλλες. Ολα τα μέλη πρέπει να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία που διοργανώνει ο σύλλογος. Τα μέλη που δίνουν αίμα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο έχουν δικαίωμα να δώσουν σε συγγενείς πρώτου βαθμού όσες φιάλες χρειαστεί. Είναι απόφαση του ΔΣ του συλλόγου.

Ασχολούμαστε συστηματικά με τις βελτιώσεις βιοτόπων. Σπέρνουμε κάθε χρόνο καλαμπόκια, βίκο, κριθάρια, ηλιόσπορα όχι μόνο για τα ενδημικά θηράματα αλλά και για τα μεταναστευτικά. Θεωρούμε ότι οι βελτιώσεις βιοτόπων είναι ο καλύτερος τρόπος παροχής ?βοήθειας? στα θηράματα.


Συμμετοχή του συλλόγου στο πρόγραμμα καταπολέμησης της λύσσας
Κατασκευάζουμε ποτίστρες θηραμάτων. Φτιάχνουμε δεξαμενές στις κορφές των βουνών ώστε να μπορούν να βρουν νερό τα θηράματα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Απελευθερώσεις

Δυστυχώς, το δασαρχείο δεν μας έδωσε τα τελευταία τρία χρόνια θηράματα αν και παίρνει χρήματα από τις άδειες για φιλοθηραματικές δράσεις.

Παρόλα αυτά αγοράζουμε φασιανούς και κάνουμε απελευθερώσεις μετά τις απαραίτητες μελέτες που συντάσσει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ Γιάννης Ισαάκ.


Σπορές του συλλόγου

Μαθαίνουμε στα παιδιά το κυνήγι. Μαζί με τον Γιάννη Ισαάκ ξεκινήσαμε μια σειρά επισκέψεων σε σχολεία με σκοπό τα νέα παιδιά να γνωρίσουν τα είδη της ελληνικής πανίδας και να μάθουν ποιος ο ρόλος των κυνηγών που δεν είναι άλλος από αυτόν του διαχειριστή. Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται κυνηγετική παιδεία και αυτό ξεκινάει από τα σχολεία.

Διοργανώνουμε σκοπευτικά σεμινάρια και αγώνες. Αν και δεν έχουμε δικό μας σκοπευτήριο τα διοργανώνουμε στο σκοπευτήριο της Σκύδρας.

Εχουμε κατασκευάσει κυνηγετικά κιόσκια. Εκτός από κυνηγετικά κιόσκια έχουμε φτιάξει ένα κυνηγετικό καταφύγιο (60 περίπου τετραγωνικών μέτρων) όπου κάθε κυνηγός μπορεί να πάει εκεί να ψήσει, να πιει το κρασάκι του και να ξεκουραστεί. Μοιράζουμε κυνηγετικούς χάρτες.


Δενδροφυτεύσεις του συλλόγου

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ηλεκτρονικούς χάρτες όχι μόνο της Κοζάνης αλλά και των Γρεβενών αν και συναντάμε αρκετά προβλήματα παροχής πληροφοριών από το δασαρχείο. Κοντεύουμε πάντως να τελειώσουμε.

Με τη βοήθεια των θηροφυλάκων θεωρώ ότι θα έχουμε μια ακριβή χαρτογράφηση που γίνεται στους χάρτες της google.

Τιμάμε τους ηλικιωμένους κυνηγούς. Δίνουμε τιμητική πλακέτα στους ηλικιωμένους κυνηγούς (πάνω από 80 χρονών) που συνεχίζουν να βγάζουν άδεια».

Ποιο κυνήγι προτιμούν περισσότερο οι κυνηγοί της Κοζάνης;

«Νομίζω ότι το 55% των κυνηγών μας κατά προσέγγιση, προτιμούν το κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων και το 45% των πτηνών».

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πληθυσμοί των ενδημικών θηραμάτων στον χώρο ευθύνης σας;

«Θα ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να μην είναι καλοί οι πληθυσμοί. Θηροφύλαξη υπάρχει, οι βιότοποι εμπλουτίζονται και όλα δείχνουν να είναι σε καλούς αριθμούς».

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον σύλλογο;

«Πριν από τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος Ιωαννίδης Στάθης και ο παλιότερος πρόεδρος που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Φτάκας Αθανάσιος σε συνεργασία με το Δ.Σ του συλλόγου είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν εντός του Συλλόγου μια ομάδα με την επωνυμία: τα ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ. Τι είναι τα διευρυμένα μέλη; Νεαροί κυνηγοί του Συλλόγου με πυγμή και λογική που παραβρίσκονται σε όλα τα Δ.Σ του συλλόγου με σκοπό να γνωρίσουν πως διοικείται ένας κυνηγετικός σύλλογος.

Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για τη διοίκηση του συλλόγου κάνοντας σαφές στον κόσμο ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Εγώ ξεκίνησα πριν από τέσσερα χρόνια ως διευρυμένο μέλος και σήμερα είμαι πρόεδρος τους συλλόγου. Εννοείται πως αυτό συνεχίζεται και με την δικιά μου προεδρία με εξαίρετα αυτήν τη στιγμή? διευρυμένα μέλη.

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους τους κυνηγούς ασφαλή κυνήγια. Πρέπει όλοι οι κυνηγοί να προστατέψουμε το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι και αυτό θα γίνει μόνο μέσω των αναγνωρισμένων από το υπουργείο κυνηγετικών συλλόγων σε συνεργασία με την ΣΤ' ΚΟΜΑΘ και την ΚΣΕ».



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ



Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"
kozanionline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ......