ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Πάνω απο κάθε προσδοκία φαίνεται πως κινούνται οι εκτιμήσεις της νορβηγικής εταιρείας PGS στο για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης. Οι αρχικές….

πληροφορίες κάνουν λόγο για 600 με 800 εκατομμύρια βαρέλια διαθέσιμου αργού πετρελαίου, ενώ τα στοιχεία βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργοί Περιβαλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το«Εθνος της Κυριακής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλούτο της τάξης των 60 δισ. ευρώ. Οι χάρτες που σχεδιάστηκαν με βάση τα στοιχεία που φωτογράφησαν οι Νορβηγοί δείχνουν ότι το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους έχει ομοιότητες με εκείνα της Αλβανίας και της νοτιοανατολικής Ιταλίας, ενώ στις ζώνες των δύο χωρών έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και γίνονται εξορύξεις εδώ και χρόνια.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε πως
«υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή» και συμπληρώνει : «Ο κύκλος που ανοίξαμε το 2010 κλείνει με επιτυχία κι ένας νέος ελπιδοφόρος κύκλος ανοίγει με στοιχεία που έχουμε πια στα χέρια μας. Τολμήσαμε, εργαστήκαμε αφοσιωμένα και δρομολογήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών που κάλυψαν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της χώρας.»
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν πετρελαϊκές εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον μήνα.